Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και οι ανεκτίμητοι θησαυροί της

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και οι ανεκτίμητοι θησαυροί της Facebook Twitter
Το κτίριο σχεδιάστηκε και χτίστηκε από την εταιρεία Van Pelt and Thompson της Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έγινε επέκταση με δύο πτέρυγες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, με συλλογές ανεκτίμητες και αναντικατάστατες, την πλουσιότερη συλλογή βιβλίων σχετικών με την Ελλάδα και με τους κήπους της να δίνουν ανάσα σε όσους φτάνουν ως αναγνώστες αλλά και ως επισκέπτες των εκθέσεων που οργανώνει, είναι ένα θησαυροφυλάκιο γνώσεων και έργων τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας.

Περνώντας την πόρτα του επιβλητικού μαρμάρινου οικοδομήματος και την επιγραφή στο επιστύλιο της πρόσοψης «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ» από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη, μέσα στην ανακουφιστική ηρεμία του αναγνωστηρίου του ισογείου μάς υποδέχεται η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου για να μας ξεναγήσει στους νέους χώρους της βιβλιοθήκης. Το 2018, σε μια μεγάλη ανακατάταξή της, χωρίστηκαν για πρώτη φορά τα σπάνια από τα μη σπάνια βιβλία στα βιβλιοστάσια, ένα μεγάλο έργο που συνοδεύεται από την επέκταση των βιβλιοθηκών σε δύο υπόγεια, έτσι ώστε να διατηρούνται καλύτερα οι συλλογές και να εξυπηρετούνται οι αναγνώστες. 

Η Γεννάδειος δεν είναι ένα μουσείο σπάνιων βιβλίων αλλά μια ζωντανή, αγαπητή στον κόσμο των ερευνητών και των μελετητών βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1926 και ο πυρήνας της είναι η συλλογή του Ιωάννη Γενναδίου που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο ως διπλωμάτης.

Η ανατολική πτέρυγα στεγάζει τα αρχεία, τις ειδικές συλλογές καθώς και τα σπάνια βιβλία και τα έργα τέχνης που ανήκουν τόσο στην αρχική συλλογή του Ιωάννη Γεννάδιου όσο και σε συλλογές που αποκτήθηκαν πρόσφατα.

Γεννάδειος Facebook Twitter
Σήμερα στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 150.000 τίτλοι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Χάρη σε πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δωρεές από ιδιώτες δόθηκε η δυνατότητα στη βιβλιοθήκη να στεγάσει τις ερευνητικές, μη σπάνιες συλλογές της σε νέα αναγνωστήρια ανοιχτής πρόσβασης, ενώ παράλληλα τα σπάνια βιβλία και το υλικό των ειδικών συλλογών φυλάσσονται σε κλειστά βιβλιοστάσια που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες συντήρησης. Επίσης, δημιουργήθηκαν νέα αναγνωστήρια, γραφεία και αίθουσα σεμιναρίων, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές.

Η ανοιχτή πρόσβαση στις ερευνητικές συλλογές γεννά προσδοκίες στους ανθρώπους της βιβλιοθήκης και στη διευθύντριά της που πιστεύει ότι η προσέλευση των νέων ανθρώπων είναι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά σημάδια για το μέλλον όλων των βιβλιοθηκών. Μαζί με την επέκταση του κτιρίου, το 2018 εγκαινιάστηκε ένας νέος εκθεσιακός χώρος με σκοπό να συνδέει τις εκθέσεις με τις συλλογές και το κοινό. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του χώρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Η οργάνωση των σπάνιων βιβλίων της βιβλιοθήκης ακολουθεί την ταξινόμηση του ίδιου του Γεννάδιου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η Γεννάδειος δεν είναι ένα μουσείο σπάνιων βιβλίων αλλά μια ζωντανή, αγαπητή στον κόσμο των ερευνητών και των μελετητών βιβλιοθήκη. Ιδρύθηκε το 1926 και ο πυρήνας της είναι η συλλογή του Ιωάννη Γενναδίου που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο ως διπλωμάτης.

Ήθελε η συλλογή του, η πλουσιότερη που μπόρεσε ποτέ να συγκεντρώσει ένας άνθρωπος μόνος του, να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα σε όλες της τις φάσεις, από την αρχαιότητα ως τις μέρες του, να δείχνει τη δημιουργική ιδιοφυΐα της χώρας σε όλες τις περιόδους, την επίδραση των τεχνών και των επιστημών της στον δυτικό κόσμο και την εντύπωση που δημιουργεί η φυσική της ομορφιά στον περιηγητή με βιβλία που επικεντρώνονται στη βυζαντινή, στην οθωμανική και στη νεότερη Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του ελληνισμού μετά το τέλος της αρχαιότητας.

Το 1922 προσέφερε τη συλλογή του (26.000 τίτλους) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα με τον όρο να στεγαστεί σε ειδικό κτίριο, να διασφαλιστεί ως παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό και να είναι ανοιχτή και προσιτή στους επιστήμονες όλων των εθνικοτήτων. Το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε και χτίστηκε από την εταιρεία Van Pelt and Thompson της Νέας Υόρκης, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έγινε επέκταση με δύο πτέρυγες που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς.

Γεννάδειος Facebook Twitter
Τα σπάνια βιβλία και το υλικό που ανήκει στις ειδικές συλλογές μελετώνται μόνο στο κεντρικό αναγνωστήριο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Σήμερα στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 150.000 τίτλοι. Οι 50.000 είναι σπάνια βιβλία και ειδικές συλλογές που αποτελούνται από τεκμήρια (χειρόγραφα, υδατογραφίες, ιστορικοί χάρτες, φυλλάδια και διάφορα παλαιά αντικείμενα). Η οργάνωση των σπάνιων βιβλίων της ακολουθεί την ταξινόμηση του ίδιου του Γεννάδιου, ενώ οι νέες προσθήκες, βιβλία Ιστορίας κυρίως, ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Το τμήμα αρχείων είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της· το πρώτο που έφτασε εδώ ήταν το αρχείο του Ερρίκου Σλήμαν. Εδώ φυλάσσονται τα αρχεία της οικογένειας Δραγούμη, του Κ. Τσάτσου του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη και της γενιάς του ’30. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Η πρώτη έκδοση του Ομήρου του 1488, η «Flora Graeca», οι 24 πίνακες του Μακρυγιάννη και η Χάρτα του Ρήγα είναι μέσα στα πολλά αριστουργήματα των συλλογών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Η πρώτη έκδοση του Ομήρου του 1488, η «Flora Graeca», οι 24 πίνακες του Μακρυγιάννη και η Χάρτα του Ρήγα είναι μέσα στα πολλά αριστουργήματα των συλλογών. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα και τα υπέροχα 116 λευκώματα του Γενναδίου που, εκτός από βιβλία, συνέλεγε φωτογραφίες και άλλα εφήμερα (αποκόμματα εφημερίδων και βιβλίων, χαρακτικά, έντυπο υλικό, προσκλήσεις και διάφορα άλλα) τα οποία κολλούσε σε λευκώματα μεγάλου μεγέθους. Είναι μοναδικά, καθώς περιλαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. 

Τα σπάνια βιβλία και το υλικό που ανήκει στις ειδικές συλλογές μελετώνται μόνο στο κεντρικό αναγνωστήριο. Το κοινό έχει πάντα πρόσβαση στον online κατάλογο της Βιβλιοθήκης. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης και άλλες ηλεκτρονικές πηγές είναι προσβάσιμες στους σταθμούς εργασίας που υπάρχουν στα αναγνωστήρια και μέσω Wi-Fi.

Οι αναγνώστες που επισκέπτονται πρώτη φορά τη βιβλιοθήκη πρέπει να κάνουν αίτηση για έκδοση κάρτας στο κεντρικό αναγνωστήριο, για την την οποία απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και μία ψηφιακή φωτογραφία. 

Γεννάδειος Facebook Twitter
Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Σχέδιο από λεύκωμα με ενδυμασίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζωγραφισμένα με μολύβι και τέμπερα από τον Γερμανό Georg Rumpf το 1768. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Σχέδιο από λεύκωμα με ενδυμασίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζωγραφισμένα με μολύβι και τέμπερα από τον Γερμανό Georg Rumpf το 1768. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Η Γεννάδειος είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης που αποτελούν μαρτυρίες για την κληρονομιά του ελληνισμού από το τέλος της αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Οι ειδικές συλλογές της Γενναδείου αποτελούνται από τεκμήρια χειρόγραφα, υδατογραφίες, ιστορικούς χάρτες, φυλλάδια και διάφορα παλαιά αντικείμενα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Γραβούρα από ένα από τα 116 υπέροχα λευκώματα του Γενναδίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γεννάδειος Facebook Twitter
Το 2018 πραγματοποιήθηκε η επέκταση του χώρου των βιβλιοθηκών σε δύο υπόγεια, έτσι ώστε να διατηρούνται καλύτερα οι συλλογές και να εξυπηρετούνται τους αναγνώστες. 
Γεννάδειος Facebook Twitter
Λεπτομέρεια του χώρου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Στα βιβλιοστάσια και στα αναγνωστήρια ανοιχτής πρόσβασης το ωράριο λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-16:40 και το Σάββατο 9:00-13:45.

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Βιβλίο / Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Η LiFO μπήκε στα άδυτα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είδε τους σπάνιους θησαυρούς και κατέγραψε, με οδηγό τη διευθύντριά της, Μαρία Γεωργοπούλου, τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της αλλά και το άνοιγμα που πραγματοποιεί σήμερα, με τις διαλέξεις και τις εκθέσεις, προς τον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το στεφάνι του Λόρδου Βύρωνα και άλλες ιστορίες: μια επίσκεψη στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Βιβλίο / Το στεφάνι του Λόρδου Βύρωνα και άλλες ιστορίες: μια επίσκεψη στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου μίλησε στο LIFO.gr για την ιστορία του Ιωάννη Γενναδίου και της εξαιρετικής συλλογής του και διάλεξε μερικά από τα σημαντικότερα αποκτήματα που περιλαμβάνει
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Βιβλίο / Ντόμινικ Αμερένα: «Έκανα το πειραματόζωο σε ιατρικές δοκιμές για να έχω χρόνο να γράφω ελεύθερα»

Το πρώτο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Ντόμινικ Αμερένα, με τίτλο «Τα θέλω όλα», που πήρε διθυραμβικές κριτικές, κυκλοφορεί στα ελληνικά. Βασικό του θέμα είναι πόσο μπορείς να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος για να καταφέρεις τους στόχους σου.
M. HULOT
ΕΠΕΞ Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

Βιβλίο / Μπορούμε να αγαπήσουμε ξανά την Πανεπιστημίου;

«Ένας δρόμος που μοιάζει με κοίτη ποταμού και παρασύρει τους πάντες χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις», όπως γράφουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Οδός Πανεπιστημίου (19ος-20ός αιώνας) - Ιστορία και ιστορίες», Θανάσης Γιοχάλας και Ζωή Βαΐου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Βιβλίο / Απόστολος Βέττας: «Στο θέατρο οι πιστοί δηλώνουν την πίστη τους με το χειροκρότημα»

Ο σπουδαίος σκηνογράφος συγκέντρωσε την πολύτιμη σαραντάχρονη εμπειρία του σε ένα δίτομο λεξικό για τη σκηνογραφία, αναδεικνύοντάς την ως αυτόνομη τέχνη και καταγράφοντας την εξέλιξή της στο ελληνικό θέατρο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μ. Αναγνωστάκης «Η χαμηλή φωνή»

Το πίσω ράφι / Μανόλης Αναγνωστάκης: «Τι μένει λοιπόν από τον ποιητή, αν μένει τίποτα;»

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη της δημοσίευση, η προσωπική ανθολογία του Μανόλη Αναγνωστάκη «Χαμηλή Φωνή» παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπενθυμίζοντας τους θεωρούμενους ήσσονες ποιητές μας, όσους έμειναν έξω από κάθε μορφής υψηλή ποίηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες…

Βιβλίο / Το παρασκήνιο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά και άλλες ιστορίες

Προδημοσίευση από τα «Αδημοσίευτα», το νέο βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου, όπου ο έμπειρος πολιτικός συντάκτης αποκαλύπτει ιστορίες και παρασκήνια που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της χώρας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Βιβλίο / Δημήτρης Καράμπελας: «Σήμερα κανείς δεν πιστεύει στην αλληγορία»

Ένας από τους ελάχιστους διανοούμενους στη χώρα, που υπήρξε προνομιακός συνομιλητής του Παπαγιώργη και του Λορεντζάτου. Το τελευταίο του βιβλίο «Το πνεύμα και το τέρας» συνιστά μια ανανέωση του δοκιμιακού λόγου στην Ελλάδα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Για τον Ομάρ Καγιάμ

Ποίηση / «Πίνε, και μη θαρρείς κουτέ, και συ πως είσαι κάτι»: Τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1131 ο μεγάλος Ιρανός ποιητής που έγραψε αριστουργηματικά ποιήματα για τη ματαιότητα των πραγμάτων, τη μεγαλοσύνη της στιγμής και το νόμο του εφήμερου.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΤΑΜΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το πίσω ράφι/ Μαρία Πάουελ «Δεσμά αίματος»

Το πίσω ράφι / «Η ευλογία αλλά και η κατάρα που είναι η οικογένεια»

Η Μαρία Πάουελ, με τη νουβέλα της «Δεσμά αίματος», ζωντάνεψε μια βυθισμένη στη μοναξιά και κυριευμένη από πάθος γυναίκα χωρίς να μαρτυρήσει ούτε ένα από τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά, κι εξερεύνησε ένα θέμα που ίσως δεν θα πάψει ποτέ να μας ταλανίζει, την οικογένεια.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Βιβλίο / «Από τότε που με έφεραν εδώ, έχω πειστεί ότι έχω πεθάνει»

Το πρωτότυπο science fiction μυθιστόρημα «Οι υπάλληλοι» της Δανής Όλγκα Ράουν κερδίζει υποψηφιότητα για Booker, προβλέποντας εικόνες από τη ζωή αλλόκοτων υπαλλήλων στο μέλλον, βγαλμένες από το πιο ζοφερό παρόν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει – και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Βιβλίο / Ευάρεστος Πιμπλής: «Η ηδονή σήμερα τρομάζει και αυτό λέει πολλά για εμάς»

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας μιλά στη LiFO με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από τη συναίνεση» για μερικά από τα πιο δύσκολα ζητήματα της εποχής: τη βία μέσα στη φαντασίωση, τον νέο πουριτανισμό, τα όρια της επιθυμίας και την εύθραυστη, συνεχώς μεταβαλλόμενη έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνδρας σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Lgbtqi+ / Μοντ Ρουαγιέ: «Πού θα βρίσκονται σε δέκα χρόνια όλοι αυτοί που μας επιτίθενται;»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Τρανσφοβία» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, η τρανσφεμινίστρια Μοντ Ρουαγιέ επιχειρεί να καταγράψει τη νέα πραγματικότητα για την τρανς συνθήκη και τα τρανς δικαιώματα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Βιβλίο / «Gaslighting»: Είναι όλα στο μυαλό σου!

Τι είναι το gaslighting; Το επίκαιρο και διαφωτιστικό δοκίμιο της Kέιτ Άμπραμσον αποτελεί μια διεξοδική, εις βάθος ανάλυση ενός όρου που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο και την ποπ κουλτούρα και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ