Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter

Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας: Μια αληθινή κιβωτός γνώσης

0

Το 1836, ένας Έλληνας ταξιδιώτης από τη Bιέννη, ο βαρόνος Kωνσταντίνος Mπέλλιος, πλούσιος και μορφωμένος, σχετίζεται με τον αρχαιολόγο Κυριάκο Πιττάκη, έφορο των Αρχαιοτήτων του Κράτους, και επισκέπτεται με τη συντροφιά του την Aκρόπολη και τα άλλα μνημεία της πόλης. Κάπως έτσι ξεκινά η διαδικασία ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας που, εκτός των άλλων, έχει ως σκοπό της τη «διέγερσιν εν γένει παρ’ ημίν διαφέροντος υπέρ των καλών τεχνών και διάδοσιν γνώσεων περί της ιστορίας της αρχαίας και της νεωτέρας τέχνης».

Περνώντας τη βαριά πόρτα του επιβλητικού και λιτού κτιρίου που σχεδίασαν οι Ιωάννης Αντωνιάδης και Αναστάσιος Ορλάνδος στην οδό Πανεπιστημίου, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Εταιρεία από το 1957, οι προτομές σπουδαίων αρχαιολόγων που άφησαν εδώ το έργο και την υπογραφή τους υπενθυμίζουν το μεγάλο επιστημονικό τους έργο. 

Η βιβλιοθήκη, στην οποία αξίζει να περάσετε χρόνο διαβάζοντας ή απλώς χαζεύοντας τα ράφια της, είναι μια αληθινή κιβωτός γνώσης, δημιούργημα μιας Εταιρείας που έχει μεγάλη ιστορία και αξία, και υπηρετείται από ανθρώπους με πάθος και γνώση.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η βιβλιοθήκη της, η οποία χρονολογείται από την ίδρυση της Εταιρείας. Από την εποχή που γραμματέας ήταν ο Στέφανος Kουμανούδης (1859-1894) και κυρίως από τον διορισμό του γιου του, Aθανάσιου, ως βοηθού γραμματέως και επιμελητή των μουσείων, άρχισαν να αγοράζονται βιβλία χρήσιμα για τις υπηρεσίες των μουσείων και των εφόρων. Το 1894 απέκτησε νομική υπόσταση. Στον προθάλαμο, όπου βρίσκονται οι εγκυκλοπαίδειες, συναντάμε τον διευθυντή της κ. Martin Schäfer που μας εξηγεί ότι εδώ μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για όλους όσοι, ειδικοί και μη, ενδιαφέρονται για την αρχαιολογία και την ιστορία του τόπου μας.

Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δημοφιλής βιβλιοθήκη σε ερευνητές, ιστορικούς, αρχαιολόγους, βυζαντινολόγους και φοιτητές, σχεδιασμένη εξαρχής μαζί με το κτίριο, πριν από την πανδημία είχε 4.400 επισκέπτες τον χρόνο, αριθμός πολύ υψηλός για ειδική βιβλιοθήκη. Η προσέλευση μετά την πανδημία είναι ενθαρρυντική, και συνεχώς αυξάνεται. Στον κυρίως χώρο της υπάρχουν οι νέες εκδόσεις, μονογραφίες, συλλογικά έργα και περιοδικά, ξεχωριστά από τα αντίστοιχα βυζαντινά. Στο πολύ καλά ενημερωμένο site της μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει τα νέα αποκτήματα προκειμένου να τα αναζητήσει και στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Πέντε μεγάλα τραπέζια, είκοσι θέσεις εργασίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φυσικό φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα, δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για τους αναγνώστες. Στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης βρίσκονται τα περιοδικά, ελληνικά και ξένα ‒συνολικά υπάρχουν 1.240 τίτλοι‒, που αφορούν τον αρχαίο, τον προϊστορικό, τον κλασικό και τον βυζαντινό πολιτισμό. Είναι ταξινομημένα κατά χώρα, ενώ έναν ολόκληρο τοίχο καταλαμβάνουν τα ειδικά εγχειρίδια αρχαίας ιστορίας και αρχαιολογίας και τα εικονογραφημένα λεξικά, βασικά εργαλεία μελετητών και αναγνωστών. Ξεχωρίζουν τα περιοδικά της Επιγραφικής και σε διαφορετικό τμήμα είναι ταξινομημένες οι μονογραφίες και οι εκδόσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας. 

Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο πρώτος επιμελητής της βιβλιοθήκης, ο Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, όπως σημειώνει ο κ. Schäfer, έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση μιας ειδικής βιβλιοθήκης και με αυτό τον τρόπο συγκροτήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική στον τομέα της αρχαιολογίας. 

Σήμερα φιλοξενεί 95.000 τόμους βιβλίων, καθώς στη συλλογή της έχουν ενσωματωθεί μεγάλες δωρεές που περιλαμβάνουν σημαντικά βιβλία, όπως αυτές του Δημοσθένη Tσιβανόπουλου, της Σέμνης και του Χρήστου Καρούζου, και του Μανούσου Μανούσακα. Βεβαίως, οι αγορές για τον εμπλουτισμό της συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν βιβλία στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά κυρίως αλλά και στα ελληνικά, γιατί η Ελλάδα είναι τεράστια χώρα όσον αφορά την αρχαιολογία, όπως τονίζει ο κ. Schäfer, που μας οδηγεί στο πρώτο πατάρι από μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη σκάλα που φέρει τα ίδια διακοσμητικά στοιχεία που συναντάμε σε όλο το κτίριο.

Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε αυτό, που είναι ανοιχτής πρόσβασης, υπάρχουν βιβλία περί τοπογραφίας, δημοσιεύσεις ανασκαφών και οδηγοί αρχαιολογικών χώρων, ενώ ένα μεγάλο τμήμα καταλαμβάνουν τα πρακτικά των επιστημονικών συνεδρίων. Στο δεύτερο συναντάμε βιβλία για την αρχαία κοινωνία και αυτά που αναφέρονται στον βυζαντινό πολιτισμό, όπως και τιμητικούς τόμους. Στον ισόγειο χώρο υπάρχουν τα βιβλία μεγάλου μεγέθους, μια μικρή πινακοθήκη με τους γενικούς γραμματείς της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η βιβλιοθήκη έχει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής καταλογογράφησης, εμπλουτίζει διαρκώς το ψηφιακό υλικό της και θεωρείται ότι παρέχει τον καλύτερο ηλεκτρονικό κατάλογο για την αρχαία και βυζαντινή τέχνη. Σε έναν δεύτερο χώρο φυλάσσονται τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία, ανάμεσά τους και ένα από τα πρώτα έντυπα ελληνικά βιβλία, το παλιότερο που έχει η βιβλιοθήκη, η πρώτη έκδοση του τόμου «Αριστοφάνους κωμωδίαι» που κυκλοφόρησε από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου με την επιμέλεια του Μάρκου Μουσούρου το 1498. Η έκδοση περιέχει μόνο εννέα από τις διασωθείσες κωμωδίες του Αριστοφάνη (λείπουν η «Λυσιστράτη» και οι «Θεσμοφοριάζουσες»). 

Η βιβλιοθήκη, στην οποία αξίζει να περάσετε χρόνο διαβάζοντας ή απλώς χαζεύοντας τα ράφια της, είναι μια αληθινή κιβωτός γνώσης, δημιούργημα μιας Εταιρείας που έχει μεγάλη ιστορία και αξία, και υπηρετείται από ανθρώπους με πάθος και γνώση. Είναι αξιοσημείωτη η διαρκής ενημέρωσή της και ο συγχρονισμός της με όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της αρχαιολογίας. Ο πλούτος της είναι ανεκτίμητος και ανοιχτός σε όποιον επιθυμεί να εξερευνήσει τον ελληνικό πολιτισμό μέχρι τον 19ο αιώνα.

https://www.archetai.gr/

Βιβλιοθήκη της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε για πρώτη φορά το πολύτιμο αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Δείτε για πρώτη φορά το πολύτιμο αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας

Ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας, το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας συνδέεται άρρηκτα τόσο με τις απαρχές όσο και με την εξέλιξη της αρχαιολογίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM