Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα 600.000 πολύτιμα τεκμήρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη

0

Στον Πειραιά βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορική και ναυτική έρευνα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ο κ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, επικεφαλής ερευνών και ψηφιακών ανθρωπιστικών εφαρμογών του Ιδρύματος, μαζί με την υπεύθυνη βιβλιοθήκης Βέρα Ανδριοπούλου, μας ξεναγεί στο νεοκλασικό κτίριο που τη στεγάζει από το 2013 στο Πασαλιμάνι, στη συμβολή της οδού 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μουτσοπούλου.

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και για πολλές δεκαετίες υπήρξε η οικία της οικογένειας του Γεωργίου Στρίγγου. Υπήρξε επίσης Λέσχη Αξιωματικών του γερμανικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από την ίδρυσή της το 2013 συγκεντρώνει, διασώζει και προβάλλει τις συλλογές σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. 

Η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Περιλαμβάνει περίπου 600.000 τεκμήρια και αποτελείται από 100 και πλέον σημαντικές συλλογές βιβλιοθηκών και αρχείων, οι οποίες δωρήθηκαν στο ίδρυμα από ερευνητές, λογοτέχνες, συλλέκτες ή τους κληρονόμους τους. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επομένως, η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες: αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία, ερευνητική βιβλιογραφία που αφορά την Ελλάδα τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, Ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιηγητισμό, αρχαιολογία, φιλοσοφία κ.ά. 

Από τις σημαντικότερες συλλογές εδώ είναι η συλλογή Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, επίσης από τις πληρέστερες περιηγητικής και ιστορικής γραμματείας της Ανατολικής Μεσογείου και του ελληνικού κόσμου γενικότερα. Από τη συγκεκριμένη συλλογή έχουν προκύψει αρκετά ψηφιακά εργαλεία, όπως το «Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών» και το «TravellersMap», έργο που κέρδισε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022. Η Bibliotheca Graeca, η συλλογή Σάκου Οικονομόπουλου, μία από τις πιο πλήρεις του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεντρώνει το σύνολο του έργου των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων, από την εποχή του Ομήρου έως την Άλωση της Πόλης το 1453, σε πολλαπλές εκδόσεις που χρονολογούνται από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Μία άλλη συλλογή που ανήκει πλέον στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη είναι αυτή του ιστορικού της λογοτεχνίας και μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Δημαρά, που περιλαμβάνει μεγάλο όγκο λογοτεχνικών και ιστορικών εκδόσεων – ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων της ξεπερνά τα 30.000. Εκεί θα βρούμε και τη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει το πολύ σημαντικό και εκτενές αρχείο ελληνικού Τύπου ιδίως της Διασποράς, καθώς και το αρχείο του νόμιμου και παράνομου Τύπου της Κατοχής. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το παλιό υλικό της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χαρτώο υλικό έως το 1900. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 146 αρχέτυπα –πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα– και περίπου 15.000 παλιά βιβλία που έχουν τυπωθεί από τις αρχές του 16ου αιώνα και εξής, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό σχετικό με τον λόρδο Νέλσονα, μικρός αριθμός χειρόγραφων βιβλίων και χάρτες. 

Το περιεχόμενό της αναδεικνύεται συστηματικά μέσα από περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικά προγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές, συνέδρια, εκδόσεις και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές ελληνικών εντύπων του 19ου αιώνα.

Εδώ υπάρχουν, ανάμεσα σε άλλα, η πρώτη έκδοση των ομηρικών επών που τυπώθηκε στη Φλωρεντία τη διετία 1488-89, η πρώτη έκδοση των απάντων του Αριστοτέλη από τον μεγάλο Βενετό λόγιο και τυπογράφο της Αναγέννησης Άλδο Μανούτιο, μια συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με 38 ποιήματα των ετών 1907-1915, θαυμαστά έργα της ανθρώπινης διάνοιας εν γένει. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών έχουν δωρίσει τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες τους στο Ίδρυμα Λασκαρίδη που με τη σειρά του έχει αναλάβει τη διαφύλαξή τους, καθιστώντας τα παράλληλα προσβάσιμα στο ερευνητικό κοινό. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το αρχείο του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, τη συλλογή βιβλίων του Στράτη Μυριβήλη, τη βιβλιοθήκη της οικογένειας Ζάννα και της Πηνελόπης Δέλτα, μέρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα και των αρχαιολόγων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, κ.ά.

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ψηφιακές εκδόσεις συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία μιας μεγάλης, άυλης βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που αναρτώνται σταδιακά.   

Η χρήση υλικού της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν και παρέχεται αποκλειστικά για επιτόπια ανάγνωση. Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια και για την ανάγνωση απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση με τα στοιχεία του αναγνώστη και το υλικό που επιθυμεί να μελετήσει – κατόπιν ειδοποιείται να προσέλθει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Ανάλογα με την κατάσταση του τεκμηρίου, και για έργα εκτός copyright, επιτρέπεται, αποκλειστικά για προσωπική ερευνητική χρήση, η φωτογράφισή του από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με επίβλεψη, είτε η παροχή αντιγράφου από τη βιβλιοθήκη. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00-17:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η βιβλιοθήκη απευθύνεται, εκτός από ερευνητές, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

http://www.laskaridisfoundation.org/vivliothikes/




 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ