Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα 600.000 πολύτιμα τεκμήρια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη

0

Στον Πειραιά βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη που προάγει τον ελληνικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ιστορική και ναυτική έρευνα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στη βιβλιοθήκη, ο κ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, επικεφαλής ερευνών και ψηφιακών ανθρωπιστικών εφαρμογών του Ιδρύματος, μαζί με την υπεύθυνη βιβλιοθήκης Βέρα Ανδριοπούλου, μας ξεναγεί στο νεοκλασικό κτίριο που τη στεγάζει από το 2013 στο Πασαλιμάνι, στη συμβολή της οδού 2ας Μεραρχίας με την Ακτή Μουτσοπούλου.

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και για πολλές δεκαετίες υπήρξε η οικία της οικογένειας του Γεωργίου Στρίγγου. Υπήρξε επίσης Λέσχη Αξιωματικών του γερμανικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ενώ από την ίδρυσή της το 2013 συγκεντρώνει, διασώζει και προβάλλει τις συλλογές σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. 

Η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Περιλαμβάνει περίπου 600.000 τεκμήρια και αποτελείται από 100 και πλέον σημαντικές συλλογές βιβλιοθηκών και αρχείων, οι οποίες δωρήθηκαν στο ίδρυμα από ερευνητές, λογοτέχνες, συλλέκτες ή τους κληρονόμους τους. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Επομένως, η «Βιβλιοθήκη των Βιβλιοθηκών» διασώζει και διαφυλάττει έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος κυρίως, με μεγάλη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες: αρχαία και νέα ελληνική γραμματεία, ερευνητική βιβλιογραφία που αφορά την Ελλάδα τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, Ιστορία με ιδιαίτερη έμφαση στον περιηγητισμό, αρχαιολογία, φιλοσοφία κ.ά. 

Από τις σημαντικότερες συλλογές εδώ είναι η συλλογή Παναγιώτη Κ. Λασκαρίδη, επίσης από τις πληρέστερες περιηγητικής και ιστορικής γραμματείας της Ανατολικής Μεσογείου και του ελληνικού κόσμου γενικότερα. Από τη συγκεκριμένη συλλογή έχουν προκύψει αρκετά ψηφιακά εργαλεία, όπως το «Travelogues: Με το βλέμμα των περιηγητών» και το «TravellersMap», έργο που κέρδισε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Digital Humanities Awards 2022. Η Bibliotheca Graeca, η συλλογή Σάκου Οικονομόπουλου, μία από τις πιο πλήρεις του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεντρώνει το σύνολο του έργου των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών συγγραφέων, από την εποχή του Ομήρου έως την Άλωση της Πόλης το 1453, σε πολλαπλές εκδόσεις που χρονολογούνται από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Μία άλλη συλλογή που ανήκει πλέον στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη είναι αυτή του ιστορικού της λογοτεχνίας και μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Δημαρά, που περιλαμβάνει μεγάλο όγκο λογοτεχνικών και ιστορικών εκδόσεων – ο συνολικός αριθμός των τεκμηρίων της ξεπερνά τα 30.000. Εκεί θα βρούμε και τη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Δολιανίτη, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει το πολύ σημαντικό και εκτενές αρχείο ελληνικού Τύπου ιδίως της Διασποράς, καθώς και το αρχείο του νόμιμου και παράνομου Τύπου της Κατοχής. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το παλιό υλικό της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χαρτώο υλικό έως το 1900. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 146 αρχέτυπα –πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αρχετύπων στην Ελλάδα– και περίπου 15.000 παλιά βιβλία που έχουν τυπωθεί από τις αρχές του 16ου αιώνα και εξής, επιστολές και άλλο αρχειακό υλικό σχετικό με τον λόρδο Νέλσονα, μικρός αριθμός χειρόγραφων βιβλίων και χάρτες. 

Το περιεχόμενό της αναδεικνύεται συστηματικά μέσα από περιοδικές εκθέσεις, ερευνητικά προγράμματα, ψηφιακές εφαρμογές, συνέδρια, εκδόσεις και μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες συλλογές ελληνικών εντύπων του 19ου αιώνα.

Εδώ υπάρχουν, ανάμεσα σε άλλα, η πρώτη έκδοση των ομηρικών επών που τυπώθηκε στη Φλωρεντία τη διετία 1488-89, η πρώτη έκδοση των απάντων του Αριστοτέλη από τον μεγάλο Βενετό λόγιο και τυπογράφο της Αναγέννησης Άλδο Μανούτιο, μια συλλογή ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη με 38 ποιήματα των ετών 1907-1915, θαυμαστά έργα της ανθρώπινης διάνοιας εν γένει. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών έχουν δωρίσει τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες τους στο Ίδρυμα Λασκαρίδη που με τη σειρά του έχει αναλάβει τη διαφύλαξή τους, καθιστώντας τα παράλληλα προσβάσιμα στο ερευνητικό κοινό. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για το αρχείο του φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή, τη συλλογή βιβλίων του Στράτη Μυριβήλη, τη βιβλιοθήκη της οικογένειας Ζάννα και της Πηνελόπης Δέλτα, μέρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, τη βιβλιοθήκη του καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη, του καθηγητή Χαράλαμπου Μπούρα και των αρχαιολόγων Γιάννη Σακελλαράκη και Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη, κ.ά.

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι ψηφιακές εκδόσεις συμβάλλουν σημαντικά στη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στη δημιουργία μιας μεγάλης, άυλης βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που αναρτώνται σταδιακά.   

Η χρήση υλικού της βιβλιοθήκης είναι δωρεάν και παρέχεται αποκλειστικά για επιτόπια ανάγνωση. Οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα ράφια και για την ανάγνωση απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση με τα στοιχεία του αναγνώστη και το υλικό που επιθυμεί να μελετήσει – κατόπιν ειδοποιείται να προσέλθει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Ανάλογα με την κατάσταση του τεκμηρίου, και για έργα εκτός copyright, επιτρέπεται, αποκλειστικά για προσωπική ερευνητική χρήση, η φωτογράφισή του από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με επίβλεψη, είτε η παροχή αντιγράφου από τη βιβλιοθήκη. 

Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μέσα στη Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00-17:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η βιβλιοθήκη απευθύνεται, εκτός από ερευνητές, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

http://www.laskaridisfoundation.org/vivliothikes/




 

Βιβλίο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύλβια Πλαθ έλεγε την αλήθεια της, και τη διεκδικούσε

Το Πίσω Ράφι / Η Σύλβια Πλαθ μετέτρεψε το προσωπικό της τραύμα σε ποιητικό υλικό

Στην αποκατεστημένη έκδοση της εμβληματικής συλλογής «Άριελ» η Αμερικανίδα ποιήτρια μιλά για θέματα όπως ο θάνατος, η αυτοκαταστροφή, η γυναικεία ταυτότητα, η μητρότητα, η πατρική εξουσία, η οργή, η ερωτική προδοσία, κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που βγάζει σπίθες, κοφτή, πυκνή, επιθετική, με βίαιες εικόνες και απροσδόκητες μεταφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαγειρεύοντας για τους δικτάτορες

Βιβλίο / Τι τρώνε οι δικτάτορες; Ένα βιβλίο γράφει την ιστορία της όρεξής τους

Ταξιδεύοντας σε τέσσερις ηπείρους για τέσσερα χρόνια, ο Βίτολντ Σαμπουόφσκι εντόπισε τους πιο ασυνήθιστους μάγειρες του κόσμου, καταγράφοντας κομβικές στιγμές της ιστορίας του 20ού αιώνα μέσα από το φαγητό.
M. HULOT
Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Λονγκ Άιλαντ»του Κολμ Τομπίν: Μυστικά και ψέματα στην Ιρλανδία του '70

The Review / «Λονγκ Άιλαντ»: Ένα ακόμα συναρπαστικό βιβλίο από τον Κολμ Τομπίν;

Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας γράφει ένα σίκουελ του μυθιστορήματός του «Μπρούκλιν», γνωστού και από την πολύ καλή κινηματογραφική του μεταφορά. Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής», Σάκης Ιωαννίδης, συζητούν για το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Βιβλίο / Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Πεθαίνει σαν σήμερα ένα μεγάλο είδωλο της ποπ. Στο βιβλίο «George Michael - Η ζωή του» ο Τζέιμς Γκάβιν δεν μιλάει μόνο για τις κρυφές πτυχές του μεγαλύτερου ειδώλου της ποπ αλλά και για την αδυναμία του να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι που μετέτρεψε το πάρτι της ζωής του σε πραγματική τραγωδία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ