Τσαβούσογλου: Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

τσαβούσογλου: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NECATI SAVAS
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναφέρει το ζήτημα της ιδιοκτησίας νησιών του Αιγαίου, αναφέροντας πως «στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις στις οποίες έχω ήδη αναφερθεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των ναυτικών μιλίων, σημειώνοντας ειδικότερα: «Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που από τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια, καθώς και κάποιες δηλώσεις σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια».

Επεσήμανε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα, ενώ εξέφρασε την απόψή του πως πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα σαν πακέτο. «Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση» εξήγησε. 

«Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο» πρόσθεσε, θέτοντας ως προϋπόθεση μία σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η Καθημερινή.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως παρά τη θετική ατμόσφαιρα, κάθε φορά που θα υπάρχει κάποια «παραβίαση, μετά κάποια αερομαχία, θα επικρατήσει ένταση στους αιθέρες και ίσως γίνει και κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτοί η θετική ατμόσφαιρα να εξαφανιστεί σύντομα».

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν ως έντιμοι μεσολαβητές, πρέπει να τηρούν πιο αντικειμενική στάση. Το πρόγραμμα F-35 έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Είδαμε ότι η διοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια με τα F-16. Εάν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, τα προβλήματα θα επιλυθούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το Κογκρέσο. Το παρατηρούμε και αυτό» είπε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM