Γεωργία: Άγριος καβγάς μεταξύ βουλευτών στο Κοινοβούλιο- Πιάστηκαν στα χέρια

Γεωργία: Facebook Twitter
0

Σε «ρινγκ» μετατράπηκε το κοινοβούλιο της Γεωργίας με αφορμή το νόμο περί «ξένων πρακτόρων» όταν βουλευτές συνεπλάκησαν μεταξύ τους. 

Τα πνεύματα στη Γεωργία άναψαν καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της δρακόντειας νομοθεσίας που ισχύει στη γειτονική Ρωσία.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, τη γεωργιανή πρωτεύουσα, έδειξαν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να κτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει επίσης να περάσει και από άλλα στάδια έγκρισης προτού καταστεί νόμος.

Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Ο Ιρακλί Παβλενισβίλι, ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως η ρωσική νομοθεσία που προτείνεται τώρα στο κοινοβούλιο είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας, είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο OC-Media, ο Ιρακλί Μπεράια, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» αποκάλεσε τους αντιτιθέμενους στον νόμο «κατασκόπους». Το κόμμα λέει πως παραμένει δεσμευμένο στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια μέρα.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM