ΑΘΗΝΑ

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση

Τεχνητά παϊδάκια από μικρόβια: Έχουμε την τεχνολογία για να σώσουμε τα δάση από την αποψίλωση Facebook Twitter
0

Εάν αντικαταστήσουμε το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης βόειου κρέατος με μικροβιακή πρωτεΐνη, θα γλιτώσουμε τα δάση από την καταστροφή, μειώνοντας την αποψίλωσή τους στο μισό τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό και τις εκπομπές ρύπων που οφείλονται στο παγκόσμιο σύστημα κατανάλωσης τροφίμων, το κόψιμο των δέντρων και τις εκπομπές μεθανίου από τη ζωική παραγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υποκατάστατα κρέατος έχουν μειώσει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα ωστόσο αυτή είναι η πρώτη ανάλυση που προσδιορίζει το μέγεθος των συνεπειών που θα έχει για τον πλανήτη.

Η αποψίλωση των δασών καταστρέφει την άγρια ζωή κάτι που αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να σταματήσει. Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να μειωθεί η ζήτηση για τα προϊόντα που προκαλούν την καταστροφή, και η αντικατάστασή τους με πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Η μικροβιακή πρωτεΐνη παρασκευάζεται σε θερμούς βιοαντιδραστήρες, από μικρόβια που τροφοδοτούνται με ζάχαρη. Το πλούσιο σε πρωτεΐνες προϊόν θα μπορούσε να έχει γεύση και αίσθηση παρόμοια με τους κρέατος και να είναι εξίσου θρεπτικό, λένε οι  ερευνητές.

Σήμερα, το 83% της αγροτικής γης καλλιεργείται για την βόσκηση ζώων και την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται είναι μόνο το 18% των θερμίδων, που καταναλώνουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Η παραγωγή κρέατος όπως το βόειο αλλά και το αρνί και το κατσίκι, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1961. Ωστόσο, μία σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι η κρεατοφαγική διατροφή πρέπει να μειωθεί δραστικά στα πλούσια έθνη, για να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στον τομέα της κλιματικής κρίσης.

«Το σύστημα της διατροφής καλύπτει το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με την παραγωγή κρέατος μηρυκαστικών να είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή», δήλωσε ο Δρ Florian Humpenöder, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πότσνταμ για Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK) στη Γερμανία που ηγήθηκε της μελέτης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι μπορούν να τρώνε μόνο χόρτα στο μέλλον. Μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε μπιφτέκια και άλλες παρόμοιες τροφές, απλώς αυτά τα μπιφτέκια θα παράγονται με διαφορετικό τρόπο».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μικροβιακό κρέας καθώς έχει ήδη παραχθεί σε βιομηχανική κλίμακα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ήδη διαθέσιμο, δήλωσε η Δρ Isabelle Weindl.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα πρωτεΐνης του μικροβιακού κρέατος είναι ισοδύναμη με το βόειο κρέας, αλλά απαιτεί 90% λιγότερη γη και νερό και παράγει 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών που περιελάμβαναν προβλέψεις κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως η αύξηση της ζήτησης για βόειο κρέας, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αύξηση του εισοδήματος και οι αλλαγές στο διεθνές εμπόριο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκατάσταση της μικροβιακής πρωτεΐνης ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις προβλεπόμενες αυξήσεις στη ζήτηση για βόειο κρέας. Μία αντικατάσταση κατά 50% θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μείωση κατά 82% στην αποψίλωση των δασών μέχρι το 2050.

Η μικροβιακή πρωτεΐνη μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, αλλά η κύρια πηγή στην αγορά σήμερα παράγεται από μύκητες. «Η καλύτερη εναλλακτική για το υποκατάστατο κρέατος είναι να τρώτε λιγότερο», είπε ο Humpenöder. «Αλλά προϊόντα μικροβιακής πρωτεΐνης μπορούν να διευκολύνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος».

Η μελέτη δεν ανέλυσε την επίδραση των φυτικών εναλλακτικών ουσιών, αλλά και αυτός ο κλάδος αναμένεται να έχει επίσης σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον. Το κρέας που καλλιεργήθηκε σε βιοαντιδραστήρια από ζωικά κύτταρα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων.

Η Δρ. Tilly Collins στο Imperial College του Λονδίνου, που δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης, είπε πως «Ενώ οι προβλέψεις αυτών των μοντέλων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να παρέχουμε τέτοια υποκατάσταση πρωτεϊνών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων με δυνατότητα βιοτεχνολογίας προσφέρει τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες για πιο βιώσιμη παροχή τροφίμων.

«Η μικροβιακή πρωτεΐνη θα πρέπει να θεωρείται βασικό στοιχείο σε έναν μεγάλο μετασχηματισμό ολόκληρου του συστήματος των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, συνδυαστικά με μειώσεις στη σπατάλη τροφίμων, κίνητρα για πιο υγιεινή διατροφή και αποτροπή πώλησης προϊόντων με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις» είπε ο Humpenöder.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΘΗΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM