Χιλή: Πέθανε η Λουθία Ιριάρτ, η χήρα του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ

Χιλή: Πέθανε η Λουθία Ιριάρτ, η χήρα του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ Facebook Twitter
EPA
0

Η Λουθία Ιριάρτ, χήρα του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 99 ετών.

Ο θάνατός της, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Χιλή, στις οποίες ένας από τους υποψηφίους υπερασπίζεται την κληρονομιά του στρατιωτικού καθεστώτος, ανακοινώθηκε από την οικογένειά της.

Η Ιριάρτ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους Χιλιανούς για την επιρροή που είχε στον Πινοσέτ και για την περιουσία που συσσώρευσε η οικογένειά της.

Η περιουσία της διαχειρίστηκε ένα αμφιλεγόμενο ίδρυμα, το οποίο έχει υποβληθεί σε πολλές δικαστικές έρευνες.

«Σε ηλικία 99 ετών και περιτριγυρισμένη από οικογένεια και αγαπημένους ανθρώπους, η αγαπημένη μου γιαγιά πέθανε. Αφήνει ένα απέραντο κενό στις καρδιές μας», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter, η εγγονή της, Καρίνα Πινοσέτ.

«Αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία των Χιλιανών και η ιστορία ξέρει πώς να εκτιμά το σπουδαίο έργο της για την αγαπημένη μας χώρα. Αναπαύσου εν Ειρήνη».

Ο Πινοσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Χιλής με το αιματηρό πραξικόπημα του 1973. Κατά τη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας του, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες βασανίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Χιλή δημιούργησε επίσης μεγάλο μέρος του τρέχοντος οικονομικού της συστήματος, το οποίο βοήθησε μεν στην ανάπτυξη αλλά ενίσχυσε παράλληλα την κοινωνική ανισότητα.

Σε μια βιογραφία της δημοσιογράφου Alejandra Matus, η Ιριάρτ απεικονίζεται ως ένας σκληρός χαρακτήρας που συχνά επέκρινε τον σύζυγό της. Ήταν παντρεμένοι από 1943 έως το 2006, όταν και πέθανε ο Πινοσέτ.

Η Χιλή θα ψηφίσει για νέο πρόεδρο την Κυριακή μεταξύ του αριστερού Γκάμπριελ Μπόριτς και του υπερσυντηρητικού Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν την κληρονομιά του Πινοσέτ και έχει πει ότι ο πρώην δικτάτορας θα τον ψήφιζε αν ήταν ακόμα ζωντανός.

Μέσα σε λίγα λεπτά από την είδηση του θανάτου της, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο για να πανηγυρίσουν, καθώς θεωρούν ότι ο θάνατός της σηματοδοτεί το τέλος μιας δυναστείας.

Για κάποιους, η Ιριάρτ ήταν φιλάνθρωπος, πολλοί όμως την επέκριναν για την επιρροή της στην δικτατορία Πινοσέτ.

Χιλή: Πέθανε η Λουθία Ιριάρτ, η χήρα του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ Facebook Twitter
AP
Χιλή: Πέθανε η Λουθία Ιριάρτ, η χήρα του πρώην δικτάτορα Πινοσέτ Facebook Twitter
AP

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις

Διεθνή / Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

O πρόεδρος του Χάρβαρντ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο μετά τις περικοπές Τραμπ ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε ερευνητικά κονδύλια
LIFO NEWSROOM
Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Διεθνή / Απόπειρα ρωσικής δολιοφθοράς με δέματα-βόμβες: Τρεις συλλήψεις στην Ευρώπη

Οι Αρχές σε Γερμανία και Ελβετία συνέλαβαν τρεις άνδρες για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε υπηρεσίες logistics, σε υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς - Στο στόχαστρο, εμπορικές αποστολές προς ΗΠΑ και Καναδά
LIFO NEWSROOM
Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM