Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση φαρμάκου κατά της Covid-19

Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση του φαρμάκου κατά της Covid-19 Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την έναρξη επιταχυνόμενης αξιολόγησης του φαρμάκου της αμερικανικής Merck κατά της Covid-19, υπό μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα και έχει συμπληρωματικό προς τα εμβόλια ρόλο.

«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir [...] που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 [...] να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Αν εγκριθεί, το φάρκαμο αυτό θα σημάνει σημαντική πρόοδο επιτρέποντας τον περιορισμό αρκετά εύκολα των σοβαρών μορφών της νόσου.

Τα αντιιικά όπως το molnupiravir δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί και φρενάροντας έτσι την νόσο.

Όταν το φάρμακο δόθηκε σε ασθενείς λίγες ημέρες μετά από θετικό τεστ, μείωσε κατά δύο φορές τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία Merck, η οποία ονομάζεται MSD εκτός των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Διεθνή / Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, κυρίως στο κεφάλι και στα μάτια - Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί
THE LIFO TEAM
Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Διεθνή / Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Η τραγωδία στο Crans-Montana αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες - Οι πολίτες διερωτώνται πώς απέτυχε ένα σύστημα που θεωρούνταν σχεδόν άψογο και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί» διαμηνύουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας
THE LIFO TEAM