«Πέρα από τα σύνορα»: Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου επιστρέφει

«Πέρα από τα σύνορα» Facebook Twitter
0

To 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» επιστρέφει για άλλη μία χρονιά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, για να παρουσιάσει τους νικητές ανάμεσα σε 567 συμμετοχές, αριθμός ρεκόρ σε συνθήκες πανδημίας.

Από τις 22 έως τις 29 του μήνα συνολικά είκοσι επτά ντοκιμαντέρ από δεκαεφτά διαφορετικές χώρες θα παρουσιαστούν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, ενώ δεκαέξι ακόμα ταινίες τεκμηρίωσης θα προβληθούν στο Πανόραμα.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, στο πλαίσιο του  διαγωνιστικού τμήματος, θα απονείμει τα βραβεία Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ –όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων–, το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας με χορηγία του ΕΚΟΜΕ, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέα, με  χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

«Πέρα από τα σύνορα» Facebook Twitter

Η λαμπρή τελετή έναρξης στις 22 Αυγούστου έχει τον τίτλο «Με άρωμα της 200ής επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας» και κάνει αναφορές στην εθνική μας επέτειο. Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης θα προβληθεί η ταινία του Πάνου Α. Θωμαΐδη Σπέτσες ’21, Στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, η οποία προσφέρει μια πρωτότυπη ανάγνωση της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης με πρωταγωνιστές τους απογόνους αγωνιστών του 1821. Ακολουθεί το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα» (Οδυσσέας Ελύτης), με πρωταγωνιστές τη σπουδαία ερμηνεύτρια Μόρφω Τσαϊρέλη και τον συνθέτη-πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τραγούδια σε ποίηση του σπουδαίου ποιητή Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, βασισμένα στην έννοια της ελευθερίας.

To 6o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, του δήμου Μεγίστης, των πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Κύπρου και της Ισπανίας, του Τσεχικού Κέντρου, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και της ΕΡΤ. 

«Πέρα από τα σύνορα» Facebook Twitter

Kριτική επιτροπή

Τη φετινή κριτική επιτροπή του αποτελούν ο Klaus Eder, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), η Μαριάννα Οικονόμου, πρόεδρος της  Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, ο Jean-Christoph Caron, διευθυντής PHOENIX, ο Bruno Chatelin, κριτικός κινηματογράφου, και η Mάρω Αναστοπούλου, σκηνοθέτις.

Περισσότερες στο www.beyondborders.gr 

Επικοινωνία στο [email protected] 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 19 Μαΐου

Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και το νέο, πρωτοποριακό Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, αφιερώματα και πολλές ακόμα συναρπαστικές συναντήσεις στην 20ή ΔΕΒΘ.
NEWSROOM
Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM