Το διάσημο σπίτι και τα έργα του Κλοντ Μονέ με τη ματιά του Ρόι Λίχτενσταϊν

Το διάσημο σπίτι και τα έργα του Κλοντ Μονέ με τη ματιά του Ρόι Λιχτενστάιν Facebook Twitter
Φωτο: Cliff Roles / Courtesy of Marie Selby Botanical Gardens
0

Έργα του Κλοντ Μονέ, του Γάλλου ζωγράφου και ενός από τους ιδρυτές του κινήματος του ιμπρεσιονισμού, σε ποπ αρτ εκδοχή με τη ματιά του Ρόι Λίχτενσταϊν παρουσιάζονται στους Βοτανικούς Κήπους Μέρι Σέλμπι στη Σαρασότα της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Ο Ρόι Λίχτενσταϊν έγινε γνωστός εφαρμόζοντας την ερμηνεία του για την ποπ αρτ σε σύμβολα της ποπ κουλτούρας, όπως ο Μίκι Μάους, και εικόνες από αμερικανικές διαφημίσεις. Ωστόσο, ήταν επίσης γοητευμένος από τοπία και τη δημοφιλή τέχνη του ιμπρεσιονισμού. Απέτισε φόρο τιμής και επαναπροσδιόρισε έργα του Μονέ. 

Για τις ανάγκες της έκθεσης «Roy Lichtenstein: Monet's Garden Goes Pop!» οι Βοτανικοί Κήποι φιλοξενούν εγκατάσταση με μεγάλης κλίμακας εκδοχές έργων του Μονέ μέσα από τη ματιά του Ρόι Λίχτενσταϊν. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύχρωμη αντιπαράθεση δύο θρύλων που μεταφέρει τη Γαλλία στη Φλόριντα.

Η προβολή των μεγάλης κλίμακας έργων τέχνης συνοδεύεται από πλήρη μετατροπή της έκτασης 607 στρεμμάτων στον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνί με την αισθητική του Λιχτενστάιν.

«Είναι σαν να μπαίνεις στον κόσμο του Λίχτενσταϊν, αν είχε δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο στον Μονέ» αναφέρει η Τζένιφερ Ρομινιέτσκι, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των Κήπων Σέλμπι. «Η ομάδα μας ακολούθησε τις αρχές που εφάρμοσε ο Λιχτενστάιν στο έργο του και τις εφαρμόζει στην ερμηνεία μας για τον κήπο του Μονέ στο Ζιβερνί. Αυτή η καινοτόμος, καθηλωτική ερμηνεία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά» σημείωσε.

Το διάσημο σπίτι και τα έργα του Κλοντ Μονέ με τη ματιά του Ρόι Λιχτενστάιν Facebook Twitter
Φωτο: Cliff Roles / Courtesy of Marie Selby Botanical Gardens

Γνωστά στοιχεία του κήπου στην οικία του Γάλλου ζωγράφου στο Ζιβερνί εμφανίζονται στους Βοτανικούς Κήπους Σέλμπι, αλλά με μία νέα νότα. Η εμβληματική Ιαπωνική Γέφυρα εκτείνεται στη λίμνη με ψάρια koi των Βοτανικών Κήπων, αλλά μοιάζει σαν να τη ζωγράφισε ο Λίχτενσταϊν. Ένας συνδυασμός 2-D και 3-D στοιχείων αναπαράγει την κατοικία του Μονέ ή τα πολύχρωμα νούφαρα του. Οι εκπληκτικές συναντήσεις του ιμπρεσιονισμού και της ποπ αρτ εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες που μετακινούνται μέσω των κήπων στο Μουσείο Βοτανικής & Τεχνών.

Μέσα στο Μουσείο, οι θεατές μπορούν να θαυμάσουν τη σειρά Water Lilies with Reflections του Λιχτενστάιν, περιορισμένης έκδοσης μεγάλες εκτυπώσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια της καριέρας του και ερμηνεύουν τα διάσημα νούφαρα του Μονέ. 

Η έκθεση «Roy Lichtenstein: Monet's Garden Goes Pop!», η οποία εντάσσεται στη σειρά Jean & Alfred Goldstein Exhibition Series, που ερευνούν τη σύνδεση φύσης και λουλουδιών με μεγάλους καλλιτέχνες, θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου 2021.

Το διάσημο σπίτι και τα έργα του Κλοντ Μονέ με τη ματιά του Ρόι Λιχτενστάιν Facebook Twitter
Φωτο: Cliff Roles / Courtesy of Marie Selby Botanical Gardens

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sarasota Bay, Selby Gardens

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM