«Πες το ναι!»: Μια νέα καμπάνια για την ισότητα στον γάμο σε σενάριο Γιώργου Καπουτζίδη

0

Πηγαίνοντας χθες στην επίσημη παρουσίαση της καμπάνιας «Πες το ναι!» για την ισότητα στον γάμο, μαζί με τη συνάδελφο Ζωή Παρασίδη, σκεφτόμουν πως δύο άτομα, ένας cis gay άνδρας και μια cis straight γυναίκα, που συμφωνούν στο ότι βρίσκουν παρωχημένο και εν πολλοίς αχρείαστο τον θεσμό του γάμου και όσα αυτός πρεσβεύει, πήγαιναν να στηρίξουν όχι τον ίδιο τον θεσμό αλλά το ίσο δικαίωμα σε αυτόν.

Με άλλα λόγια, ούτε η Ζωή ούτε εγώ, παρότι σε συντροφικές σχέσεις, δεν επιθυμούμε να «παντρευτούμε» με τον πατροπαράδοτο (και σίγουρα όχι με τον χριστιανικό) τρόπο. Όμως η Ζωή μπορεί να το κάνει. Εγώ όχι. Τόσο απλό.

«Είναι στο μέλλον που χτίζουμε εκεί που βρίσκουμε ένα νέο νόημα σε ό,τι νιώθουμε οικείο, στην οικογένεια και την αγάπη. Ο γάμος που διεκδικούμε είναι μια γιορτή αναγνώρισης και μία δήλωση ότι οι ζωές μας και τα αισθήματα μας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και είναι η στιγμή να υπάρχουν και να αναγνωρίζονται ισότιμα» αναφέρει το site της καμπάνιας που διεκδικεί το δικαίωμα εκείνο που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πλήρως κατοχυρωμένο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, εικοσιένα χρόνια αφότου η Ολλανδία έγινε, τον Απρίλιο του 2001, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο.

Στις χώρες αυτές δεν ανήκει ακόμα, δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να στερεί την επίσημη και ισότιμη αναγνώριση από τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειές.

Περιλαμβάνοντας ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε τέσσερις διαφορετικές, ενδεικτικές εποχές (1952, 1974, 2004, 2022) και χρησιμοποιώντας εικόνες γνώριμες, «οικογενειακής» θαλπωρής και ζεστασιάς, ακόμα και ετεροκανονικά, θα μπορούσε να πει κανείς, στερεότυπα όπως οι βέρες, το spot περνάει το μήνυμα.

«Ήμασταν πάντα εδώ» ξεκινά να αναφέρει το όμορφο, ευαίσθητο, νοσταλγικό βίντεο της καμπάνιας, της οποίας το σενάριο εμπνεύστηκε ο Γιώργος Καπουτζίδης και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Τσιμπίνης.

«Πες το ναι!»:  Facebook Twitter

Περιλαμβάνοντας ζευγάρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε τέσσερις διαφορετικές, ενδεικτικές εποχές (1952, 1974, 2004, 2022) και χρησιμοποιώντας εικόνες γνώριμες, «οικογενειακής» θαλπωρής και ζεστασιάς, ακόμα και ετεροκανονικά, θα μπορούσε να πει κανείς, στερεότυπα όπως οι βέρες, το spot περνάει το μήνυμα.

Non-cishet ζευγάρια υπήρχαν πάντα στην ανθρώπινη (και στην ελληνική) ιστορία, έχουν ιστορίες να αφηγηθούν, έχουν αναμνήσεις να θυμούνται, έζησαν σε ένα δύσκολο παρελθόν, αγωνίζονται για ισότητα και ορατότητα στο παρόν, έχοντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον να περιμένουν.

«Είμαστε θύματα διακρίσεων και βίας και ελπίζουμε ότι επιτέλους βρισκόμαστε σε μία εποχή που αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε» ανέφερε στην παρουσίαση ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού ANTIVIRUS και συντονιστικό μέλος της οργανωτικής ομάδας του Athens Pride, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Brown, παρουσία, μεταξύ άλλων, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη –ο οποίος έχει δεσμευθεί, μετά τη συμμετοχή του στο πρόσφατο συνέδριο της πρωτοβουλίας «Upfront» της LiFO και της Tsomokos, ότι θα ήθελε να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει (νόμιμο) γκέι γάμο στην Ελλάδα–, του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπων ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και μελών της εγχώριας ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

«Πες το ναι!»: Το βίντεο για την ισότητα στον γάμο σε σενάριο Γιώργου Καπουτζίδη Facebook Twitter

Έπειτα ο κ. Παπαγιαννόπουλος ευχαρίστησε «κάθε άτομο, κάθε ομάδα, κάθε συλλογικότητα που ήρθε πριν από εμάς και ουσιαστικά είναι ο λόγος που έχουμε καταφέρει σήμερα να μιλάμε ανοιχτά για μια καμπάνια για την ισότητα στον γάμο», ενώ εξήγησε πως, παρότι πολλά από τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας βρίσκονται στον αέρα ή δεν υφίστανται καν, επέλεξαν να εστιάσουν στον γάμο γιατί «σε επίπεδο συμβολισμού είναι αρκετά σημαντικός, είναι μια δημόσια αναγνώριση της αγάπης ανθρώπων –και ένα πολύ μεγάλο μέρος των διακρίσεων που “τρώμε” ως κοινότητα έχει να κάνει με το ποια άτομα είμαστε και ποια άτομα αγαπάμε–, ενώ δίνει εύκολα ορατότητα σε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα της κοινότητας και συσπειρώνει. Αυτό που διεκδικούμε είναι το να υπάρχουμε ανοιχτά, χωρίς προβλήματα και όχι στο παρασκήνιο».

Στη συνέχεια, μέσω σύνδεσης zoom, ο Γιώργος Καπουτζίδης από την πλευρά του, που ακόμα αναρρώνει από το ατύχημα που είχε πριν από λίγο καιρό και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση με φυσική παρουσία, σημείωσε: «Χαίρομαι πολύ που τα καταφέραμε και βγήκε αυτό το spot. Μακάρι να γιορτάσουμε όλοι μαζί πολλούς γάμους και πολλές οικογένειες από εδώ και πέρα. Εύχομαι αυτή η καμπάνια που φτιάχτηκε με τόση αγάπη να είναι απλώς η αρχή για πολλές ακόμα τέτοιες καμπάνιες. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για τα ίντερσεξ άτομα, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, για τα τρανς άτομα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που βγήκαν στον δρόμο να πολεμήσουν για όλους μας σε πολύ δύσκολες εποχές. Να είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και θα καταφέρουμε πολλά!».

Κλείνοντας, ο Γιώργος Καπουτζίδης έδωσε ραντεβού με όλη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο επερχόμενο Athens Pride.

«Πες το ναι!»:  Facebook Twitter

Η καμπάνια, λοιπόν, στοχεύει, με τον πιο απλό τρόπο, να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να πείσει την κοινωνία και την πολιτεία ότι το ίσιο δικαίωμα στον γάμο (και στην τεκνοθεσία) θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο, καλώντας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, πολίτες, θεσμούς, ιδρύματα, φορείς, εταιρείες και κόμματα να υπογράψουν σε αυτή, δημιουργώντας την πολιτική πίεση με τελικό στόχο την ψήφιση αντίστοιχου νόμου.

Μπορείτε να υπογράψετε για την ισότητα στον γάμο στο pestonai.gr 

Η πανελλήνια καμπάνια Πες το ναι είναι χρηματοδοτούμενη από το Active citizens fund και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

#pestonai

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σέρρες» του Γ. Καπουτζίδη: Μπορεί μια σειρά να πολεμήσει την τοξικότητα της ελληνικής οικογένειας;

Οθόνες / «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη: Μπορεί μια σειρά να πολεμήσει την τοξικότητα της ελληνικής οικογένειας;

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη που φιλοδοξεί, τοποθετώντας έναν γκέι χαρακτήρα στο επίκεντρο της ιστορίας, να πυροδοτήσει συζητήσεις που μόνο καλό θα κάνουν στην ελληνική κοινωνία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Καταπολεμώντας την περιθωριοποίηση: Το Upfront Initiative στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Lifo Videos / «Καταπολεμώντας την περιθωριοποίηση»: Το Upfront Initiative στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση του πάνελ της πρωτοβουλίας Upfront της LiFO και της Tsomokos, με ομιλητές τον Γιώργο Καπουτζίδη, τη Νάνσυ Παπαθανασίου, τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο και τον Δημήτρη Παγωνούδη, σε συντονισμό του Αλέξανδρου Διακοσάββα.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τενεσι ντραγκ

Explainer / Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

Θα γίνουν οι drag queens το πρόσχημα για να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των ΗΠΑ; Πώς ένας νόμος σε μία αμερικανική πολιτεία τρομοκρατεί όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ορατότητα των τρανς και γκέι ατόμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Explainer / Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Πώς η γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις συγγραφέας χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα ως απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο από συνεργάτες της όσο και από διάσημους της βιομηχανίας του θεάματος και των γραμμάτων;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Lgbtqi+ / Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Στη Βρετανία, κανείς εκτός από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θέλει να μιλάει για την άγρια δολοφονία ενός 16χρονου trans κοριτσιού για να μην αποκαλυφθεί το βαθύ μίσος εναντίον των trans ατόμων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Στα χνάρια της Queer Αθήνας»

Lgbtqi+ / Ένας ιστορικός περίπατος «στα χνάρια της queer Αθήνας»

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στον περίπατο που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ με το Queer Athens στον συντονισμό, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος για τη μέχρι πρόσφατα κατακερματισμένη και εν πολλοίς παραγνωρισμένη queer ιστορία αυτής της πόλης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
stephen king

Lgbtqi+ / Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Ο πατέρας του αγνού μυθιστορηματικού τρόμου ασκεί σκληρή κριτική στην όλο και μεγαλύτερη λίστα απαγορευμένων βιβλίων στα αμερικανικά σχολεία και ειδικά σε λίστες που αποκλείουν ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς και περιεχόμενο.
THE LIFO TEAM
MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την trans ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Lgbtqi+ / MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την τρανς ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Θα μπορούσε τόσο ο συμμετέχων στον μαγειρικό διαγωνισμό όσο και το κανάλι να μείνουν στο ήδη σπαρακτικό trans story του. Όμως, συνέβη κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό που ίσως αλλάξει τη συζήτηση για τα τρανς άτομα στη mainstream και συνήθως φοβική ελληνική τηλεόραση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Lgbtqi+ / «Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Η κατάργηση της μοναρχίας ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αντι-LGBTQ+ κληρονομιάς της βασιλικής οικογένειας είναι ο βασικός στόχος εκστρατείας στη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Λόλα Καραμπόλα»

Βιβλίο / «Λόλα Καραμπόλα»: Το queer λογοτεχνικό διαμάντι της Ερωφίλης Κόκκαλη

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας μας μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και την τρανς συνθήκη, για επιθυμίες κι έρωτες, για τα διδάγματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
"All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Μουσική / "All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Το δήθεν λεσβιακό ντουέτο υπήρξε το μεγαλύτερο μαρκετίστικο ψέμα προς την LGBTQI+  κοινότητα και ταυτόχρονα η σοβαρότερη αφορμή για απελευθερωτικά coming out και λεσβιακή ορατότητα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ράνταλ Τάκερ: «Η συμπερίληψη απαιτεί διαρκή εκπαίδευση»

The Upfront Initiative / Ράνταλ Τάκερ: «Η συμπερίληψη απαιτεί διαρκή εκπαίδευση»

Ο Chief Inclusion Officer της Mastercard, ενός οργανισμού που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο εταιρικής συμπερίληψης και ποικιλομορφίας, εξηγεί στη LiFO πώς μπορούν να επιτευχθούν αυτές οι σημαντικές έννοιες στο εργασιακό περιβάλλον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ