Μπακογιάννης στο Upfront Initiative: Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας που θα τελέσει πολιτικό γκέι γάμο

Μπακογιάννης στο Upfront Initiative: Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει ομόφυλο πολιτικό γάμο Facebook Twitter
Φωτ: Γιώργος Αδάμος/Lifo
0

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έδωσε το «παρών» στο συνέδριο «The Upfront Initiative. Ορατότητα στην Πράξη» και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την προοπτική να τελέσει τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στο δημαρχείο της Αθήνας.

«Με πάρα πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι υποχρέωσή μου», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης, χαμογελώντας, όταν ρωτήθηκε εάν επιθυμεί να γίνει ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων. Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι είναι πιο εύκολο να εκλεχθεί πρώτα ένας γκέι δήμαρχος και μετέπειτα ένας πρωθυπουργός, καθώς οι συνθήκες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο ευνοϊκές.

«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι πρώτα να εκλέξει η Αθήνα έναν γκέι ή μια γκέι δήμαρχο και μετά θα δούμε έναν ή μια γκέι πρωθυπουργό. Και το λέω αυτό γιατί εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο μπροστά από το γενικό κράτος. Εξ ορισμού η έννοια της προόδου στην αυτοδιοίκηση δεν έχει να κάνει με τα λόγια, έχει να κάνει με την πράξη. Εξ ορισμού η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνομιλεί με την καθημερινότητα της πόλης».

Μπακογιάννης στο Upfront Initiative: Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει ομόφυλο πολιτικό γάμο Facebook Twitter
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δημοσιογράφος της LiFO Γιάννης Πανταζόπουλος (Φωτ: Γιώργος Αδάμος/Lifo)

Αναφορικά με τον ΛΟΑΤΚΙ τουρισμό και εάν η Αθήνα θα ακολουθήσει τον δρόμο Τελ Αβίβ και Βαρκελώνης, ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάσης με το Athens Home for All. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα θα είναι καλύτερη.

«Λένε ότι θέλουν να έρχονται, να γίνει η Αθήνα προορισμός για γκέι weddings. Να γίνει, κανένα πρόβλημα. Αλλά να κάνουν τον γάμο στο δημαρχείο με τον δήμαρχο, όχι απλώς να βγάζουν μία φωτογραφία κάτω από την Ακρόπολη».

Μπακογιάννης: Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι 

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για δύο πρόσωπα της Αθήνας.

«Η Αθήνα είναι οι Αθηναίοι. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε δύο τάσεις. Μία φαντασιακή άποψη, η οποία είναι μια νοσταλγία, ένα κλείνον άστυ που δεν υπήρξε ποτέ, για την ελληνική ασπρόμαυρη ταινία, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, την Γεωργία Βασιλειάδου. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η Αθήνα παρεμπιπτόντως. Αλλά για κάποιον λόγο έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα με όλα τα φοβικά και συντηρητικά χαρακτηριστικά. 

Από την άλλη έχουμε μια ζώσα πραγματικότητα, μια βιωματική εμπειρία που είναι της Αθήνας, μια πύλη στη παγκοσμιοποίηση. Μια δυναμική μητρόπολη που συνεχώς εξελίσσεται, που παρά τις κρίσεις εξακολουθεί να μένει όρθια», περιέγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι οι νέες δημιουργικές, τολμηρές κοινότητες κρατούν την πόλη όρθια.

Μπακογιάννης στο Upfront Initiative: Θέλω να είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει ομόφυλο πολιτικό γάμο Facebook Twitter
Φωτ: Γιώργος Αδάμος/Lifo

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι ο ρόλος φορέων και οργανισμών αποτελεί «κλειδί» για να δοθεί φωνή σε διάφορες ομάδες που δεν έχουν. «Έχουμε ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού μας, οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή με τον πολίτη. Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει μια νέα αντιδημαρχία, την αντιδημαρχία «Ισότητας, Κατά των Έμφυλων Διακρίσεων και της Βίας», που είναι μια προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο μη θεσμικά, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να προσαρμοστεί στα αιτήματα, τις ανάγκες του 21ου αιώνα».

«Στόχος μας είναι να καινοτομήσουμε για να μπορέσει να μπει η ανάγκη που υπάρχει σήμερα και η ανταπόκριση που υπάρχει σε αυτή μέσα στο DNA του δήμου Αθηναίων. Δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Μία ερώτηση του δημοσιογράφου της Lifo, Γιάννη Πανταζόπουλου, προκάλεσε την ευθυμία του κοινού που παρακολουθεί το συνέδριο. «Έχω την απορία, όταν περπατάτε στην Αθήνα αγανακτείτε;», ρώτησε ο κ. Πανταζόπουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη να αποκαλύπτει περιστατικό που του συνέβη προχθές, καθώς ένας κύριος είχε παρκάρει σε ράμπα αναπήρων.

«Είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας αντικοινωνικής. Η λογική του ας πορευτώ εγώ, ας κάνω τη δουλειά μου. Δεν με νοιάζει κανείς και τίποτα άλλο σε μία πόλη. Έτσι, όμως δεν προχωράμε μπροστά. Γίνεται μία πρόοδος αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», τόνισε.

Στο Δήμο, είπε, παλεύουμε «για μία πόλη που είναι σπίτι για όλους, ασφαλής, φιλόξενη, μία πόλη φωλιά για τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική που λέει ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμη και ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη, δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Όπως είπε, η Αθήνα είναι μία πόλη που είναι ασφαλής για ένα ομόφυλο ζευγάρι με παιδί που θέλει να έρθει διακοπές και είναι ασφαλής και για τα παιδιά των γονέων που είναι ομοφυλόφιλοι.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM