Γ. Καπουτζίδης στο Φόρουμ των Δελφών: «Έχω βιώσει αποκλεισμό, δεν είχα δικαίωμα να πω την ιστορία μου»

Φόρουμ - Καπουτζίδης Facebook Twitter
Φωτ.: LiFO
0

Για τη μάχη κατά του αποκλεισμού και υπέρ της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο μίλησαν στο πάνελ της πρωτοβουλίας "The Upfront Initiative" τέσσερις εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Υπό τον συντονισμό του αρχισυντάκτη της LiFO, Αλέξανδρου Διακοσάββα, ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, η Nάνσυ Παπαθανασίου, ψυχολόγος, διδάσκουσα στο ΠΑΔΑ και συν-ιδρύτρια του Οrlando LGBT+, ο Kωνσταντίνος Δαγριτζίκος, καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης του six d.o.g.s., και ο Δημήτρης Παγωνούδης, Chief Operating Officer στην Mikel Coffee Company αναφέρθηκαν στις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο, λόγω εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου κ.ο.κ, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο εργαζόμενοι όσο και εργοδότες. 

Οι «Σέρρες» του Γιώργου Καπουτζίδη

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης λόγω ατυχήματος από το νοσοκομείο, αναφέρθηκε στο νέο τηλεοπτικό του πόνημα «Σέρρες» που θα προβληθεί στη νέα πλατφόρμα του ΑΝΤ1 που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος, νιώθω πως είναι η πιο ώριμη και η πιο ειλικρινής δουλειά μου μέχρι σήμερα. Η δουλειά αυτή που μου έκανε παρέα στην καραντίνα στην Αίγινα» σημείωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως η ιδέα προέκυψε από κάτι βιωματικό και, συγκεκριμένα, ένα ατύχημα τού πατέρα του. 

Αναφερόμενος στο αν έχει βιώσει ο ίδιος αποκλεισμό και, σε αντίθεση με αυτό που θεωρούσε μέχρι πρότινος (πως δεν έχει βιώσει, καθώς είναι εκείνος που γράφει και πρωταγωνιστεί στις σειρές του) παραδέχτηκε πως «έχω βιώσει αποκλεισμό και μάλιστα πολύ έντονο. Από το '70 που υπάρχουν ελληνικές σειρές, πρέπει να έχουν γίνει 800-900 σίριαλ. Ούτε μία σειρά ανάμεσα σ'αυτές δεν έχει κεντρικό χαρακτήρα έναν γκέι. Αρχικά ήταν ο τύπος με τον οποίο έσπαγαν πλάκα και αργότερα έγινε ένας φίλος, ο πιστός φίλος της πρωταγωνίστριας, ή ένα φίλος που ζει μια κακοποιητική συμπεριφορά και πρέπει να τον λυπηθούμε κ.ο.κ., αλλά ποτέ δεν είναι ο πυρήνας της σειράς, αυτός που διηγείται την ιστορία» σημείωσε. 

«Έχω βιώσει, έχω ζήσει ως γκέι άνθρωπος έρωτες ωραίους, σχέσεις, χωρισμούς, κατάγματα, πολλά πράγματα και δεν έχω δικαίωμα να διηγηθώ την ιστορία μου. Για πολλούς λόγους. Άλλοι γιατί δε θέλουμε να "εκτεθούμε", άλλοι γιατί έχουμε την αίσθηση πως δε θα γίνει δεκτή, κι άλλοι τη διηγούνται και πέφτουν πάνω σε έναν τοίχο» τόνισε. 

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ο Γιώργος Καπουτζίδης για τη νέα του σειρά - Θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ελληνική οικογένεια Facebook Twitter
Φωτ.: LiFO

Ερωτηθείς αν έλαβε έγκριση για τη συγκεκριμένη σειρά λόγω της στάσης του στα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, ο ίδιος απάντησε πως «έχω την αίσθηση πως έλαβε έγκριση επειδή το έγραψε ένας άνθρωπος που είχε κάνει επιτυχίες στο παρελθόν. Δεν ξέρω αν είχε την τύχη αν το είχε γράψει άλλος άνθρωπος»

Ο ίδιος εκτίμησε πως «πρόκειται για μία ιστορία που θα μπορέσει να εμπνεύσει τα γκέι άτομα, αλλά και τους γονείς τους, αλλάζοντας τις ισορροπίες μέσα στην ελληνική οικογένεια. Δεν είμαστε μόνο εμείς, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που ακούμε τις γνωστές προσβολές, χυδαιότητες και ανοησίες και έχουμε μάθει να τα προσπερνάμε. Κάθε φορά που καταφέρεται κάποιος εναντίον μας, αυτό πληγώνει τους γονείς μας, τους κάνει να ντρέπονται, τους γεμίζει τύψεις και ενοχές σε κάτι που δεν πρέπει να νιώθουν τύψεις και ενοχές». 

«Η διαβόητη γυάλινη οροφή που δε σπάει»

«Έχουμε την τάση να προσλαμβάνουμε άτομα πουν μας μοιάζουν. Στο χώρο εργασίας δεν είναι μόνο αυτά που λέγονται, αλλά κι αυτά που υπονοούνται. Ουσιαστικά, αν μιλάμε για εμπόδια στο χώρο εργασίας, πρέπει να κάνουμε και μια παραδοχή, πως η μόνη ομάδα που δεν υφίσταται εμπόδια είναι οι cis, στρέιτ, λευκοί, άνδρες που ανήκουν στην πιο mainstream ομάδα κάθε χώρας» ανέφερε η Nάνσυ Παπαθανασίου, ψυχολόγος, διδάσκουσα στο ΠΑΔΑ και συν-ιδρύτρια του Οrlando LGBT+. 

«Έχουμε να κάνουμε με τη διαβόητη γυάλινη οροφή που ποτέ δε σπάει κι εδώ το "δε σπάει" δεν γίνεται η εξαίρεση με τη μία γυναίκα που θα το σπάσει, έχει να κάνει με κάτι πιο οριζόντιο» ανέφερε. 

H κα. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στους αποκλεισμούς που υφίστανται οι ΑμΕΑ -από τις εγκαταστάσεις που δεν είναι προσβάσιμες για αυτούς, μέχρι το πώς κρίνουμε αν θα τους δοθεί ευκαιρία- στη μη πρόσληψη γυναικών με την πιθανότητα να μείνουν έγκυες, τα άτομα μεταναστευτικής καταγωγής για τα οποία, όπως είπε, «οι διακρίσεις εμφανίζονται πολύ πριν από τη δουλειά, ακόμη και για το αν έχουν δικαίωμα να έχουν χαρτιά. Μιλάμε για πολλαπλούς αποκλεισμούς που ξεκινούν πριν από την εργασία και συνεχίζονται και μετά». 

Το safe space του six d.o.g.s

Για το νέο εγχείρημα του  six d.o.g.s που φέρει το όνομα Accademia μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης του, Kωνσταντίνος Δαγριτζίκος. 

«Το Accademia είναι νέο εγχείρημα  στη βάση του οποίου υπάρχει ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ώστε να μπορούμε να εκφραστούμε πιο ελεύθερα, πέρα από εμπορικούς περιορισμούς. Θα ξεκινήσει τις ενέργειες λίγο πριν το Μάιο, με κοινωνικές δράσεις, μεικτές τέχνες, ορατότητα και άλλες προτάσεις. To Inclusivity μπαίνει ξανά στην ατζέντα μας. Δε χτίζουμε ένα οργανισμό που θα εξειδικεύεται σε ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα τα θεωρεί ως δεδομένο, μπας και το πιστέψουμε επιτέλους πως ζούμε σε έναν κόσμο ιδεατά πλασμένο». 

Ερωτηθείς για το πώς εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση εργαζομένων και κοινού, σημείωσε πως «δεν έχουμε πόρτα στο κλαμπ. Έχουμε μία που ανοίγει και κλείνει για πρακτικούς λόγους, δεν είχαμε και δε θα έχουμε ποτέ τη φιλοσοφία της πόρτας. Δεν νομίζω πως κάνουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο στον τομέα της ισότητας, είμαστε ένας DIY οργανισμός και επειδή εμείς μεταξύ μας έχουμε κοινές αξίες, αυτό περνάει σε όλους».

Η χωρίς διακρίσεις εργασιακή φιλοσοφία του Mikel 

«Δεν κάνουμε διακρίσεις ούτε στο φύλο, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα του δέρματος ή τυχόν αναπηρίες. Εστιάζουμε στον άνθρωπο, αν μπορεί να ενταχθεί στο δικό μας περιβάλλον, κατά πόσο είναι συνεργάσιμος και πού μπορεί να τοποθετηθεί» εξήγησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παγωνούδης, Chief Operating Officer στην Mikel Coffee Company.

«Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας και ελευθερίας ως προς τις γυναίκες, ώστε να εξωτερικεύουν τη δυναμική τους» σημείωσε, προσθέτοντας πως «μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες έχουν πολύ δυνατά skills και ηγετικές ικανότητες, οπότε έχουν βρει στο δικό μας το χώρο έχουν βρει το πεδίο για να εξελιχθούν»

Για το αν δίνονται κίνητρα εργασίας από την πολιτεία σε ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες, τόνισε πως «υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή που επιχορηγείται με σκοπό την κάλυψη θέσεων εργασίας με ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Όμως, δεν φτάνει αυτό. Έχουμε ακόμα δρόμο ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μην επιχορηγεί η πολιτεία». 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ