Morrissey: Ένας queer προφήτης στον Λυκαβηττό

Morrissey: Ένας queer προφήτης στον Λυκαβηττό Facebook Twitter
0
Morrissey: Ένας queer προφήτης στον Λυκαβηττό Facebook Twitter

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, και με όλη την απομυθοποίηση που βιώνει κανείς ωριμάζοντας, συνειδητοποιείς ότι είναι στ’ αλήθεια υπέροχο να ερωτεύεσαι. Να δίνεσαι με πάθος, αθωότητα και ρομαντικό τσαμπουκά μαζί, να το ζεις ασυλλόγιστα, ολοκληρωτικά, να το διαλαλείς όχι αυτάρεσκα ή στρατευμένα αλλά με αφοπλιστική ευτυχία. Να εκπαιδεύεσαι ν’ αγαπάς, είτε «διαφορετικά» είτε «κανονικά» - έχει σημασία; Και, βέβαια, να τιμάς τον «προστάτη-άγιο» των απανταχού ερωτευμένων Morrissey, όπως εκείνη την καλοκαιρινή νύχτα στο δώμα ενός «Handsome Devil» κάπου στα Εξάρχεια - είχε μόλις κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ των Smiths (1984) και το λιώσαμε στο άκουσμα, σμίγοντας.

ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΠ ΣΤΑΡ ΔΕΝ ΥΜΝΗΣΕ τον αρσενικό έρωτα όπως εκείνος, κι ας μην έκανε ποτέ «καθαρό» ακτιβισμό ή outing, παρά την ασφυκτική πίεση τόσο του μουσικού όσο και του LGBT Τύπου. Είχε, εξάλλου, το θράσος να «προπαγανδίζει» μια υπαρξιστική αποχή σε καιρούς σχεδόν καταναγκαστικής σεξουαλικής φρενίτιδας («Ο μεγαλύτερός μου έρωτας; Η γάτα των γειτόνων», είχε δηλώσει).

Και ήταν αρκετά αντάρτης ώστε να είναι σε διαρκή ρήξη με κάθε κανονικότητα, της σεξουαλικής συμπεριλαμβανόμενης. Κι όμως, οι ομιχλώδεις (απροσδιόριστα φύλα και πρόσωπα), περιφραστικοί, αλλά διάπυρα απελευθερωτικοί στίχοι του, η ίδια η εύθραυστα ατίθαση περσόνα του, βοήθησαν άπειρο κόσμο να συνειδητοποιηθεί - ακόμα περισσότερο, να ΝΙΩΣΕΙ . «Πώς μπορούν να βλέπουν τον έρωτα στα μάτια μας κι ακόμα να μη μας πιστεύουν;», αναρωτιόταν στο «The boy with the thorn in his side», έναν ακόμα κομμάτι-μανιφέστο (κι ας απουσιάζει πλήρως η όποια καταγγελία) από έναν ιδιαίτερο καλλιτέχνη, ο ομοερωτισμός του οποίου «δεν είναι ούτε καμπ, ούτε παρενδυτικός, ούτε εκ γενετής, ούτε καν γκέι. Είναι απλώς όμορφος», καθώς γράφει ο Μαρκ Σίμπσον στο «Saint Morrissey». Τη Δευτέρα, στον Λυκαβηττό (21:15).

_________________

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙΣ τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου στη δουλειά; Οι διακρίσεις είναι παράνομες. Καταπολέμησέ τες. Μάθε τι δικαιώματα έχεις». Πόστερ της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εργασιακές διακρίσεις, συνοδευόμενο από το τηλέφωνο του Συνήγορου του Πολίτη (210 7289600). (stop-discrimination.info)

 

_______________

Queer Week

12-15/7 Skiathos Gay Culture Festival με πάρτι τρικούβερτα, fashion, cabaret & strip shows, αθλοπαιδιές κ.ά. (κουλτούρα κι αυτά). Guest star ο Ρίκι Μάρτιν, λέει, pr ο... Άνθιμος (skiathosgay.com) • Queer book I: Γλώσσα και Σεξουαλικότητα - Γλωσσολογικές & Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις (κατασκευές ταυτοτήτων, αρρενωπότητες, λεσβιακή ορατότητα, queer εμπειρίες, AIDS και μνήμη, πορνογραφία, coming out κ.ά.). Επιμέλεια Κώστας Κανάκης, εκδόσεις 21ου - άλλο ένα λιθαράκι στην εγχώρια LGBT-Q βιβλιογραφία • Queer book II: Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο).

Lgbtqi+
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM