Η ιστορία των Smiths σε (ελληνικό) καθημερινό comic!

 

Κάθε μέρα, στο http://www.socomic.gr  ο Con Chrisoulis (Κων) αφηγείται την ιστορία των Smiths με χρονολογική σειρά, δημιουργώντας ένα πανέξυπνο και πρωτότυπο κόμικ. 

 

 

Του ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια γι' αυτό:

 

Tales of The Smiths είναι μια σειρά comics που γράφω και σχεδιάζω σχετικά με τα πρώτα άγνωστα χρόνια των μελών του αγαπημένου μου indie συγκροτήματος, των Smiths. Η σειρά διαπραγματεύεται τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ζωή τα μέλη του, τις επιρροές τους, την εποχή που μεγάλωσαν, τους έρωτες του κτλ και όλα τα υπόλοιπα γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα δημιουργία του συγκροτήματος, την μουσική του Johnny Marr, τους στίχους του Morrissey κτλ. Η σειρά δηλαδή δεν διαπραγματεύεται τα πέντε χρόνια που συνυπήρξαν οι Smiths σαν μπάντα, αυτά τα γεγονότα είναι ήδη γνωστά και επαναλαμβάνονται συνεχώς από τα μουσικά περιοδικά και τις βιογραφίες. Το κύριο ζήτημα μου είναι το πως φτάσαμε να δημιουργηθεί και το γιατί τραγούδησαν ότι τραγούδησαν..

 

Η ιστορία των Smiths σε (ελληνικό) καθημερινό comic!

 

Μετά από χρόνια στην ελληνική σκηνή comics, με αρκετή επιτυχία (την κριτική πάντα μετράω, γιατί οικονομικά μου χρωστάνε οι πάντες), αποφάσισα να μετακομίσω στην Αγγλία, αφού η κρίση δεν επέτρεπε ούτε με την καθημερινή πρωϊνή (άσχετη με comics) δουλειά μου να επιβιώσω στην Αθήνα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι πρέπει να ξεκινήσω από το μηδέν πάλι στα comics, χωρίς να ξέρω απολύτως κανέναν κτλ και στρώθηκα (μεταξύ των σπουδών που ξεκίνησα εν τω μεταξύ) και άρχισα τα δύο πιο μεγαλόπνοα μέχρι τώρα έργα μου.

 

Δημιούργησα πέρυσι αρχικά την σειρά comics Dryland, που αφηγείται τους βίαιους θανάτους των περισσότερων προγόνων μου στον μεσοπόλεμο και λίγο πριν. Αυτοέκδωσα το πρώτο κεφάλαιο μόνος μου και φέτος έφτασε στους φιναλίστ του διαγωνισμού First Fiction με επιτροπή τον Ian Rankin. Νοίκιασα πάγκο σε εκθέσεις comics με δικά μου έξοδα για να το πουλάω και εκεί υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον με συνέπεια να υπογράψω ώστε να εκδοθεί το 2013 σε graphic novel από αξιόλογο εκδότη.

 

Ταυτόχρονα αποφάσισα να δημιουργήσω την σειρά Tales of The Smiths, γιατί είδα ότι υπάρχει ένα κενό στα comics όσον αφορά το συγκρότημα αυτό, ενώ οι περισσότερες comics βιογραφίες που έχω διαβάσει σε σχέση με μουσικές (και μη) προσωπικότητες στερούνται αφηγηματικού ενδιαφέροντος και κυρίως πιο εξειδικευμένης γνώσης (δηλ. ότι μας λένε, το έχουμε ξανακούσει). Για αυτό ακριβώς το λόγο έκανα μεγαλύτερη έρευνα στα νεανικά τους χρόνια, παρά στα ίδια τα χρόνια που το συγκρότημα υπήρξε, και εστιάζω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην ψυχοσύνθεση και τα μικρά γεγονότα. Δηλαδή δεν προσπαθώ να αφηγηθώ σε 30-40 σελίδες comics την ζωή ενός -περίπλοκου- ανθρώπου και προσπαθώ να αποφύγω όπως ο διάολος το λιβάνι την εικονογράφηση στίχων (η υπέρτατη κατ’εμέ έλλειψη έμπνευσης).

 

Η ιστορία των Smiths σε (ελληνικό) καθημερινό comic!

 

Ένα πρώτο επεισόδιο Tales of The Smiths το δημοσίευσα εντός του comic μου Dryland Book One///Chapter One (το οποίο εξαντλείται καθώς μιλάμε γιατί πλέον το Dryland θα εκδοθεί σαν graphic novel, οπότε σπεύσατε! www.conchrisoulis.bigcartel.com), ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη έδειξε ενδιαφέρον το SoComic.gr της ΙΟΝ Σοκοφρέτας για να δημοσιεύσω την σειρά σε συνέχειες καθημερινά από την ιστοσελίδα τους. Έχει υπάρξει παγκόσμιο ενδιαφέρον από την κοινότητα των fans των Smiths και μέχρι ώρας έχει αποδειχθεί επιτυχές!

 

Την σειρά μπορείτε να την διαβάσετε καθημερινά στο SoComic.grενώ όλα τα προηγούμενα επεισόδια μέχρι τώρα είναι ανεβασμένα στην ιστοσελίδα στο: www.socomic.gr/tag/tales-of-the-smiths

 

Η ιστορία των Smiths σε (ελληνικό) καθημερινό comic!

 

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Αγγλία, όπου μένω, για έκδοση όλων των επεισοδίων, αλλά πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δημοσιεύσεις των καθημερινών επεισοδίων από το SoComic.gr, που σημαίνει ότι έχω καιρό μπροστά μου, αφού η πλοκή είναι ακόμα στην αρχή και σχεδιάζω μελλοντικά επεισόδια καθώς μιλάμε. Αργότερα, χωρίς αμφιβολία, θα συλλέξω και θα προσθέσω επιπλέον υλικό για μια συνολική έκδοση. Τώρα αν αργότερα θα πιάσω και τα χρόνια του συγκροτήματος, δεν το ξέρω ακόμα. Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και είναι άλλη, μεγαλύτερη, συζήτηση!

 

Να συμπληρώσω ότι το μεγαλύτερο ειδησιογραφικό site σχετικά με comics παγκοσμίως, το Comic Book Resources, έγραψε άρθρο σχετικά με το Tales of The Smiths την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ θα έχω και παρουσία και στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς (ex-Βαβέλ) με ιστορία μου στην κεντρική έκθεση και με έργα μου στον χώρο του SoComic.gr!

 

Η ιστορία των Smiths σε (ελληνικό) καθημερινό comic!

 

*Tales of the Smiths - κάθε μέρα εδώ

 

**www.facebook.com/con.chrisoulis.artist + www.conchrisoulis.com