Μια συναρπαστική εβδομάδα με Καβάφη στη Νέα Υόρκη

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Φωτ.: Zachary Schulman
0

Είναι σχεδόν ανακουφιστικό –και σίγουρα τρομερά προνομιακό– το να επισκέπτεσαι τη Νέα Υόρκη για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και με πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό έχει προαποφασιστεί για σένα. Οι αντιφάσεις και οι επιλογές που παρέχει αυτή η πόλη είναι τόσο πολλές και τόσο αγχωτικά πιεστική η ανάγκη να τα προλάβεις όλα μέσα σε εικοσιτετράωρα που ποτέ δεν αρκούν, που όταν γνωρίζεις a priori για ποιον λόγο έχεις βρεθεί εκεί, χαλαρώνεις, κάνεις πιο εύκολα τα «γεμίσματα» στον χρόνο σου και απολαμβάνεις περισσότερο τις διαφορετικές όψεις της.

Έτσι, τουλάχιστον, ένιωσα εγώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ως μέλος της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση με αφορμή το Φεστιβάλ Καβάφη που σάρωσε τη Νέα Υόρκη για δέκα μέρες. Η διοργάνωση προετοιμαζόταν για πάνω από δύο χρόνια σε μια πόλη όπου τα logistics για το στήσιμο ενός τέτοιου γιγαντιαίου εγχειρήματος είναι δύσκολα, με πολλές και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους δράσεις να συγκλίνουν σε ένα στοιχείο: στο μεγαλείο και τη διαχρονικότητα του έργου του Κ.Π. Καβάφη.

Το ανεπίσημο αθηναϊκό kick-off του φεστιβάλ έγινε λίγες μέρες προτού προσγειωθούμε στο Nιούαρκ, όταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, και η διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου καλωσόρισαν εμάς, τους επτά δημοσιογράφους της αποστολής, στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί το αρχείο Καβάφη.

Αφού ξεναγηθήκαμε στο μεγαλοπρεπές νεοκλασικό της λεωφόρου Αμαλίας, παρουσία της εκτελεστικής διευθύντριας και διευθύντριας Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση, Έφης Τσιότσιου, η συντονίστρια Επικοινωνίας & Δράσεων Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή, μας μίλησε για το αρχείο που πέρασε στη διαχείριση του ιδρύματος το 2012, εξασφαλίζοντας έτσι την παραμονή του στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του κατακερματισμού του.

Έκτοτε ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της ψηφιοποίησής του, με αποτέλεσμα να είναι πλέον διαθέσιμο στο σύνολό του στο διαδίκτυο, προσβάσιμο σε μελετητές και αναγνώστες από όλο τον κόσμο.

Η αναφορά της Robin Coste Lewis στους μαύρους queer φίλους της, που στον Σαν Φρανσίσκο των ’80s αποδεκατίζονταν από το AIDS, αλλά τα ποιήματα του Καβάφη, που συνήθως βρίσκονταν «στα πάνω ράφια της ντουλάπας τους», τους έδιναν ελπίδα, ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του συμποσίου που περιλάμβανε ενότητες σχετικές με την ιστορικοπολιτική διάσταση της καβαφικής ποίησης, τις μεταφραστικές απόπειρες και, βέβαια, την κατηγορία των ερωτικών ποιημάτων του.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει όμως ένα φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη αφιερωμένο στον Καβάφη, που μάλιστα ξεκινούσε συμβολικά στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης και θανάτου του ποιητή; Κορυφαίοι διανοητές απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επιδοθούν σε συμπόσια, αναγνώσεις και αναλύσεις, αν η προσέγγιση ήταν πιο ακαδημαϊκή.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η αφίσα του φεστιβάλ στο μετρό της Νέας Υόρκης. Φωτ.: Zachary Schulman

Όμως εδώ η δημιουργική οδηγία της Αφροδίτης Παναγιωτάκου ήταν εξαρχής ξεκάθαρη: η ιδέα ήταν να δοθεί χρόνος και χώρος σε σύγχρονους καλλιτέχνες διαφορετικών καταβολών να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν σε διαφορετικά σημεία της Νέας Υόρκης νέα έργα που να συνομιλούν με την ποίηση και τη ζωή του Καβάφη.

Μουσική, street art, περφόρμανς, σινεμά, video art, ψηφιακές εγκαταστάσεις και βέβαια ποίηση, παλιά και νέα, κατάφεραν να μπουν κάτω από την ομπρέλα αυτής της ιδέας σε ένα αναπάντεχο ταίριασμα με το σήμερα και όσα αντιπροσωπεύει η πόλη και η καλλιτεχνική της σκηνή – μια ιδέα που, σημειωτέον, θα ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολα υλοποιήσιμη χωρίς να έχει προηγηθεί η ψηφιοποίηση και η δωρεάν διαδικτυακή διάθεση του αρχείου.

Δυο ανάσες μόλις από την Times Square, στην καρδιά του Midtown, στην Πέμπτη Λεωφόρο, ανάμεσα στους 51 και 52 δρόμους, ο Olympic Tower που δημιούργησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στα ’70s στεγάζει το νεοϋορκέζικο παράρτημα του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και το νεοσύστατο ONX, τον accelerator καινοτομίας που εγκαινιάστηκε το 2020, ένα hub όπου εξελίσσεται πραγματικά το μέλλον της (ψηφιακής) τέχνης και όπου έγινε η πρώτη στάση στην περιήγησή μας στις δράσεις του φεστιβάλ.

Μπορεί συχνά να φαίνεται δύσκολο να κατανοήσεις –πόσο μάλλον να γράψεις– τη σχέση της τεχνολογίας με την τέχνη, ακριβώς επειδή καλείσαι, εκτός από το να νιώσεις, να καταλάβεις όχι μόνο τι είναι αυτό που βλέπεις αλλά και πώς προκύπτει και σε τι εξυπηρετεί. Όμως, ειλικρινά, η επίσκεψή μου στο ONX μου επιβεβαίωσε πως το μέλλον της ψηφιακής τέχνης προβλέπεται συναρπαστικό, με τρόπους που δεν μπορούμε καν να συλλάβουμε. 

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η πολυβραβευμένη ποιήτρια Robin Coste Lewis είχε ετοιμάσει μια δική της, πανούργα προσέγγιση. Φωτ.: Zachary Schulman

Τα δύο έργα που είδαμε στο υπόγειο του πύργου, στους χώρους του ONX, και εντάσσονται στο φεστιβάλ ήταν η βιντεο-εγκατάσταση «Ekphrasis» των Mark da Costa και Matthew Niederhauser, που χρησιμοποίησε εργαλεία machine learning και αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης για να κατασκευάσει κινούμενες εικόνες με βάση μερικά από τα πιο γνωστά ποιήματα το Καβάφη, όπως η «Ιθάκη» και το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»· αυτό ήταν το πρώτο «χτύπημα» σχετικό με την «αισθητική της μηχανής» και τον τρόπο που ο αλγόριθμος αντιλαμβάνεται –περισσότερο ή λιγότερο κυριολεκτικά, συχνά ως μια συλλογική φαντασίωση του μέσου όρου, ανάλογα με τα εργαλεία που θα του δώσεις– την ποίηση, τον ρυθμό, τις εικόνες, τα νοήματα.

Παραδίπλα, το έξυπνο διαδραστικό παιχνίδι «Walls» του Ali Santana προσωπικά με ενθουσίασε. Μέσα από μια διαδικασία που θύμιζε το επιτραπέζιο Twister και συνδύαζε ήχο και video projection, ο συμπαθής εικαστικός από το Μπρούκλιν νοηματοδότησε με έναν δικό του τρόπο τα «Tείχη», ξεκινώντας από την προσωπική ελευθερία και την ανάγκη για έκφραση και καταλήγοντας στην απομόνωση εν καιρώ πανδημίας, στο σαρωτικό gentrification που συντελείται αυτήν τη στιγμή στη γενέτειρά του αλλά και στο συμπέρασμα πως τα τείχη σπάνε μόνο με συνεργασία.

Έχοντας παραδεχτεί ότι δεν γνώριζε από πριν τον Αλεξανδρινό ποιητή, σε ερώτησή μου για τις πρώτες σκέψεις του όταν γκούγκλαρε για το έργο του, μου έκανε μια σύνδεση με τον ράπερ Elucid, η φωνή του οποίου ακούγεται στην εγκατάσταση·‒ ιδανική αρχή και πρώτη μεγάλη απόδειξη για τη διαχρονικότητα και τις αναπάντεχες ατραπούς στις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σήμερα οι στίχοι του Καβάφη.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
H Laurie Anderson στη συναυλία «Waiting for the Barbarians». Φωτ.: Beowulf Sheenan

Το ίδιο βράδυ, εν μέσω συνεχούς βροχόπτωσης, περάσαμε απέναντι, στο Μπρούκλιν, και βρεθήκαμε στο National Sawdust του Γουίλιαμσμπεργκ, μια ανεξάρτητη κοιτίδα πολιτισμού που εστιάζει στις σύγχρονες μουσικές και ηχητικές αναζητήσεις και αναδείχθηκε πολύτιμος αρωγός του φεστιβάλ, καθώς curator του ήταν η συνιδρύτριά του και συνθέτρια Paola Prestini. Εκεί είδαμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του φεστιβάλ, αρχής γενομένης από την αξέχαστη «Constantinopoliad» της Sister Sylvester, μιας περφόρμερ και new media artist που μας επιφύλαξε μια πραγματικά καινοτόμα προσέγγιση στο καβαφικό έργο.

Στον εντυπωσιακό συναυλιακό χώρο του κτιρίου ο φωτισμός ήταν υποβλητικός, είχαν στηθεί τραπεζάκια με τέσσερις θέσεις το καθένα και πάνω τους βρίσκονταν κάποια αινιγματικά βιβλία που αρχίσαμε να περιεργαζόμαστε με περιέργεια. Αυτό που ακολούθησε δύσκολα περιγράφεται ή κατατάσσεται, καθώς ήταν μία ώρα που περιλάμβανε μουσική, ηχητικό σχεδιασμό, περφόρμανς, ανάγνωση, σκίτσο, βιντεο-προβολή και τραγούδι – ο ορισμός της mixed media καλλιτεχνικής προσέγγισης.

Με την καθοδήγηση της Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly ξεφυλλίζαμε ανά ζευγάρια το παράξενο βιβλίο που περιλάμβανε έξι ενότητες από τη ζωή του Καβάφη, από τα ημερολόγια της εφηβείας ως την ωριμότητά του, ένα λαβυρινθώδες θαύμα χειροποίητης βιβλιοδεσίας γεμάτο κρυφά μηνύματα, σύγχρονα σχόλια που εκτείνονταν μέχρι τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αναδιπλούμενες σελίδες και υπέροχα σκίτσα από την queer εικονογράφο efrîn nowar.

Η αφήγηση συνοδευόταν από εικαστικές λεπτομέρειες που προβάλλονταν σε video walls, ντυνόταν με μουσική σύγχρονη της Αιγύπτου των αρχών του προηγούμενου αιώνα και ολοκληρώθηκε με ένα ανατριχιαστικό live από την El Shazly. Μια ώρα απόκοσμου, συνωμοτικού, λοξού, queer καλλιτεχνικού οργασμού.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η εγκατάσταση «Walls» του Ali Santana. Φωτ.: Zachary Schulman

Είχαν προηγηθεί, λίγη ώρα νωρίτερα, το καλωσόρισμα της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, της Paola Prestini και της Karen Brooks Hopkins, εκτελεστικής παραγωγού του φεστιβάλ και senior advisor του Onassis Foundation USA, καθώς και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του πολύχρωμου, ανοιχτού σε αναγνώσεις mural «Lit» που φιλοτέχνησαν οι Nick Cave και Bob Faust στην πρόσοψη του κτιρίου, χρησιμοποιώντας ως οδηγό τους τον στίχο «Later, in a more perfect society, someone else made just like me is certain to appear and act freely» («Κατόπι — στην τελειοτέρα κοινωνία — / κανένας άλλος καμωμένος σαν εμένα / βέβαια θα φανεί κι ελεύθερα θα κάμει», από το ποίημα «Κρυμμένα»).

Η ανάθεση αυτή ταίριαξε με τα χαρακτηριστικά κοκκινωπά μπρουκλινέζικα τούβλα του κτιρίου, σε μια περιοχή της Νέας Υόρκης όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια οργίαζαν καλλιτεχνικές κολεκτίβες, μικρές γκαλερί και χώροι σύγχρονης τέχνης, αλλά πλέον βιώνει ένα ραγδαίο gentrification και, όπως υποστηρίζουν παλιοί και νέοι κάτοικοι και επισκέπτες, χάνει σταδιακά τον αβανγκάρντ χαρακτήρα της.

Στον ίδιο χώρο, του National Sawdust, ξαναβρεθήκαμε την τελευταία βραδιά της αποστολής γι’ αυτό που έμελλε να αποδειχθεί άλλο ένα αδιαφιλονίκητο highlight του φεστιβάλ: η πολυβραβευμένη ποιήτρια Robin Coste Lewis, η πρώτη Αφροαμερικανίδα της οποίας το ντεμπούτο «Voyage of the sable Venus and other poems» τιμήθηκε με το National Book Award of Poetry, στίχος της οποίας έδωσε τον τίτλο του φεστιβάλ («Archive of Desire» - Αρχείο του Πόθου), είχε ετοιμάσει μια δική της, πανούργα προσέγγιση, απαγγέλλοντας σε τέσσερα μέρη ένα νέο, δικό της έργο που περιλάμβανε καβαφικούς στίχους, απεύθυνση στον ποιητή, σελίδες που εμπνέονταν από τη ζωή και τα ημερολόγιά του και ένα άλλο κομμάτι που αντλούσε υλικό από άλλους ποιητές.

Η προσεκτική παρακολούθηση του ειρμού της περφόρμανς της και οι συνακόλουθες υποδηλώσεις μπορεί να ήταν ομολογουμένως hard task, αλλά η ίδια η περσόνα της, η αισθαντική φωνή και ο ρυθμός της, και βέβαια η μουσική που έπαιζαν live ο Vijay Iyer (πιάνο) και ο Jeffrey Zeigler (τσέλο), δύο σολίστ που, όπως αντιληφθήκαμε, δεν διέθεταν συγκεκριμένη παρτιτούρα αλλά κινήθηκαν μεταξύ μιας αρχικής κατευθυντήριας γραμμής και ενός αυτοσχεδιασμού που υπαγορευόταν από τα γκάζια και τα ξεσπάσματα της φωνής της Lewis και τη γενικότερη ατμόσφαιρα, έδωσαν ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Still από την ταινία «Alexandria» της Εύης Καλογηροπούλου.

Η εισήγηση της Lewis ήταν, κατά τη γνώμη μου, η κορυφαία στιγμή του συμποσίου «Days of 2023» που είχε προηγηθεί σε χώρο του Columbia, σε διοργάνωση του καθηγητή του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Στάθη Γουργουρή και της καθηγήτριας του Princeton, Karen Emmerich.

Η αναφορά της Lewis στους μαύρους queer φίλους της, που στον Σαν Φρανσίσκο των ’80s αποδεκατίζονταν από το AIDS, αλλά τα ποιήματα του Καβάφη, που συνήθως βρίσκονταν «στα πάνω ράφια της ντουλάπας τους», τους έδιναν ελπίδα, ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του συμποσίου που περιλάμβανε ενότητες σχετικές με την ιστορικοπολιτική διάσταση της καβαφικής ποίησης, τις μεταφραστικές απόπειρες και, βέβαια, την κατηγορία των ερωτικών ποιημάτων του.

Οι ριζοσπαστικές queer προσεγγίσεις νέων δημιουργών στον Καβάφη ήταν σίγουρα ένας κεντρικός πυρήνας και το πιο ενδιαφέρον, για μένα, κομμάτι του φεστιβάλ, γι’ αυτό και θα επανέλθω σε αυτό με ξεχωριστό άρθρο.

Ήταν κάτι που αντιλήφθηκα ήδη από τη δεύτερη μέρα, κατά τη διάρκεια του Cavafy Marathon στη St. Mark’s Church στο Ιστ Βίλατζ, όπου νεαροί, ως επί το πλείστον, εκπρόσωποι ενός μεγάλου φάσματος της σύγχρονης queer καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης έμπλεξαν στίχους καβαφικούς με δικούς τους ή παρουσίασαν μουσικές εμπνευσμένες από τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Με περισσότερο και λιγότερο ενδιαφέρουσες προτάσεις, κάποιες λυρικές και κάποιες vulgar, ο τρίωρος μαραθώνιος συγκαταλέγεται στις πιο ιδιοσυγκρασιακές στιγμές του φεστιβάλ, όπως και η συναυλία που συμπλήρωσε το συμπόσιο και δόθηκε στο Miller Theater του Columbia. 

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Στην αξέχαστη «Constantinopoliad» της Sister Sylvester. Φωτ.: Zachary Schulman

Μεγαλειώδης ήταν, ωστόσο, και η βραδιά «Waiting for the Barbarians» στην παρακείμενη στον Olympic Tower, St. Thomas Church της Πέμπτης Λεωφόρου, που περιλάμβανε δύο από τα βαριά πυροβολικά του φεστιβάλ: ο Rufus Wainwright, άμεσος και εκφραστικός όπως πάντα, ερμήνευσε το νέο του κομμάτι «Chandelier», ανοίγοντας τη συναυλία, ενώ η Laurie Anderson επιβεβαίωσε τον θρύλο που συνοδεύει το όνομά της με μια ηλεκτρονική σύνθεση και spoken απόδοση του «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» και της «Ιθάκης» με τη ζεστή φωνή της – πού να φανταζόμασταν ότι οι πιο γνωστοί στίχοι του Καβάφη θα μπορούσαν, στην αγγλική τους μετάφραση, να αποτελέσουν ιδανικό υλικό για μπάσο και synths.

Στο μεταξύ, ο Πέτρος Κλαμπάνης είχε επίσης μια αξιομνημόνευτη παρουσία, μαζί με τη Helga Davis, καθώς ερμήνευσαν σε παράλληλη ελληνική και αγγλική βερσιόν στίχους από το «Επέστρεφε» και τους «Βαρβάρους», μαζί με το πρωτότυπο έργο τους «Cavafy Ghost» για άρπα, κοντραμπάσο και τις φωνές της Brooklyn Youth Chorus.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Η eddy kwon στο Cavafy Marathon. Φωτ.: Zachary Schulman

Οι «Βάρβαροι» ήταν μάλλον το πιο δημοφιλές ποίημα όλης της διοργάνωσης, αυτό που επιλέχθηκε από πολλούς δημιουργούς, το πιο ανοιχτό σε αναγνώσεις, το πιο πρόσφορο για έμπνευση. Για μένα, η κορυφαία του προσέγγιση έγινε στο ομώνυμο βίντεο όπου ένας εκπληκτικός Taylor Mac, αυτός ο αεικίνητος, queer πολυκαλλιτέχνης, απλώς το απήγγειλε μπροστά σε ένα δικάμερο, καθιστός, με το πρόσωπό του και τη φωνή του να παίρνουν χίλιες διαφορετικές εκφράσεις μέσα σε λίγα λεπτά, ξεδιπλώνοντας τις drag καταβολές του. Αυτό το «… solution», ως κατακλείδα, ακόμα αντηχεί στα αυτιά μου.

Το ταινιάκι αυτό, σε σκηνοθεσία της Elena Park, ήταν κομμάτι του «Visual Cavafy», ενός συνόλου έξι ταινιών μικρού μήκους που έκαναν πρεμιέρα στο screening room του New Museum, όπου βρεθήκαμε λίγες ώρες προτού πάρουμε την πτήση της επιστροφής.

Το πρότζεκτ αυτό συμπεριλάμβανε και μια μάλλον αδιάφορη αφαιρετική οπτική δημιουργία, με τη φωνή της Τζούλιαν Μουρ να απαγγέλλει τις αγγλικές μεταφράσεις των «Μακριά» και «Θάλασσα του πρωιού», μια καίρια ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση στα «Τείχη» από τον Χρήστο Σαρρή, εστιασμένη στους τροφίμους του καταστήματος κράτησης της Νιγρίτας Σερρών, και, τέλος, τη νέα δημιουργία της βραβευμένης εικαστικού και σκηνοθέτιδας Εύης Καλογηροπούλου με τίτλο «Alexandria».

Αυτή η τελευταία μας εμπειρία έκλεισε με τον ιδανικότερο δυνατό τρόπο μια εβδομάδα γεμάτη ιδέες και ερεθίσματα, ταξιδεύοντάς μας στη σημερινή μεγαλούπολη της Αιγύπτου, στην κοσμοπολίτικη promenade όπου περπατούσε ο ποιητής, με τη διακριτή πλέον προσέγγιση της Καλογηροπούλου στο αστικό τοπίο και το φολκλόρ στοιχείο.

Με τη φωνή του Νέγρου του Μοριά να ραπάρει πάνω στο «Πρώτο Σκαλί» και της Λένας Κιτσοπούλου να απαγγέλλει το «Επέστρεφε», με street dance, λαϊκά αγόρια, χρώματα και κάδρα που φέρνουν στο μυαλό Γουές Άντερσον, με μια αποπνικτικά ζεστή σέπια που απέδωσε μοναδικά τις αγκυλώσεις της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας σε λίγα μόλις λεπτά, η «Alexandria» είναι μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους από μια καλλιτέχνιδα που εξελίσσεται διαρκώς.

Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Ο Ali Santana. Φωτ.: Zachary Schulman
Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Ένα λαβυρινθώδες θαύμα χειροποίητης βιβλιοδεσίας. Φωτ.: Zachary Schulman
Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Still από την ταινία «Walls» του Χρήστου Σαρρή.
Ο Καβάφης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Ο Κ.Π. Καβάφης σε νεαρή ηλικία. Φωτ.: Zachary Schulman

Το Αρχείο Καβάφη έχει ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο https://cavafy.onassis.org/.

Το Ίδρυμα Ωνάση θα ενεργοποιήσει το φθινόπωρο του 2023 νέους χώρους προβολής του έργου του ποιητή στην Αθήνα και στην Αλεξάνδρεια, που θα «συνομιλούν», καθώς θα αλληλοτροφοδοτούνται με περιεχόμενο και δράσεις: Στην οδό Φρυνίχου 16 θα στεγαστεί το αρχείο και η βιβλιοθήκη του, καθώς και η συλλογή με προσωπικά αντικείμενα του ποιητή και έργα τέχνης. Στην Αλεξάνδρεια το ίδρυμα ανακαινίζει την οικία Καβάφη.

Εικαστικά
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11-Ο Καβάφης των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης των καλλιτεχνών

Η πρόσληψη της καβαφικής ποίησης αλλά και του κόσμου του Αλεξανδρινού ποιητή από δυο νέους καλλιτέχνες με διαφορετικές επιρροές και κατευθύνσεις: του συγγραφέα, ποιητή και σεναριογράφου Φοίβου Οικονομίδη και του περφόρμερ, εικαστικού, ηθοποιού και σκηνογράφου Ιώκο, στο πλαίσιο της σειράς Ο Καβάφης ανάμεσά μας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 31/01-Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ιστορικό Αλέξη Κιτροέφ για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τη μεγάλη παροικία της Αιγύπτου που επηρέασε τη διαμόρφωση της σύγχρονης χώρας του Νείλου, με αφορμή το βιβλίο του «Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ Το τετράδιο συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη

Γεύση / Το τετράδιο συνταγών της Χαρίκλειας Καβάφη

Το τετράδιο της μητέρας του ποιητή, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834, περιέχει μια σειρά από παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες συνταγές της εποχής, οι οποίες σήμερα βρίσκονται ψηφιοποιημένες στο αρχείο Καβάφη, που το διαχειρίζεται το Ίδρυμα Ωνάση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ Στα γραφεία των «New York Times» στη Νέα Υόρκη

Θέματα / Στα γραφεία των New York Times στη Νέα Υόρκη

Μιλά στη LiFO η αντιπρόεδρος Διεθνούς Κυκλοφορίας & Ψηφιακής Ανάπτυξης, Helen Konstantopoulos, για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία αλλά και για το τι σημαίνει να εργάζεσαι στη σπουδαιότερη εφημερίδα του κόσμου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής πιστεύει πως η κεραμική είναι «ριγμένη»

Λουκία Θωμοπούλου / Η κεραμική είναι τέχνη. Δικαίως έχει τη μπιενάλε της― στη Ρόδο.

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής Λουκία Θωμοπούλου, λίγο πριν από τη δεύτερη διοργάνωση στη Ρόδο, υπερασπίζεται μια τέχνη που έχει ιστορία αιώνων και πρέπει να πάψει να είναι ριγμένη ως προς τις άλλες τέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H γκαλερί Rodeo αλλάζει όνομα και ανακαινίζεται

Εικαστικά / Το όνομα, ο χώρος, ακόμα και η είσοδος: Όλα αλλάζουν στην γκαλερί Rodeo

Ένας από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης στην Αθήνα κλείνει είκοσι χρόνια λειτουργίας και με τη βοήθεια του εικαστικού Μίχαελ Κλάιν κάνει ριζικές αλλαγές. Πάμε για τα επόμενα είκοσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άννα Καφέτση: η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ πριν ακόμη υπάρξει

Απώλειες / Άννα Καφέτση: Η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ προτού ακόμη υπάρξει

Η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν υπήρξε απλώς το πρόσωπο που το διοίκησε στα πιο δύσκολα χρόνια του. Υπήρξε η γυναίκα που επέμεινε να υπάρξει στην Αθήνα ένας δημόσιος χώρος για τη σύγχρονη τέχνη όχι ως βιτρίνα κύρους αλλά ως ζωντανή εμπειρία, ως σχολείο βλέμματος, ως ένας κήπος που έπρεπε κάποτε να ανθίσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

ONX.Showcase / Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

O επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός, μιλάει για το ONX.Showcase και για τα δέκα έργα που θα μεταμορφώσουν το Onassis Ready σε μια ζωντανή γιορτή δημιουργικότητας, τεχνολογικής καινοτομίας και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Αλέξανδρος Ψυχούλης / «Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Η άτυπη αναδρομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη για την τέχνη και τις εμμονές της ψηφιακής εποχής παρουσιάζεται στα Χανιά, με τον τίτλο «Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δανεικοί χάρτες και προσωπικές ανακαλύψεις στην καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας  

Εικαστικά / Σύγχρονες δημιουργίες που ερμηνεύουν τον κόσμο αλλιώς  

Η νέα περιοδική έκθεση της συλλογής της Ειρήνης Παναγοπούλου συγκεντρώνει έργα κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, προτείνοντας νέους, απελευθερωμένους τρόπους προσέγγισης της γνώσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ