Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Άγγελου Μπράτη;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια του Άγγελου Μπράτη; Facebook Twitter
0

Στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό της ομορφιάς σας, η Σοφία Λόρεν πάντοτε απαντούσε: «Ό,τι βλέπετε το οφείλω στα μακαρόνια!». Ταυτίζομαι. Όχι για την ομορφιά, αλλά γενικά. Έχω μεγαλώσει με μακαρόνια, αν δεν υπήρχαν αυτά μάλλον θα πέθαινα από ασιτία. Όταν ήμουν μικρός δεν μου άρεσε σχεδόν τίποτα, εκτός από τα μακαρόνια, ήμουν πολύ περίεργος με το φαγητό. Τα έτρωγα σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, με σάλτσες κ.λπ., αλλά τα αγαπημένα μου ήταν αυτά που έτρωγα με τον παππού τον Βαγγέλη, σκέτα, με πολύ μαύρο πιπέρι και τριμμένη γραβιέρα.

Η αποκάλυψή ήρθε στο πρώτο μου ταξίδι στη Ρώμη, 18 χρονών, όπου έφαγα παραδοσιακή ιταλική καρμπονάρα. Μα, τι αίσθηση ήταν αυτή! Τι γεύση θεϊκή! Έπειτα από μερικά χρόνια μετακόμισα μόνιμα στη Ρώμη, όπου έζησα 9 χρόνια κι έπειτα άλλα 3 στο Μιλάνο. Όλα αυτά τα χρόνια γύρισα σχεδόν όλη την Ιταλία, απ' άκρη σ' άκρη, και δοκίμασα πάρα πολλές καρμπονάρες.

Το μυστικό είναι να κρατήσεις λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και το πιο σημαντικό η ταχύτητα και η θερμοκρασία όταν ρίξεις τα αυγά και τα ανακατέψεις με τα μακαρόνια.

Έμαθα να την κάνω και μόνος μου, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, που γινόταν ομελέτα. Για να είναι καλή, πρέπει η υφή της να είναι βελούδινη, να χρησιμοποιήσεις μόνο ολόφρεσκα αυγά εκτός ψυγείου, κριτσανιστή πανσέτα από guanciale (το σβήνω με λίγο λευκό κρασί), πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα. Το μυστικό είναι να κρατήσεις λίγο νερό από τα μακαρόνια που βράζουν και το πιο σημαντικό η ταχύτητα και η θερμοκρασία όταν ρίξεις τα αυγά και τα ανακατέψεις με τα μακαρόνια.

Είναι τόσο απλό, αλλά τόσο πλούσιο και υπέροχο πιάτο. Ωχ, πείνασα! Πάω να ετοιμάσω μία και να καλέσω τους φίλους μου να φάμε όλοι παρέα. Είναι το αγαπημένο τους.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

Ζητήσαμε από φίλους και γνωστούς να μας πουν ποιo είναι το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων - που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους μαντλέν. Και ανοίξανε οι καταπακτές του υποσυνείδητου και σχεδόν όλοι μεταφέρθηκαν στις κουζίνες της μαμάς τους, με γεύσεις απλές και ανεπανάληπτες, που ακόμα αποτελούν τη λυδία λίθο της αθηναϊκής γεύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ