Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Κάποια από τα στρατεύματα αποσύρονται από τα ουκρανικά σύνορα

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Κάποια από τα στρατεύματα αποσύρονται από τα ουκρανικά σύνορα Facebook Twitter
Φωτ: ΕΡΑ
0

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως κάποια από τα στρατεύματα που έχουν σταθμεύσει εδώ και εβδομάδας στα σύνορα με την Ουκρανία, επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων. 


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, τα μεγάλης κλίμακας γυμνάσια στη χώρα θα συνεχιστούν. 


Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ, κάποιες μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους στην περιοχή και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Financial Times στη Μόσχα, οι αγορές εκλαμβάνουν την απόσυρση αυτή στρατευμάτων ως ένδειξη αποκλιμάκωσης. Για άλλους αναλυτές, ωστόσο, είναι εξαιρετικά νωρίς για επιβεβαιώσουν πως πρόκειται πράγματι για μια αλλαγή στάσης τής Μόσχας. 

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

«Εμποδίσαμε μια κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ' αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι' αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian/BBC/ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM