LIVE!

Τζο Μπάιντεν: Απένειμε χάρη και μείωσε ποινές καταδικασμένων για μαριχουάνα

Μπάιντεν: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απένειμε χάρη σε χιλιάδες καταδικασθέντες για χρήση και απλή κατοχή μαριχουάνας και μείωσε ποινές ακόμα και σε ισοβίτες. 

Η χάρη που απένειμε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αφορούσε καταδικασμένους στην Ουάσινγκτον, σε ομοσπονδιακά εδάφη και στην περιφέρεια της Κολούμπια, και έγινε πράξη στο πλαίσιο εκτελεστικής επιείκειας που αποσκοπεί στη διόρθωση των φυλετικών ανισοτήτων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μείωσε τις ποινές άλλων 11 που είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις για μη βίαια αδικήματα σχετιζόμενα με χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η χάρη αφορά άτομα που καταδικάστηκαν για απλή κατοχή, απόπειρα απλής κατοχής ή χρήση μαριχουάνας σε ομοσπονδιακά εδάφη. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τα 11 άτομα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δεκαετιών, ορισμένα και σε ισόβια κάθειρξη.

Τζο Μπάιντεν: Οι αδικίες εις βάρος των Αφροαμερικανών 

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είχε ως στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στις καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες επιβαρύνουν δυσανάλογα κυρίως τους Αφροαμερικανούς. Εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσής του να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία που αφορά την κατοχή μαριχουάνας. «Η Αμερική ιδρύθηκε με βάση την αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο. Οι αιρετοί αξιωματούχοι και από τα δύο κόμματα, οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι αγωνιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου συμφωνούν ότι το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης μπορεί και πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτή τη θεμελιώδη αρχή που καθιστά ασφαλέστερες και ισχυρότερες τις κοινότητές μας» υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του.

Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι λιγότερος από το 5% του παγκόσμιου, όμως το ένα πέμπτο των φυλακισμένων παγκοσμίως κρατείται σε αμερικανικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Ένα δυσανάλογο ποσοστό των κρατουμένων είναι Αφροαμερικανοί, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του Μπάιντεν.

Ορισμένοι από τους κρατούμενους που πήραν χάρη ήταν ο Έρλι Ντίκον Μπάρμπερ από την Αλαμπάμα, που καταδικάστηκε για διακίνηση κοκαΐνης και ο Ντιόντρε Κορντέλ Χίγκινς από το Μισούρι, που διακινούσε κρακ. Μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αν καταδικάζονταν σήμερα, θα τους επιβάλλονταν μικρότερες ποινές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Ο νέος ηγέτης του Ιράν και το τηλεφώνημα Τραμπ-Νετανιάχου

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM