Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα - Αιτία η ανισονομία στην πρόσβαση των εμβολίων

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα - Αιτία η ανισονομία στην πρόσβαση εμβολίων Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα πάει στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σκωτία τον Νοέμβριο, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Όπως αναφέρει η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter, ο λόγος είναι οι ανησυχίες που έχει, ότι η ανισότητα στην πρόσβαση των χωρών σε εμβόλια κατά του κορωνοϊου, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.

«Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην 'καρδιά' της κλιματικής κρίσης», έγραψε η 18χρονη Τούνμπεργκ στο Twitter.

«Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Η Τούνμπεργκ επέκρινε εκείνες τις χώρες που όπως είπε είναι απρόθυμες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.

«Φυσικά και θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης», έγραψε σε ένα tweet.

«Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως...)»

Αναφερόταν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Η Τούνμπεργκ έγινε διάσημη το 2018 όταν ξεκίνησε μια μοναχική διαμαρτυρία εναντίον της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απέχοντας από τα μαθήματα του σχολείου τις Παρασκευές προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε μερικούς μήνες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια σπουδαστές σε 135 χώρες ξεκίνησαν τη δική τους διαμαρτυρία, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Τούνμπεργκ «Σχολική απεργία για το κλίμα».

Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι, U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

«Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους», είπε η Τούνμπεργκ.

Μια καθυστέρηση, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα», είπε η Σουδή έφηβη.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα».

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM