Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα - Αιτία η ανισονομία στην πρόσβαση των εμβολίων

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα - Αιτία η ανισονομία στην πρόσβαση εμβολίων Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα πάει στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) που αναμένεται να διεξαχθεί στη Σκωτία τον Νοέμβριο, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Όπως αναφέρει η ίδια σε ανάρτησή της στο Twitter, ο λόγος είναι οι ανησυχίες που έχει, ότι η ανισότητα στην πρόσβαση των χωρών σε εμβόλια κατά του κορωνοϊου, θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές χώρες να μην μπορέσουν να συμμετάσχουν.

«Η ανισότητα και η κλιματική αδικία είναι ήδη στην 'καρδιά' της κλιματικής κρίσης», έγραψε η 18χρονη Τούνμπεργκ στο Twitter.

«Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να εμβολιαστούν και να ταξιδέψουν ώστε να εκπροσωπηθούν ισότιμα, αυτό δεν είναι δημοκρατικό και θα επιδεινώσει το πρόβλημα».

Η Τούνμπεργκ επέκρινε εκείνες τις χώρες που όπως είπε είναι απρόθυμες να μοιραστούν εμβόλια με εκείνες που έχουν μικρή πρόσβαση σε αυτά.

«Φυσικά και θα ήθελα να συμμετάσχω στη #COP26 της Γλασκώβης», έγραψε σε ένα tweet.

«Αλλά όχι μέχρις ότου ο καθένας να μπορεί να λάβει μέρος με τους ίδιους όρους. Αυτή τη στιγμή πολλές χώρες εμβολιάζουν υγιείς νέους ανθρώπους, συχνά εις βάρος ευπαθών ομάδων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή (κυρίως από τον νότο, όπως συνήθως...)»

Αναφερόταν στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, στα νησιά του Ειρηνικού και αναπτυσσόμενες χώρες στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Η Τούνμπεργκ έγινε διάσημη το 2018 όταν ξεκίνησε μια μοναχική διαμαρτυρία εναντίον της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, απέχοντας από τα μαθήματα του σχολείου τις Παρασκευές προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση της χώρας της να αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε μερικούς μήνες, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια σπουδαστές σε 135 χώρες ξεκίνησαν τη δική τους διαμαρτυρία, συμμετέχοντας στην εκστρατεία της Τούνμπεργκ «Σχολική απεργία για το κλίμα».

Μιλώντας στο BBC για μια σειρά ντοκιμαντέρ, η Τούνμπεργκ είπε πως η διάσκεψη της Γλασκώβης, που αναμένεται να διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει να ακυρωθεί.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (η επίσημη ονομασία της είναι, U.N. Climate Change Conference of the Parties) έχει ήδη αναβληθεί ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

«Πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο. Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να εμβολιαστούν όλοι το ταχύτερο δυνατό ώστε όλοι να μπορέσουν να λάβουν μέρος (στη σύνοδο) με τους ίδιους όρους», είπε η Τούνμπεργκ.

Μια καθυστέρηση, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναβολή της επείγουσας δράσης για το κλίμα», είπε η Σουδή έφηβη.

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις συνόδους ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προκειμένου να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μας. Η αλληλεγγύη και η δράση μπορούν να ξεκινήσουν σήμερα».

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM