«Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να αφήσω τη μητέρα μου»: Οι επιζώντες περιγράφουν τον τρόμο του κυκλώνα στη Μαγιότ

«Θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να αφήσω τη μητέρα μου»: Οι επιζώντες περιγράφουν τον τρόμο του κυκλώνα στη Μαγιότ Facebook Twitter
Κυκλώνας στη Μαγιότ/ Φωτ.: EPA
0

Ο κυκλώνας Chido, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη γαλλική νησιωτική επικράτεια της Μαγιότ τον τελευταίο αιώνα, έφερε άνεμους που ξεπέρασαν τα 200 χλμ/ώρα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 31 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους.

Η φυσική καταστροφή σάρωσε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά της, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρουν καταφύγιο σε πρόχειρα καταλύματα.

Ο Ζινεντίν, φοιτητής τουρισμού 20 ετών, περιέγραψε τη δραματική νύχτα που η οικογένειά του έμεινε εγκλωβισμένη στο μικρό σπίτι από σίδερο και ξύλο, όπου ζούσαν μαζί με άλλα οκτώ άτομα. Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, πολλοί κάτοικοι, όπως ο Ζινεντίν, δεν πήραν στα σοβαρά την απειλή, θεωρώντας ότι θα ήταν ένας συνηθισμένος κυκλώνας με βροχή και αέρα. Όταν όμως ο κυκλώνας χτύπησε, το σπίτι τους κατέρρευσε. «Η στέγη μας πέταξε μακριά, και γύρω μας πετούσαν σίδερα και ξύλα», είπε.

Παρά τον κίνδυνο, ο Ζινεντίν διέσωσε τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέρφια του, μεταφέροντάς τους στο κοντινό σπίτι ενός γείτονα. «Χάσαμε τα πάντα, εκτός από τα χαρτιά και τα διπλώματά μας», τόνισε, ενώ προσπαθεί τώρα να επισκευάσει το σπίτι του, συλλέγοντας σίδερα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα.

Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική για την 18χρονη Γιασμίν Μούσα, μητέρα τριών παιδιών, που βρήκε καταφύγιο σε ένα σχολείο μαζί με άλλες οικογένειες. «Το σπίτι μας καταστράφηκε, τα παιδιά μου δεν μπορούν να κοιμηθούν από τον φόβο. Δεν έχω πουθενά να τα πάω», ανέφερε. Στα καταφύγια, όπως αυτό που φιλοξενεί την Γιασμίν, ζουν πάνω από 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Κατά την επίσκεψή του στη Μαγιότ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετώπισε αποδοκιμασίες από τους κατοίκους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη κρατικής βοήθειας. Ο Μακρόν υποσχέθηκε αποζημιώσεις για τους ανασφάλιστους, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ύψος της βοήθειας.

Η ανάγκη για στήριξη είναι τεράστια, καθώς σχεδόν όλα τα κτίρια στο νησί χρειάζονται ανακατασκευή. Παρά τις πολιτικές αντιρρήσεις στη Γαλλία για την οικονομική βοήθεια προς τη Μαγιότ, οι κάτοικοι, όπως ο Ζινεντίν, επισημαίνουν: «Είμαστε άνθρωποι. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
Κάννες 2025: Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον απών από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του μετά το συμβάν με τον φωτογράφο

Διεθνή / Κάννες 2025: Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον απών από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του μετά το συμβάν με τον φωτογράφο

Ο έντονος διαπληκτισμός που είχε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός με φωτογράφο, στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της ταινίας «Highest 2 Lowest» στις Κάννες
LIFO NEWSROOM