Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε

Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους της ισοπεδωμένης Μαγιότ ο Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφθηκε το νησί ημέρες μετά το καταστροφικό χτύπημα του κυκλώνα Σίντο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πληγείσα από τον κυκλώνα Σίντο, Μαγιότ, καθώς κάτοικοι του φώναζαν να παραιτηθεί και απαιτούσαν αμεσότερη και μεγαλύτερη βοήθεια.

Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Δεν είμαι ο κυκλώνας. Δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος», τους απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε υψηλούς τόνους. 

Ο κόσμος φώναζε «παραιτήσου Μακρόν», «λες βλακείες» και «νερό, νερό, νερό» καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επιθεωρούσε περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές. Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Μαμουτζού, το πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι μια γυναίκα είπε στον Μακρόν: «Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής εδώ... οι άνθρωποι τσακώνονται για το νερό».

«Οι υπηρεσίες σας είναι απαράδεκτες», είπε ένας άνδρας στο νοσοκομείο στον Μακρόν, σύμφωνα με το Reuters. «Η βοήθεια δεν έφτασε εκεί που μένω».

Υπήρχαν ωστόσο και άλλοι που είπαν ότι ήταν ευγνώμονες για την επίσκεψη Μακρόν και τον προέτρεψαν να μείνει για περισσότερο.

Ο Μακρόν έφθασε στη Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό την Πέμπτη, πέντε ημέρες αφότου ο κυκλώνας Σίντο ισοπέδωσε τα μικρά νησιά. Χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε νερό και οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Αποδοκιμασίες κατά Μακρόν στη Μαγιότ: «Παραιτήσου» - «Δεν είμαι ο κυκλώνας, δεν είμαι υπεύθυνος», απάντησε Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι θα μείνει στα νησιά και την Παρασκευή ως ένδειξη σεβασμού, καθώς φεύγοντας την ίδια μέρα θα μπορούσε να «περάσει την ιδέα ότι ερχόμαστε, κοιτάμε, φεύγουμε».

Ο Μακρόν θα επισκεφθεί περισσότερες γειτονιές στα νησιά σήμερα, Παρασκευή. Είπε ότι η κυβέρνηση θα στείλει περισσότερη υποστήριξη στην περιοχή σύντομα, προσθέτοντας ότι η Δευτέρα θα είναι για τη Γαλλία εθνική ημέρα πένθους.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι αναφέρθηκαν από Γάλλους αξιωματούχους ότι έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται. Ένα μεγάλο μέρος του αρχιπελάγους είναι επίσης ακόμη χωρίς ρεύμα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ο Μακρόν είπε ότι έφερε μαζί του τέσσερις τόνους τροφίμων και ειδών υγείας στην επίσκεψή του. Αφού περιόδευσε την περιοχή με ένα ελικόπτερο για να δει την καταστροφή, είπε ότι η Πέμπτη ήταν μια μέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ακόμη να ανοικοδομήσει τις κατεστραμμένες υποδομές και τα σπίτια των νησιών.

Η περιοχή, που βρίσκεται βόρεια της Μαδαγασκάρης, είναι το φτωχότερο μέρος της Γαλλίας. Υποφέρει από εκτεταμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών παράνομης μετανάστευσης από τις γειτονικές Κομόρες και κακής ποιότητας στέγαση και δημόσιες υπηρεσίες. Οι μετανάστες πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.

Στα νησιά έχει κηρυχθεί κατάσταση εξαιρετικής φυσικής καταστροφής, επιτρέποντας την υπέρβαση των διοικητικών φραγμών για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει ενεργοποιηθεί για ένα μήνα, αλλά μπορεί να παραταθεί για περιόδους δύο μηνών εάν απαιτείται.

Ο κυκλώνας Σίντο ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε το αρχιπέλαγος τα τελευταία 90 χρόνια. Έφερε ταχύτητες ανέμου άνω των 225 χλμ./ώρα το Σάββατο, ισοπεδώνοντας περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σε παράγκες με στέγες από λαμαρίνα και αφήνοντας χωράφια με λάσπες και συντρίμμια. 

Μετά τη Μαγιότ, η καταιγίδα έπληξε την αφρικανική ηπειρωτική χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη και 13 στο Μαλάουι.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM