Συρία: Ο αλ-Σαράα αρνήθηκε χειραψία στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

Συρία: Ο αλ-Σαράα αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ Facebook Twitter
Φωτ.: Video Screen-Grab
0

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας βρίσκονται στη Δαμασκό και συναντώνται με τον νέο ηγέτη της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, στην υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη μεγάλων δυτικών δυνάμεων από τότε που ο ετερόκλιτος συνασπισμός ανταρτών και τζιχαντιστών ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο μήνα.

Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο νέος de facto ηγέτης της Συρίας, υποδεχόμενος τους επικεφαλής της γαλλικής και γερμανικής διπλωματίας έτεινε μάλλον ψυχρά τα ακροδάχτυλά του για μια χειραψία με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό και απέφυγε επιδεικτικά να τείνει το χέρι του προς την Αναλένα Μπέρμποκ. 

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και η Αναλένα Μπέρμποκ, που έφθασαν χωριστά στη συριακή πρωτεύουσα σήμερα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, θα έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, ανέφεραν οι σχετικές ανακοινώσεις των υπουργείων τους.

Οι δύο διπλωμάτες επισκέφθηκαν το πρωί το διαβόητο συγκρότημα φυλακών «Σεντάγια» της Συρίας και σχεδίαζαν επίσης να συναντηθούν με εκπροσώπους της συριακής κοινωνίας των πολιτών, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι ανοίγουν προσεκτικά διαύλους με τους νέους κυβερνήτες της Συρίας μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Το σημερινό μου ταξίδι -μαζί με τον Γάλλο ομόλογό μου και εξ ονόματος της ΕΕ- είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους Σύρους: μια νέα πολιτική αρχή μεταξύ της Ευρώπης και της Συρίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Συρίας, είναι δυνατή» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει τη Συρία να γίνει ασφαλής πατρίδα για όλο το λαό της και ένα λειτουργικό κράτος, με πλήρη έλεγχο του εδάφους του» δήλωσε το Βερολίνο μέσω ανακοίνωσης, προσθέτοντας ότι παρά τον σκεπτικισμό σχετικά με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ «δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία να στηρίξουμε τον συριακό λαό».

Η Μπέρμποκ ζήτησε από τη νέα διακυβέρνηση της Συρίας να αποφύγει τυχόν «πράξεις εκδίκησης κατά ομάδων του πληθυσμού», να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση για τη διεξαγωγή εκλογών και να αποτρέψει τις προσπάθειες εξισλαμισμού του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπαρό είπε ότι «τα δύο βαριά χαρτιά της ΕΕ στέκονται μαζί στο πλευρό του συριακού λαού σε όλη του την ποικιλομορφία» και επιθυμούν μια «ειρηνική μετάβαση». Στη Δαμασκό, εξέφρασε την «εύθραυστη ελπίδα για μια κυρίαρχη, σταθερή και ειρηνική» Συρία.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, μια σουνιτική μουσουλμανική ομάδα που προηγουμένως συνδεόταν με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, αλλά έχει διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι σκοπεύει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων των Σύρων. Έχοντας ηγηθεί της επίθεσης που ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ, τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης έχουν αναλάβει καίριες θέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση και καλούνται να ανοικοδομήσουν τους αποδεκατισμένους κρατικούς θεσμούς της Σύρίας.

Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το κατά πόσον τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην πολυεθνική κοινωνία της Συρίας θα διασφαλιστούν δεόντως, καθώς και σχετικά με τη συνέχιση της ξένης επιρροής σε μια χώρα όπου κράτη όπως η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ισχυρά και ανταγωνιστικά συμφέροντα. Γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι ο Μπαρό επισκέφθηκε τη γαλλική πρεσβεία, η οποία είναι κλειστή από το 2012. Συναντήθηκε με το συριακό προσωπικό που συντηρεί τις εγκαταστάσεις και επιβεβαίωσε την ανάγκη να εργαστούν για την αποκατάσταση της διπλωματικής εκπροσώπησης.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι ταξιδεύει στη Συρία με φιλική διάθεση και με «σαφείς προσδοκίες» από τους νέους κυβερνήτες, οι οποίοι, όπως είπε, θα κριθούν από τις πράξεις τους. «Γνωρίζουμε από πού προέρχεται ιδεολογικά η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, τι έχει κάνει στο παρελθόν», είπε. «Αλλά ακούμε και βλέπουμε επίσης την επιθυμία για μετριοπάθεια και για κατανόηση» σημείωσε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

«Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι οι εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας δεν διαταράσσονται από εξωτερικές επιρροές» είπε και κάλεσε τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία.

Η φυλακή Σεντνάγια, όχι μακριά από την πρωτεύουσα, ήταν ο τόπος εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και αποτελεί την επιτομή των φρικαλεοτήτων που διέπραξε το καθεστώς Άσαντ εναντίον των αντιπάλων του.

*Με πληροφορίες από AFP, Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM