Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Ποιες χώρες είναι αντίθετες

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Ποιες χώρες είναι αντίθετες Facebook Twitter
Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για τις τουρκικές κυρώσεις - Τι αναφέρει το προσχέδιο (Eurokinissi)
0

Σήμερα συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Σλοβενία, Ιρλανδία θα επιχειρήσουν να πείσουν για την άμεση επιβολή των κυρώσεων.

Στο απέναντι στρατόπεδο Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία που δείχνουν πιο οι αρνητικές σε μία τέτοια απόφαση.

Ωστόσο, αν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση της λίστας των κυρώσεων που ήδη υπάρχει από το 2019 και «αν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής της, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Οι διαπραγματεύσεις για το δισέλιδο κείμενο συνεχίζονται, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος πιστεύουν ότι οι κυρώσεις δεν προχωρούν αρκετά, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν θα υλοποιήσουν την απειλή του Οκτωβρίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και της Ελλάδας, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες, τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο Politico, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αποφάσεις για την άνοιξη του 2021. Επισήμανε ότι γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα μέσω της διπλωματικής οδού.

Τι προβλέπει το προσχέδιο 

 

Στο σχετικό προσχέδιο συμπερασμάτων για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο θα προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894, και, αν χρειαστεί, θα εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης.

Αναλυτικότερα:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προτεινόμενη ειδική έμφαση μιας τέτοιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας είναι στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

3. Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

- καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης

- καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή του και την υποστήριξή του σε μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

5. Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τη Λιβύη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε όλους τους φορείς να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρχές της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσφορά υποστήριξης της λιμενικής ακτοφυλακής μέσω εκπαίδευσης και παρακολούθησης, καθώς και της παροχής εξοπλισμού και σκαφών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ένας ανώτερος βοηθός του Ερντογάν χαρακτήρισε τα σχέδια της ΕΕ ως «απογοητευτικά». «Ελπίζω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφύγουν αυτή τη γλώσσα των κυρώσεων και απειλών εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης.

«Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν ποτέ. Όλοι θα χάσουν στο τέλος της ημέρας.» δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η Άγκυρα δεν ανησυχεί για την προοπτική της επιβολής κυρώσεων.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ό, τι περιλαμβάνεται στα δικαιώματά μας», είπε. «Δεν είναι δυνατόν, ποτέ, να συμβιβαστούμε πάνω σε αυτό. Αλλά αν η Ελλάδα ενεργεί ειλικρινά ως γείτονας, θα συνεχίσουμε να είμαστε διαθέσιμοι να σηζητήσουμε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM