Σύνοδος Κορυφής: Να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: European Union
0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και την κάλεσαν να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματά της από τη χώρα. 

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι ηγέτες μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξαπολύει επιθέσεις σε αμάχους και τονίζουν ότι η Μόσχα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των αμάχων και βάζει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους πρέπει να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαράδεκτη, υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει αμέσως να δημιουργήσουν ασφαλείς διόδους προς άλλα τμήματα της Ουκρανίας, όπως και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και άλλες υπό πολιορκία πόλεις», συνεχίζει το κείμενο συμπερασμάτων. 

Οι Ευρωπαίοι καλούν τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις εμπόλεμες ζώνες, προς προορισμό της επιλογής τους, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. 

Στο ίδιο κείμενο, οι Ευρωπαίοι καλούν τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από όλη την ουκρανική επικράτεια, όπως και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των αναγνωρισμένων συνόρων της. 

Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και για αυτό τον σκοπό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης, ενώ καλεί τους εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτό. Επίσης, ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, για να χρηματοδοτηθεί το ταμείο αλληλεγγύης.

Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει «σημαντικές κυρώσεις» που έχουν «τεράστιο αντίκτυπο» στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις. «Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», τονίζει.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM