Σύνοδος Κορυφής: Να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: European Union
0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και την κάλεσαν να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματά της από τη χώρα. 

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι ηγέτες μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξαπολύει επιθέσεις σε αμάχους και τονίζουν ότι η Μόσχα παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των αμάχων και βάζει στο στόχαστρο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους πρέπει να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαράδεκτη, υπογραμμίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. «Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει αμέσως να δημιουργήσουν ασφαλείς διόδους προς άλλα τμήματα της Ουκρανίας, όπως και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και άλλες υπό πολιορκία πόλεις», συνεχίζει το κείμενο συμπερασμάτων. 

Οι Ευρωπαίοι καλούν τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση αμάχων που έχουν παγιδευτεί στις εμπόλεμες ζώνες, προς προορισμό της επιλογής τους, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους. 

Στο ίδιο κείμενο, οι Ευρωπαίοι καλούν τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από όλη την ουκρανική επικράτεια, όπως και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των αναγνωρισμένων συνόρων της. 

Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και για αυτό τον σκοπό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης, ενώ καλεί τους εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτό. Επίσης, ζητά τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών, για να χρηματοδοτηθεί το ταμείο αλληλεγγύης.

Οι 27 υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει «σημαντικές κυρώσεις» που έχουν «τεράστιο αντίκτυπο» στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα, για να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις. «Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει», τονίζει.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM