Στο «μικροσκόπιο» του ειδικού ανακριτή Μιούλερ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στην Ρωσία

Στο «μικροσκόπιο» του ειδικού ανακριτή Μιούλερ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στην Ρωσία Facebook Twitter
EPA/ANTHONY BEHAR
0

Τα μέλη της ομάδας έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιουλερ, έκαναν πρόσφατα ερωτήσεις σε μάρτυρες σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ντόναλντ Τραμπ στην Ρωσία, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο τρεις πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Οι ανακριτές ενδιαφέρονται να μάθουν για τις σκέψεις του Τραμπ, κατά την περίοδο που αποφάσιζε την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα, οι ερωτήσεις που γίνονται επικεντρώνονται στο ενδεχόμενοι οι Ρώσοι να είχαν επιβαρυντικές πληροφορίες για τον ίδιο, ενώ ένα άλλο πεδίο ενδιαφέροντος είναι η αποτυχία της εμπορικής προώθησης, ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα, σημειώνουν δύο από τις πηγές.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στους μάρτυρες αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανακριτική ομάδα του Μιουλερ δίνει έμφαση και στην περίοδο πριν από την προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να διαπιστώσει πως οι Ρώσοι εκτιμούσαν την επιρροή που είχε ο Τραμπ κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι ενώ συζητούσε την υλοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, στην Μόσχα.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σκέψεις κι ελάμβανε αποφάσεις για την πολιτική του πορεία.

Μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις της ανακριτικής έρευνας του Μιουλερ, είναι να διαπιστώσει εάν υπήρξε εμπλοκή των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι κάθε έρευνα γύρω από τα οικονομικά της οικογένειας του θ' αποτελέσει παραβίαση του πλαισίου της έρευνας που διεξάγεται από τον ειδικό ανακριτή.

Δύο από τις πηγές, δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν από τις ερωτήσεις που έχουν γίνει προς τους μάρτυρες, έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων. «Ρωτάς για τα πάντα, ακόμη κι αν θεωρείς ότι κάτι δεν είναι αξιόπιστο. Οι ισχυρισμοί υπάρχουν και σε οδηγούν στις ερωτήσεις», τόνισε μία από τις πηγές.

Τις εξελίξεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν, το γραφείο του ειδικού ανακριτή, ένας δικηγόρους του προέδρου Τραμπ, αλλά και οι επιχειρήσεις Τραμπ.

Οι ανακριτές ρώτησαν έναν μάρτυρα πότε ο Τραμπ έλαβε την απόφαση για να είναι προεδρικός υποψήφιος, ενώ μία πηγή που έχει λάβει γνώση της υπόθεσης, πρόσθεσε ότι οι ανακριτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την χρονική στιγμή που ο Τραμπ έλαβε αποφάσεις, αλλά και για το πως αυτή, ενδεχόμενα συνδέεται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο μάρτυρας απάντησε πως ο Τραμπ είχε λάβει σοβαρές αποφάσεις για την διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, από το 2014. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στο Twitter νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο έγραψε ότι «δεν γνώριζε» ότι θα διεκδικούσε την προεδρία, το 2014.

Στον ίδιο μάρτυρα, έγινε ερώτηση σχετική με το αν Ρώσοι είχαν επισκεφτεί το γραφείο του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, πριν από το 2015. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή, ήταν αρνητική.

Επίσης, έγιναν ερωτήσεις και γύρω από το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να προσπάθησαν να εκβιάσουν τον Τραμπ αξιοποιώντας επιβαρυντικές πληροφορίες που ισχυρίζονταν ότι κατείχαν ή είχαν πραγματικά στην διάθεσή τους, σύμφωνα με δύο πηγές. Η ερώτηση αυτή, έγινε σε σχέση με το περιβόητο ντοσιέ που συνέταξε ο πρώην πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ, μετά την πρόσληψή του από εταιρία ερευνών.

Τα οικονομικά έξοδα της έρευνας αυτής, καλύφθηκαν από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, δηλαδή τους πολιτικούς αντιπάλους του Τραμπ.

Η ανακριτική ομάδα του Μιουλερ, κάνει επίσης ερωτήσεις και για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς του 2013 (Miss Universe pageant) που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα, αλλά και τις συζητήσεις που έγιναν ανεπιτυχώς για την εμπορική προώθηση ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα (Trump Tower Moscow) σύμφωνα με δύο πηγές.

Για την διοργάνωση του διαγωνισμού ομορφιάς, ο Τραμπ συνεργάστηκε με τον Αράς Αγκαλάροφ, αλλά και τον γιο του Εμίν Αγκαλάροφ, που είναι δισεκατομμυριούχοι μεσίτες επενδυτές, στην Ρωσία.

Στην κατάθεση που έδωσε στο Κογκρέσο την προηγούμενη χρονιά, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι οι «αρχικές συζητήσεις» για την κατασκευή ενός επιχειρηματικού πύργου στην Μόσχα έγιναν με τους Αγκαλάροφ και τις επιχειρήσεις Τραμπ, μετά τον διαγωνισμό ομορφιάς. Ο Τραμπ είχε γράψει ενθουσιασμένος στο Twitter: «Ο Πύργος Τραμπ στην Μόσχα, είναι το επόμενο βήμα».

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε, καθώς ο Ρομπ Γκολντστόουν υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για τον Εμίν Αγκαλάροφ που είναι και σταρ της μουσικής ποπ στην Ρωσία, δήλωσε πέρσι στο Yahoo News ότι η συμφωνία κατέρρευσε εξαιτίας «της αρνητικής πορείας της ρωσικής οικονομίας» που προκλήθηκε από τις κυρώσεις που εφάρμοσε η Δύση.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, οι ερωτήσεις στην διάρκεια των καταθέσεων επικεντρώνονται στην χρηματοδότηση του παγκόσμιου διαγωνισμού ομορφιάς, ειδικά με το ποιος πλήρωσε το οικονομικό του κόστος, αλλά και ποιος πλήρωσε χρήματα σε ποιον.

Οι επιχειρήσεις Τραμπ δεν έχουν δημοσιοποιήσει το ποσό που πήραν, προκειμένου ο διαγωνισμός να διοργανωθεί στην Ρωσία. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ σε επιστολή τους προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ είχαν έσοδα 12,2 εκατομμυρίων δολαρίων από ξένες πηγές, κατά την αναφερόμενη χρονιά.

«Ένα σημαντικό μέρος» των εσόδων αυτών προήλθε από τον διαγωνισμό ομορφιάς.

Μία δεύτερη περιοχή ενδιαφέροντος για τους ανακριτές, είναι τα όσα συνέβησαν στην διάρκεια του διαγωνισμού. Μία πηγή δήλωσε ότι οι ερωτήσεις που γίνονται επικεντρώνονται και στις συναντήσεις που είχε ο Τραμπ με τους Ρώσους επιχειρηματίες ή αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας πηγής, η ανακριτική ομάδα ερευνά προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποιο υλικό που θα μπορούσε ν' αξιοποιηθεί εκβιαστικά από την ρωσική πλευρά, σε βάρος του Τραμπ.

Ένα ειδικό σκέλος της έρευνας εντοπίζεται στις συνθήκες διαμονής του Τραμπ γύρω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχε στην Μόσχα. Ποιος τον επισκέφτηκε; Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό; Ποιος ήταν υπεύθυνος της ασφάλειας του; Ποιος τον συνόδευε στο ταξίδι του;

Δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό ομορφιάς στην Μόσχα ο δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ, Μάικλ Κοέν άρχισε διαπραγματεύσεις με άλλη ρωσική εταιρία για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο Τραμπ προχώρησε στην υπογραφή μη δεσμευτικής επιστολής ενδιαφέροντος τον Οκτώβριο του 2015. Ωστόσο, ο Κοέν δήλωσε ότι διέκοψε τις διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο του 2016. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι ανακριτές ρώτησαν και γι' αυτήν την προσπάθεια, αλλά και για την συμφωνία με τους Αγκαλάροφ που ναυάγησε.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δεν είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που έκανε η εταιρία γι' αυτές τις επιχειρηματικές συμφωνίες με την Ρωσία. Αντίθετα, υποστήριζε ότι «δεν έχει επιχειρηματικές σχέσεις με την Ρωσία».

Ο Μιουλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο.

Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μιουλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου και της ποινικής διαδικασίας, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, με την έρευνα Μιουλερ διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ - Απούσα η Κέιτ Μίντλετον

Με αγωνία παρακολουθεί η βασίλισσα την εξέλιξη των ιπποδρομιών από το royal box - Η τρίτη μέρα των ιπποδρομιών του Άσκοτ είναι γνωστή ως «Ladies Day»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βραζιλία: Πρόταση νόμου καταδικάζει σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης τα θύματα βιασμού απ' τους βιαστές τους

Διεθνή / Βραζιλία: Πρόταση νόμου μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης απ' τους βιαστές τους

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.
NEWSROOM
Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Υποψήφιος βουλευτής 18χρονος μαθητής που ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ο 18χρονος Νολάν Λοράν είναι ο νεότερος υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές - Ίδρυσε δικό του κόμμα και εργάστηκε για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Διεθνή / Ιστορικό κτίριο στην Ιταλία καταστράφηκε από τουρίστες που έκαναν παρκούρ

Το βίντεο δείχνει τον freerunner να πηδά από ένα κτίριο και να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια πέτρινη προεξοχή για να τον βοηθήσει να φτάσει στο απέναντι κτίριο. Όμως η προεξοχή δεν άντεξε τη δύναμή του και έσπασε
NEWSROOM
Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Διεθνή / Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Το Σάββατο 15 Ιουνίου τρεις έφηβοι 12 - 13 ετών βίασαν 12χρονη εβραϊκής καταγωγής σε προάστιο του Παρισιού, γιατί έκρυψε πως είναι Εβραία, σύμφωνα με πληροφορίες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Διεθνή / Το Σουδάν αντιμετωπίζει τον πιο θανατηφόρο λιμό στον κόσμο: «Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει»

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες ακραίας πείνας, καθώς εν μέσω εμφυλίου πολέμου, οι δύο αντίπαλες παρατάξεις κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την πρόσβαση σε τρόφιμα ως όπλο
NEWSROOM