Στη Λβιβ τυλίγουν με αφρώδες υλικό αγάλματα και μνημεία - «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Statues Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Με αφρώδες και αλεξίπυρο υλικό «ντύνουν» οι πολίτες τα αγάλματα στην ιστορική πόλη Λβιβ, σε μια προσπάθεια προστασίας των πολιτιστικών θησαυρών τους από πιθανό ρωσικό βομβαρδισμό. 

Παράλληλα, τοποθετούν ξύλινα πάνελ σε παράθυρα και βιτρό, ενώ αποθηκεύουν σε κιβώτια τα πιο ευπαθή και εύκολα μετακινήσιμα αντικείμενα.


Σε μια από τις πλατείες της πόλης, δεσπόζει αγέρωχος ο καλυμμένος από πλαστικό Ποσειδώνας, από τον οποίο ξεπροβάλλει μόλις η τρίαινά του. 

«Μάζεψα μερικά λεφτά, συγκέντρωσα και μια ομάδακαι αγοράσαμε υλικά» εξηγεί ο Αντρίι Σαλιούκ, επικεφαλής της Κοινότητας για την Προστασία Μνημείων και ένας από τους ιθύνοντες νόες τής πρωτοβουλίας. 

Statues Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter


Στην προσπάθεια συμμετέχουν εθελοντές, δημοτικοί υπάλληλοι και οικοδόμοι με μόνο στόχο τη θωράκιση τής πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της Λβιβ, μιας πόλης 700.000 ανθρώπων, το κέντρο της οποίας ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. 
 

Statues Facebook Twitter

Statues Facebook Twitter

Ο Σαλιούκ παραδέχεται πως κινητοποιήθηκε όταν ένας ιστορικός τέχνης «μού είπε πως, σε περίπτωση βομβαρδισμού, ο θεός να μας βοηθήσει, θα χάσουμε τα βιτρό μας» 


Στην προσπάθεια συνέδραμαν και αναπάντεχοι «σύμμαχοι», μεταξύ αυτών και κατασκευαστικές εταιρείες με τεχνικές συμβουλές χρήσης υλικών αναλόγως μνημείων. 


«Δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τις άμεσες επιπτώσεις ενός βομβαρδισμού, όμως προσπαθούμε να τα θωρακίσουμε από τις μικρότερες ζημιές, είτε πρόκειται για φωτιά ή ωστικό κύμα ή εξοστρακισμό θραυσμάτων» εξηγεί ο Αντρίι Ποτσέκβα που επιτηρεί τις εργασίες θωράκισης μιας εκκλησίας του 14ου αιώνα. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Διεθνή / Γιατί ξαφνικά μιλάνε όλοι για εξωγήινους;

Η νέα αποκάλυψη περί εξωγήινων έχει τα πάντα: μια φαινομενικά έγκυρη πηγή αποκαλύπτει μυστικά για μια κυβερνητική επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το κοινό στο σκοτάδι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να την υποστηρίζει.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ