ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Στη Λβιβ τυλίγουν με αφρώδες υλικό αγάλματα και μνημεία - «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Statues Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Με αφρώδες και αλεξίπυρο υλικό «ντύνουν» οι πολίτες τα αγάλματα στην ιστορική πόλη Λβιβ, σε μια προσπάθεια προστασίας των πολιτιστικών θησαυρών τους από πιθανό ρωσικό βομβαρδισμό. 

Παράλληλα, τοποθετούν ξύλινα πάνελ σε παράθυρα και βιτρό, ενώ αποθηκεύουν σε κιβώτια τα πιο ευπαθή και εύκολα μετακινήσιμα αντικείμενα.


Σε μια από τις πλατείες της πόλης, δεσπόζει αγέρωχος ο καλυμμένος από πλαστικό Ποσειδώνας, από τον οποίο ξεπροβάλλει μόλις η τρίαινά του. 

«Μάζεψα μερικά λεφτά, συγκέντρωσα και μια ομάδακαι αγοράσαμε υλικά» εξηγεί ο Αντρίι Σαλιούκ, επικεφαλής της Κοινότητας για την Προστασία Μνημείων και ένας από τους ιθύνοντες νόες τής πρωτοβουλίας. 

Statues Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter


Στην προσπάθεια συμμετέχουν εθελοντές, δημοτικοί υπάλληλοι και οικοδόμοι με μόνο στόχο τη θωράκιση τής πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της Λβιβ, μιας πόλης 700.000 ανθρώπων, το κέντρο της οποίας ανήκει στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. 
 

Statues Facebook Twitter

Statues Facebook Twitter

Ο Σαλιούκ παραδέχεται πως κινητοποιήθηκε όταν ένας ιστορικός τέχνης «μού είπε πως, σε περίπτωση βομβαρδισμού, ο θεός να μας βοηθήσει, θα χάσουμε τα βιτρό μας» 


Στην προσπάθεια συνέδραμαν και αναπάντεχοι «σύμμαχοι», μεταξύ αυτών και κατασκευαστικές εταιρείες με τεχνικές συμβουλές χρήσης υλικών αναλόγως μνημείων. 


«Δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τις άμεσες επιπτώσεις ενός βομβαρδισμού, όμως προσπαθούμε να τα θωρακίσουμε από τις μικρότερες ζημιές, είτε πρόκειται για φωτιά ή ωστικό κύμα ή εξοστρακισμό θραυσμάτων» εξηγεί ο Αντρίι Ποτσέκβα που επιτηρεί τις εργασίες θωράκισης μιας εκκλησίας του 14ου αιώνα. 

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην τοξικομανής μητέρα

Διεθνή / To «Τραγούδι του Χιλμπίλη» live στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών: Ο Τζέι Ντι Βανς, η Ούσα και η πρώην χρήστρια ουσιών μητέρα του

Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ προσπάθησε να απευθυνθεί στο κοινό που λάτρεψε την αυτοβιογραφία του, ενώ η σύζυγος και η μητέρα του επιστρατεύτηκαν επί σκηνής
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM