«Σούπερ Τρίτη» σήμερα στις ΗΠΑ -Κάλπες σε 14 πολιτείες για τους Δημοκρατικούς

«Σούπερ Τρίτη» σήμερα στις ΗΠΑ -Κάλπες σε 14 πολιτείες για τους Δημοκρατικούς Facebook Twitter
Η πιο κρίσιμη ημέρα ψηφοφορίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών (Πηγή φωτό EPA)
0

Στις ΗΠΑ οι κάλπες άνοιξαν για τη «Σούπερ Τρίτη», την πιο σημαντική ημέρα ψηφοφορίας στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών.

Εκατομμύρια αναμένεται να ψηφίσουν σε 14 πολιτείες, επιλέγοντας τον υποψήφιο που θέλουν να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Μπέρνι Σάντερς έχει ελαφρύ προβάδισμα, αλλά ο Τζο Μπάιντεν μπήκε ενισχυμένος στο κρίσιμο τεστ της «Σούπερ Τρίτης», καθώς δήλωσαν ότι τον υποστηρίζουν η Έιμι Κλόμπουτσαρ και ο Πιτ Μπούτιτζετζ, πρώην αντίπαλοί του, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την κούρσα των Δημοκρατικών τις τελευταίες ημέρες.

Πρώτο τεστ για τον Μπλούμπεργκ

Η σημερινή ημέρα θα είναι και η πρώτη δοκιμασία για τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είχε επιλέξει να μη μετέχει στις πρώτες ψηφοφορίες και προτίμησε να κάνει καμπάνια εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν επικεντρωμένη στη «Σούπερ Τρίτη».

Η ψηφοφορία στις 14 πολιτείες μπορεί να ξεκαθαρίσει την κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα, που είναι ανοιχτή μέχρι τώρα. Η νίκη του Μπάιντεν στην ψηφοφορία που έγινε στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο αναπτέρωσε τις ελπίδες του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά ο Σάντερς φαίνεται να έχει το πάνω χέρι. Αν διευρύνει το προβάδισμά του, θα είναι μαθηματικά δύσκολο για τους αντιπάλους του να τον φτάσουν.

Πέντε υποψήφιοι

Σήμερα κρίνονται 1.357 από τους αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα, χρειάζεται 1.991. Κάλπες έχουν στηθεί σε 14 πολιτείες- Καλιφόρνια, Τέξας, Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Τενεσί, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Οκλαχόμα, Μινεσότα, Βερμόντ, Κολοράντο, Γιούτα, Βόρεια Καρολίνα, Μέιν- στην Αμερικανική Σαμόα, ενώ ψηφίζουν και οι Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό.

Στην κούρσα έχουν απομείνει πέντε υποψήφιοι, μετά την αποχώρηση τριών τις τελευταίες ημέρες. Οι Μπάιντεν, Μπλούμπεργκ, Σάντερς, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλευτής της Χαβάης Τούλσι Γκάμπαρντ.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΙΔΝΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Εξετάζονται δεσμοί των δραστών με το ISIS - Τι βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα στο όχημά τους

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι δύο δράστες που είπαν ψέματα στην οικογένειά τους για το πού βρίσκονται, είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος - Τι λένε γείτονές τους
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου

Διεθνή / Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου - «Έχουμε εξαντληθεί»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει για να ακουστούμε. Τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και η ληστεία τα έφερε όλα στην επιφάνεια», δήλωσε εργαζόμενος του μουσείου
THE LIFO TEAM
Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM