«Σε βοηθάει η Ρωσία» -Ομαδικά πυρά των Δημοκρατιών υποψηφίων κατά Μπέρνι Σάντερς

«Σε βοηθάει η Ρωσία» -Ομαδικά πυρά των Δημοκρατιών υποψηφίων κατά Μπέρνι Σάντερς Facebook Twitter
Και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν στράφηκε κατά του Μπέρνι Σάντερς (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Μπέρνι Σάντερς, που εμφανίζεται ως φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δέχθηκε σφοδρή επίθεση στο debate που έγινε στη Νότια Καρολίνα.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του επέκριναν το φιλόδοξο σχέδιό του για την οικονομία και υποστήριξαν πως μπορεί να στοιχίσει στο κόμμα όχι μόνο την απώλεια του Λευκού Οίκου αλλά και του ελέγχου του Κογκρέσου.

Στο τεταμένο debate, οι υποψήφιοι ενώθηκαν εναντίον του γερουσιαστή, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνη επιλογή για το κόμμα αν εκείνος αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και γι' αυτό η Ρωσία σε βοηθά να κερδίσεις [το χρίσμα των Δημοκρατικών], για να χάσεις από τον Τραμπ, υποστήριξε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ απευθυνόμενος στον Σάντερς.

«Ο Μπέρνι θα χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ (...) η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία και κάποια από τα πολιτειακά κοινοβούλια θα γίνουνε κόκκινα (σ.σ. το κόκκινο είναι το χρώμα του GOP) και μετά με τους επαναπροσδιορισμούς των εκλογικών περιφερειών και τον διορισμό δικαστών τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια θα είμαστε αναγκασμένοι να βιώνουμε αυτή την καταστροφή», εκτίμησε ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

«Έι κύριε Πούτιν, αν εκλεγώ πρόεδρος, πίστεψέ με δεν πρόκειται να ανακατευτείς σε άλλες εκλογές στις ΗΠΑ», ήταν η αντίδραση του Σάντερς.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, επιτέθηκε στον Σάντερς διότι κατ' αυτόν δίνει κάθε φορά άλλα ποσά όταν αναφέρεται στο κόστος των προτάσεών του, όπως η θέσπιση δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για όλους τους Αμερικανούς. «Μπορώ να σου πω ακριβώς ποιο θα είναι το άθροισμα. Βγαίνει άλλη μια τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Και όχι μόνο (...) Πρέπει να ανησυχούμε για τη Βουλή [των Αντιπροσώπων] και τη Γερουσία», είπε.

Και η Γουόρεν εναντιον Σάντερς

Ακόμα και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, σύμμαχος του Σάντερς στην αποκαλούμενη προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, επιτέθηκε στον παλιό της φίλο. «Νομίζω θα γινόμουν καλύτερη πρόεδρος από τον Μπέρνι. Και ο λόγος είναι ότι το να εφαρμόσεις προοδευτική ατζέντα θέλει σκληρή δουλειά. Κάθισα και έκανα δουλειά και μετά η ομάδα του Μπέρνι με συκοφάντησε», είπε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε τη σκυτάλη των επιθέσεων εναντίον του Σάντερς για τις θέσεις που είχε εκφράσει για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Ο Μπέρνι Σάντερς επέλεξε να μην απαντήσει στις αιχμές εναντίον του μία προς μία, επέμεινε να τονίζει ότι εγείρει θέματα που ενδιαφέρουν τους απλούς Αμερικανούς, όπως «η αύξηση του κατώτερου μισθού», «το να είναι η φοίτηση στα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια δωρεάν», η υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη να καλύπτει τους πάντες. Θύμισε ακόμη πως οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει τον Τραμπ.

Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος που μεταμορφώθηκε σε οικολόγο ακτιβιστή Τομ Στάιερ επισήμανε ότι χρειάζεται ένας υποψήφιος ικανός να ενώσει το κόμμα και τους Αμερικανούς: «Το κόμμα μοιάζει να έχει αποφασίσει πως είτε θα υποστηρίξουμε έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή είτε κάποιον που επί σειρά ετών ήταν Ρεπουμπλικάνος», βάλλοντας αντίστοιχα εναντίον των Σάντερς και Μπλούμπεργκ. «Πλέον φοβάμαι, διότι αν δεν μπορέσουμε να ενώσουμε το κόμμα, αν πάμε σε κάποιο από αυτά τα άκρα, διακινδυνεύουμε την επανεκλογή του Τραμπ», πρόσθεσε.

Το debate αυτό ήταν το τελευταίο πριν από τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Νότια Καρολίνα (το Σάββατο) και σε άλλες 14 πολιτείες την ερχόμενη «Σούπερ» Τρίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Διεθνή / Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της σε οργανισμούς του ΟΗΕ όπως ITU και WHO, προσλαμβάνει προσωπικό, δημιουργεί συμμαχίες και χρηματοδοτεί, με στόχο την προώθηση της ατζέντας της στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων UN80
LIFO NEWSROOM