Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Οι υποψήφιοι και το φαβορί

Σήμερα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Οι υποψήφιοι και το φαβορί Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα, θα επιλέξουν σήμερα στις Βρυξέλλες τον νέο επικεφαλής τους, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης.


Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, που μοιάζει να είναι το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο. Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει. «Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.


Ο Πορτογάλος Σεντένο φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες, μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.


«Ξεκάθαρα είναι ένας από τους υποψήφιους που πληροί (...) τα κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.


Ο Σεντένο έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.


Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM