Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την σταδιακή άρση των lockdown παρά την «εμπλοκή» με το εμβόλιο της AstraZeneca, με μια στρατηγική που θα έχει κεντρικό σημείο αναφοράς την «επιδημιολογική κατάσταση του κάθε κράτους- μέλους».

 

«Είμαστε αισιόδοξοι πως θα υπάρξει σημαντική μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κομβικό σημείο του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού» . Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd. που εδρεύει στο Λονδίνο, η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των τριών τετάρτων του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

 

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το «πράσινο διαβατήριο» δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες. Το έγγραφο αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

 

Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

 

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ. Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», αναμένεται να αναφέρει η Επιτροπή και θα επισημαίνει ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται αρκετά αξιόπιστο».