Σασόλι για Eurogroup: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης

Σασόλι για Eurogroup: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης Facebook Twitter
0

Το μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».

Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες.

Σε δήλωσή του μετά τη χθεσινοβραδινή άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες αυτής της κρίσης και να μην βρεθούμε ανίκανοι να αντιδράσουμε».

Σκιαγραφώντας τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε ότι «οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, οι οικογένειές μας, οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την αβεβαιότητα που φέρνει το μέλλον, καθώς σε όλες τις χώρες αυτή η κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας».

Επικαλούμενος τη χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ανέφερε ότι 2,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Πόσοι εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν στην Ευρώπη, διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Έχουμε χρέος να τους προστατεύσουμε, στο βορρά, στο νότο, στην ανατολή και τη δύση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις της ήταν στο ύψος το περιστάσεων. «Σκεφτείτε τη "χαλάρωση" των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες μας να παρέμβουν με δραστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και πολίτες» ανέφερε σχετικά. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και σε άλλα «σημαντικά μέτρα» που έχει εφαρμόσει η ΕΕ: «υποστήριξη στα εθνικά συστήματα για τον περιορισμό της ανεργίας (SURE), βελτίωση των όρων χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν, επαναχρηματοδότηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), καθώς και τον "μπαζούκα" της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των τραπεζών και την εξαγορά δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή παρατήρησε όπου η Ευρώπη επενέβη, οι απαντήσεις ήταν αδύναμες ή ανύπαρκτες και τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αναλάβουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δείξουν πίστη στη δύναμη της Ευρώπης, η οποία έχει εξασφαλίσει 70 χρόνια συνεργασίας και ειρήνης, όπως συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM