Σαλμάν Ρουσντί: «Είναι ζωντανός και νοσηλεύεται» - Τα νεότερα για την επίθεση με μαχαίρι

Σαλμάν Ρούσντι: «Είναι ζωντανός και νοσηλεύεται» - Τα νεότερα για την επίθεση με μαχαίρι Facebook Twitter
0

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, ενημέρωσε πως ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί είναι «ζωντανός» και χειρουργείται στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε μετά την επίθεση σε βάρος του.

Ο λογοτέχνης λάμβανε μέρος σε εκδήλωση στην πόλη όταν ένας άνδρας τον προσέγγισε και τον μαχαίρωσε στο λαιμό. Έως και τώρα δεν είχαν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την κατάστασή του, ωστόσο, η Χότσουλ διαβεβαίωσε πως είναι εν ζωή. 

«Λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται» είπε και καταδίκασε την επίθεση κατά του ανθρώπου, που, όπως είπε, πάλευε για την ελευθερία του λόγου. Συνεχάρη, παράλληλα, τον αστυνομικό που τού έσωσε τη ζωή. 

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο 73χρονος δέχθηκε μεταξύ 10 - 15 μαχαιριές, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει, ακόμα, σε σχετική ενημέρωση. 

Η κυβερνήτης επιβεβαίωσε πως ο δράστης είναι στα χέρια των Αρχών, σημείωσε πως συγκεντρώνονται πληροφορίες για εκείνον, αλλά δεν γνωστοποίησε τίποτα περισσότερο. 

Πριν την αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, ο συγγραφέας έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της επίθεσης.

O Ρουσντί δέχεται απειλές για τη ζωή του εδώ και χρόνια μετά τη συγγραφή του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι». Το βιβλίο έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988 και είναι πολλοί οι μουσουλμάνοι που το θεωρούν βλάσφημο.

Ο Ιρανός Ανώτατος Ηγέτης έχει εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα, ζητώντας τον θάνατό του, ενώ υπάρχει επικήρυξη τριών εκατομμυρίων δολαρίων για τη δολοφονία του.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει αποστάσεις από το σχετικό διάταγμα, αλλά δεν κρύβει τα αρνητικά συναισθήματα κατά του λογοτέχνη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, που έχει αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα, δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αμοιβή που διδόταν για τη δολοφονία του, επισημαίνοντας πως δεν ενδιαφέρεται κανείς. Σημειώνεται, βέβαια, πως στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει ανά τα χρόνια για το βιβλίο έχουν υπάρξει θύματα, μεταξύ των οποίων και μεταφραστές του.

Υπερασπίζεται, πάντα, την ελευθερία της έκφρασης και έχει υπεραμυνθεί του έργου του σε πολλές περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ