Σαγκάη: Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα παρά το σκληρό lockdown- «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια»

Σαγκάη: Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα παρά το σκληρό lockdown- «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια» Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν χθες 12 νέους θανάτους λόγω COVID-19, από 11 την προηγούμενη ήμερα, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζονται ολοένα και πιο αποθαρρυνμένοι εν μέσω σκληρού lockdown και αυστηρής λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Η Σαγκάη, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού έως τώρα στην Κίνα, κατέγραψε χθες 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21 Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι κατέληξαν ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστοι.

Σαγκάη: Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα παρά το lockdown- «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια» Facebook Twitter

Λύση τα εμβόλια mRNA; 

«Μια στρατηγική που χρειάζεται άμεση εφαρμογή είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες και να δούμε εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σαγκάη.

Η Κίνα δεν διαθέτει ακόμα δικά της εμβόλια mRNA και έχει επιλέξει να μην εισάγει αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από το κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ειδικοί σε θέματα υγείας στην πόλη Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, εκεί όπου εντοπίζεται μια ακόμα έξαρση του κορωνοϊού, δήλωσαν ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι έως τώρα αποτελεσματικά αν και παραμένει απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών COVID-19.

Όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν τη δημόσια σημασία της στρατηγικής για πλήρη και ενισχυτικό εμβολιασμό, ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας».

Σαγκάη: Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα παρά το lockdown- «Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια» Facebook Twitter
EPA/SHAN SHI CHINA OUT

Αυξανόμενη πίεση

Αν και στα συγκροτήματα κατοικιών της Σαγκάη που τελούν υπό αποκλεισμό συνεχίζει να επικρατεί απογοήτευση, τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα χαλάρωση έως ότου μηδενιστούν τα νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας.

«Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η περίοδος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να σφίξουμε τα δόντια και να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας», δήλωσε ο δήμαρχος Γκονγκ Τζενγκ στο επίσημο κανάλι των τοπικών αρχών στο WeChat.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας διαμορφώθηκε χθες σε 218 από 250 μια ημέρα νωρίτερα.

Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σαγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο.

Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

«Είναι μεγάλο διάστημα και, πράγματι, έχει δύο επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυνμένος», δήλωσε η Ντάντας.

Στα social media, οι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία για να αναρτήσουν 6λεπτο βίντεο με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου», στο οποίο ακούγονται φωνές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης στη Σανγκάη.

Tο βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από τους σιωπηλούς ουρανοξύστες της Σανγκάης, ακούγονται κάτοικοι που παραπονιούνται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων καθώς και την αυστηρή πολιτική των αρχών της πόλης.

Όλες οι παραπομπές στο βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα Weibo έως σήμερα το πρωί, αν και ορισμένα σχόλια που επικρίνουν τη λογοκρισία κατάφεραν να επιβιώσουν.

«Μπορώ μόνο να πω ότι εάν δεν θες καν να ακούσεις μόνο λίγες πραγματικές φωνές, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό», ανέφερε ένας χρήστης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM
ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM