Ρωσία: Ουκρανοί κρατούμενοι βασανίζονται ακόμη και από γιατρούς

Ρωσία: Ουκρανοί κρατούμενοι βασανίζονται ακόμη και από γιατρούς Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA - Αρχείο
0

Σε απάνθρωπα βασανιστήρια υπάγονται, ακόμη και από γιατρούς, οι Ουκρανοί κρατούμενοι πολέμου, ενώ εσκεμμένα δεν τους παρέχεται και η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, όπως αναφέρει έρευνα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Η Επιτροπή, που ιδρύθηκε για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, είχε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γίνονταν «συστηματικά» βασανιστήρια από τις κατοχικές δυνάμεις. Στη σημερινή, προφορική παρουσίαση της έκθεσής της στο Συμβούλιο, υπογράμμισε πως το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν παρόμοιες μέθοδοι σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή «αποδεικνύει ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ως συνήθης και αποδεκτή πρακτική από τις ρωσικές αρχές, με μια αίσθηση ατιμωρησίας».

Πέρα από τα συστηματικά βασανιστήρια και τους βιασμούς στα στρατόπεδα των κρατουμένων ή τους βιασμούς γυναικών σε κατεχόμενες πόλεις και χωριά, η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι σε πολλά κέντρα κράτησης που ελέγχονταν από τις ρωσικές αρχές «δεν υπήρχε καμία επαρκής ιατρική βοήθεια για εκείνους που την χρειάζονταν απελπισμένα».

«Σε ένα από αυτά τα κέντρα, γιατροί συμμετείχαν σε βασανιστήρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Έρικ Μόσε, επικαλούμενος μαρτυρίες Ουκρανών πρώην κρατουμένων στη φυλακή της Ολενίφκα, στην Ουκρανία.

Στις 29 Ιουλίου 2022, από έκρηξη σε αυτό το κέντρο κράτησης σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί κρατούμενοι. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Ουκρανούς ότι βομβάρδισαν τη φυλακή. Το Κίεβο, Δυτικές χώρες και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι για την έκρηξη ευθύνεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, «δεν παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια» σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί και κινδύνευε η ζωή τους. Στρατιωτικοί γιατροί, αιχμάλωτοι και οι ίδιοι, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, αναφέρει η έκθεση.

«Είδαν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν εκείνη τη νύχτα, ενώ η διοίκηση της (φυλακής) καθόταν εκεί και τους παρακολουθούσε», είπε ο Μόσε.

Οι μαρτυρίες που συνέλεξε η Επιτροπή δείχνουν επίσης ότι οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες είναι τεράστιες για τους πρώην κρατουμένους. «Με στοίχειωνε ο φόβος ότι θα με φυλάκιζαν και πάλι. Είμαι τώρα στο σπίτι μου, αλλά αισθάνομαι ακόμη κρατούμενος» είπε ένας από αυτούς, που λέει ότι βασανίστηκε από τους Ρώσους.

Πολλά θύματα είπαν ότι είναι «ζωτική ανάγκη» να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι πρέπει να συνεχίσει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM
Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM