Πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν»

Πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν» Facebook Twitter
0

Όταν η Zarifa Ghafari μίλησε από το διαμέρισμά της, στην Καμπούλ, πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, ευελπιστούσε πως η ίδια -και η χώρα της- είχαν μέλλον. 

Την Κυριακή, με τους Ταλιμπάν εν αναμονή να αποκτήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας μετά την αστραπιαία προέλαση σε όλο το Αφγανιστάν, περίμενε τους ισλαμιστές στρατιώτες να έρθουν και να την σκοτώσουν. 

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι εδώ μαζί τους και με τον σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Εξάλλου, πού να πάω;», είπε η 27χρονη στο inews.co.uk.

Το 2018, η Zarifa Ghafari έγινε η νεαρότερη σε ηλικία και πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν, στην επαρχία Μαϊντάν Βαρντάκ. Εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, κάνοντας μεταξύ άλλων δική της ραδιοφωνική εκπομπή ενώ ίδρυσε επίσης μια μη κυβερνητική οργάνωση για την οικονομική στήριξη των γυναικών.

Ο πατέρας της, στρατηγός Abdul Wasi Ghafari, εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 μέρες μετά την τρίτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της. 

«Δε με θέλουν στο Μαϊντάν Βαρντάκ. Γι’ αυτό σκότωσαν τον πατέρα μου. Είμαι συντετριμμένη. Δεν ξέρω σε ποιον να βασιστώ. Αλλά δε θα σταματήσω τώρα ακόμη κι αν με κυνηγήσουν. Δε φοβάμαι πλέον να πεθάνω», είχε δηλώσει τότε, σύμφωνα με τους New York Times.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως, πριν από τρεις εβδομάδες, η ίδια είχε δηλώσει: «Οι νέοι ξέρουν τι συμβαίνει. Έχουν social media και επικοινωνούν. Νομίζω πως θα συνεχίσουν να μάχονται για πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για τη χώρα μας». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM