Πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν»

Πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν: «Περιμένω τους Ταλιμπάν να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να με σκοτώσουν» Facebook Twitter
0

Όταν η Zarifa Ghafari μίλησε από το διαμέρισμά της, στην Καμπούλ, πριν από μόλις τρεις εβδομάδες, ευελπιστούσε πως η ίδια -και η χώρα της- είχαν μέλλον. 

Την Κυριακή, με τους Ταλιμπάν εν αναμονή να αποκτήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας μετά την αστραπιαία προέλαση σε όλο το Αφγανιστάν, περίμενε τους ισλαμιστές στρατιώτες να έρθουν και να την σκοτώσουν. 

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι εδώ μαζί τους και με τον σύζυγό μου. Και θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω την οικογένειά μου. Εξάλλου, πού να πάω;», είπε η 27χρονη στο inews.co.uk.

Το 2018, η Zarifa Ghafari έγινε η νεαρότερη σε ηλικία και πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν, στην επαρχία Μαϊντάν Βαρντάκ. Εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, κάνοντας μεταξύ άλλων δική της ραδιοφωνική εκπομπή ενώ ίδρυσε επίσης μια μη κυβερνητική οργάνωση για την οικονομική στήριξη των γυναικών.

Ο πατέρας της, στρατηγός Abdul Wasi Ghafari, εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου πέρυσι, μόλις 20 μέρες μετά την τρίτη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της. 

«Δε με θέλουν στο Μαϊντάν Βαρντάκ. Γι’ αυτό σκότωσαν τον πατέρα μου. Είμαι συντετριμμένη. Δεν ξέρω σε ποιον να βασιστώ. Αλλά δε θα σταματήσω τώρα ακόμη κι αν με κυνηγήσουν. Δε φοβάμαι πλέον να πεθάνω», είχε δηλώσει τότε, σύμφωνα με τους New York Times.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως, πριν από τρεις εβδομάδες, η ίδια είχε δηλώσει: «Οι νέοι ξέρουν τι συμβαίνει. Έχουν social media και επικοινωνούν. Νομίζω πως θα συνεχίσουν να μάχονται για πρόοδο και τα δικαιώματά μας. Νομίζω ότι υπάρχει μέλλον για τη χώρα μας». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ