Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα

Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα Facebook Twitter
Πομπέο: Εξετάζονται κυρώσεις για τις συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ- «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» απαντά η Κίνα (EPA)
0

Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη περισσότερων από 50 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ και θα στείλει την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για να επισκεφθεί την Ταϊβάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκαλώντας την απειλή αντιποίνων από το Πεκίνο.

Ο Πομπέο εξέφρασε τους φόβους του για τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη στο πλαίσιο της καταστολής της Τετάρτης και πρόσθεσε πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν την αυθαίρετη κράτηση ή παρενόχληση πολιτών των ΗΠΑ».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε 53 άτομα σε μία επιχείρηση καταστολής την Τετάρτη, στη μεγαλύτερη από τότε που η Κίνα επέβαλε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφαλείας, για τον οποίο οι αντίπαλες φωνές λένε ότι στοχεύει στην εξάλειψη της κάθε  διαφωνίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν ήταν ο Αμερικανός δικηγόρος John Clancey, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας του.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε τις συλλήψεις «υπενθύμιση της περιφρόνησης του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος για τον λαό του και το κράτος δικαίου».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν κυρώσεις και άλλους περιορισμούς σε όλα τα άτομα και τις οντότητες που εμπλέκονται στην εκτέλεση αυτής της επίθεσης κατά του λαού του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Πομπέο.

Πρόσθεσε δε, πως «θα διερευνήσει περιορισμούς κατά του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα λάβει πρόσθετα άμεσα μέτρα εναντίον αξιωματούχων που έχουν υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του Χονγκ Κονγκ».

Η εκπρόσωπος της Κίνας του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσιουνίνγκ δήλωσε ότι τα σχόλια του Πομπέο είναι μία  σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, την οποία καταδίκασε έντονα η Κίνα.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα συμφέροντά της ασφάλειας», δήλωσε η Χούα σε δημοσιογράφους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για τα λάθη τους» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM