Χονγκ Κονγκ: Μαζικές συλλήψεις μελών της δημοκρατικής παράταξης - Για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας

Χονγκ Κονγκ: Μαζικές συλλήψεις μελών της δημοκρατικής παράταξης - Για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας Facebook Twitter
Χονγκ Κονγκ: Μαζικές συλλήψεις μελών της δημοκρατικής παράταξης στο «όνομα» του νόμου περί εθνικής ασφάλειας (EPA)
0

Δεκάδες ακτιβιστές και πολιτικοί υπέρ της δημοκρατίας, συνελήφθησαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, με την κατηγορία ότι προσπαθούν να «ανατρέψουν την κυβέρνηση της πόλης».

Όλοι όσοι συνελήφθησαν βάσει του αμφιλεγόμενου κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφάλειας, συμμετείχαν σε μια πρώτη ψηφοφορία για να αναδειχθούν οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2020.

Ο γραμματέας ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ χαρακτήρισε «αποτρεπτικές» τις ενέργειες της ομάδας των συλληφθέντων. 

Όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν η αστυνομία έβαλε σε εφαρμογή μία σαρωτική επιχείρηση καταστολής. Περίπου 50 άτομα συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έψαξε στο σπίτι του ήδη κρατούμενου ακτιβιστή Joshua Wong και τα γραφεία του δικηγορικού γραφείου Ho Tse Wai & Partners.

Επίσης, ζητήθηκε από τρία ειδησεογραφικά κανάλια να παραδώσουν στις αρχές τις πληροφορίες που είχαν. Το Apple Daily και το Stand News είχαν συνδιοργανώσει εκλογικά φόρουμ για τους υποψηφίους ενώ το In-Media «έτρεχε»  διαφημίσεις.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν πιστεύεται ότι είναι τρία μέλη του Κόμματος των Πολιτών, επτά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, 21 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, 13 υποψήφιοι από τους προκριματικούς υποψηφίους, δύο ακαδημαϊκοί και ένας πολίτης των ΗΠΑ και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την επιδρομή της αστυνομίας στο δικηγορικό γραφείο.

Διάσημα πρόσωπα της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται ήδη μεταξύ των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των Τζέιμς Το, Λαμ Τσουκ Τινγκ, Λέστερ Σουμ και Μπένι Τάι.

Ο Αμερικανός δικηγόρος είναι ο Τζον Κλάνσεϊ, πρόεδρος της Ασιατικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σελίδα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Facebook ανέφερε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στην περιοχή τον περασμένο Ιούνιο σε απάντηση για τις πολύμηνες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τζον Λι, γραμματέας ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα ανθρώπων συνελήφθη ως μέρος μιας επιχείρησης που στοχεύει στους υπόπτους για «ανατροπή» της κυβέρνησης της πόλης.

Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί «ανατρεπτικές» πράξεις, είπε, μιλώντας στο Συμβούλιο της πόλης.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ