Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι στην Ευρώπη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 49 νεκρούς σε Γερμανία και Βέλγιο.

 

Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας ενώ Γαλλία και Ελβετία έχουν σημάνει συναγερμό.

 

Η βελγική πόλη Verviers, που επλήγη από τις πλημμύρες, έθεσε σε ισχύ μέτρο για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας απόψε από τις 21:00 έως τις 06:00 τοπική ώρα μετά από πληροφορίες για λεηλασίες σε σπίτια, από όπου έχουν απομακρυνθεί οι ένοικοι.

 

Την ίδια ώρα διατάχθηκε εκκένωση της Λιέγης, της τρίτης μεγαλύτερης αστικής περιοχής του Βελγίου. Όσοι δεν μπορούν να φύγουν πρέπει να μετακινηθούν στους επάνω ορόφους των κτιρίων τους, δήλωσε η δήμαρχος Κριστίν Ντεφραγιέν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι πέθαναν στη χώρα.

 

 

 

Στην Ελβετία, από την άλλη παρά την προσπάθεια εδώ και μία εβδομάδα να τοποθετηθούν εμπόδια για να μην υπερχειλίσουν λίμνες και ποτάμια, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

Σήμερα καθώς συνεχίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές, οι λίμνες Λουκέρνη, Thun και Biel πλημμύρισαν. Οι αρχές στη Ζυρίχη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα αποφευχθούν οι σοβαρές ζημιές, αλλά και εκεί η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει ραγδαία.

 

Ο ποταμός Aare διασχίζει την καρδιά της πρωτεύουσας και οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους σε μεγαλύτερο υψόμετρο αλλά και τα αντικείμενα αξίας στους επάνω ορόφους.

 

Ο ζωολογικός κήπος της Βέρνης έχει εκκενωθεί.

 

Πλημμύρες στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελβετία και Γαλλία [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

Πλημμύρες στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελβετία και Γαλλία [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

Προειδοποιήσεις για πλημμύρες και στη Γαλλία


Εννέα περιοχές της Γαλλίας έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω του κινδύνου για έντονες πλημμύρες.

 

Σε σχετικό δελτίο που εκδόθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ασυνήθιστα έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να χτυπήσουν ήδη το κορεσμένο από τα νερά έδαφος.

 

Αρκετά τμήματα της βορειοανατολικής Γαλλίας που αντιμετωπίζουν νέες απειλές, έχουν ήδη βιώσει έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

 

Ορισμένα κάμπινγκ στο νομό Meuse εκκενώθηκαν ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε μουσεία και βιβλιοθήκες, σύμφωνα με την εφημερίδα L'Est Républicain την Πέμπτη.

 

Η Martine Joly, δήμαρχος του Bar-le-Duc, είπε ότι οι δρόμοι πλημμύρησαν και άμεσα κλήθηκαν να επέμβουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

 

 

Πλημμύρες στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελβετία και Γαλλία [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

Γερμανία

 

«Γύρω στις 01:30 ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη που μας ξύπνησε όλους και μετά είδαμε το νερό να ανεβαίνει» δήλωσε η Julia Krätz, κάτοικος του Heimersheim στην περιοχή Ahrweiler, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

 

Η Krätz είπε ότι πανικοβλήθηκε καθώς ανέβαινε η στάθμη του νερού μέσα στη νύχτα ενώ είδε μία οικογένεια να σώζεται από διασώστες.

 

«Τους ακούσαμε να φωνάζουν, «Βοήθεια, φοβόμαστε». Ήμασταν πανικοβλημένοι γιατί δεν ξέραμε πόσο γρήγορα θα ανέβαινε το νερό», είπε.

 

Πρόσθεσε δε, ότι εκείνοι και ακόμα πέντε άτομα έβλεπαν τα αυτοκίνητά τους να παρασέρνονται και να συνθλίβονται από τα ορμητικά νερά, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

 

Η Krätz πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι ενώ πυροσβέστες και τοπικοί αγρότες προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε μέσο.

 

Πλημμύρες στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελβετία και Γαλλία [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

Στα πρόθυρα υπερχείλισης τα ποτάμια στην Ολλανδία

 

Χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Ολλανδία καλούνται από τις αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσο το δυνατόν συντομότερα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, καθώς οι ποταμοί της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της υπερχείλισης.

 

Πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Μεύση, στην επαρχία Λίμπουργκ, προέτρεψαν του κατοίκους τους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πλημμυρήσουν τα σπίτια τους εντός των επόμενων ωρών.

 

Η στάθμη των υδάτων στον Μεύση και τον Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας εκείνη που οδήγησε στις μεγάλες πλημμύρες του 1993 και του 1995.

 

Στο Φάλκενμπουργκ, στο νότιο άκρο του Λίμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά έχουν ήδη περικυκλώσει το κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

 

Σε πλάνα που τραβήχθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται ένας ποταμός λάσπης να περνά ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα επισκέφθηκαν το Φάλκενμπουργκ απόψε, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους κατοίκους.

 

Σε όλη την περιοχή έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα στην Ολλανδία.

Πλημμύρες στην Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελβετία και Γαλλία [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]
EPA

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/AFP