ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five

Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, Kaci Kullmann Five.

Γεννημένη το 1951 στο Όσλο, διετέλεσε βουλευτής (1981-97), πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος (1991-94) και υπουργός (1989-90) προτού ξεκινήσει σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Εισήλθε για πρώτη φορά στην επιτροπή Νόμπελ το 2003.

Το Μάρτιο του 2015 είχε διαδεχτεί στην προεδρία της επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Τόρμπγερν Γιάγκλαντ και είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes ως μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έπειτα από πολλές αμφιλεγόμενες επιλογές επί εποχής Γιάγκλαντ (Μπαράκ Ομπάμα το 2009, Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012), η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ υπό την προεδρία της Κούλμαν Φάιβ έδωσε το βραβείο σε δύο εύθραυστες διαδικασίες ειρήνης: στη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία και στον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών στην Κολομβία.

Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ απέτισε φόρο τιμής σε «έναν δυνατό και ζεστό άνθρωπο» που έγινε «παράδειγμα για πολλές νέες κοπέλες».

Η Five είχε διαγνωστεί το 2014 με καρκίνο στο στήθος.

Διεθνή
0

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ