Ουκρανία: Συνεχίζει τις απειλές ο Πούτιν - Προειδοποίηση ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Συνεχίζει τις απειλές ο Πούτιν - Προειδοποίηση ΝΑΤΟ πως «πιθανόν η επίθεση να μην σταματήσει εκεί» Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Σε πλήρως διαφορετική διάσταση για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία τοποθετήθηκαν σήμερα από την μια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και από την άλλη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν σε κάθε περίπτωση. Από την άλλη πλευρά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες προειδοποίησε πως αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος η επίθεση να μην σταματήσει εκεί».

Ουκρανία: Ο όρος του Πούτιν στο Κίεβο

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία θα συνεχίσει με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, εκτός αν το Κίεβο κάνει μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας της Μόσχας, προσθέτοντας πως οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν σε κάθε περίπτωση. Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης σε μια εκδήλωση που κυριαρχείτο από το θέμα του πολέμου, ο Πούτιν -που έχει ανακοινώσει πως θα επιδιώξει άλλη μία εξαετή προεδρική θητεία τον Μάρτιο- δήλωσε πως οι αρχικοί στόχοι του στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και πως οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τη θέση τους κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της γραμμής του μετώπου.

Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, είπε. «Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε επίσης.

«Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών», ανέφερε και πρόσθεσε πως είτε θα έχουμε μια συμφωνία, «σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας) ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον σωστό άνθρωπο για να συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας σε έναν πόλεμο που η Δύση χαρακτηρίζει απρόκλητη αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης, δέχθηκε ερωτήσεις σε κάποιο σημείο από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κοντά στην πρώτη γραμμή, υπό τον ήχο πυροβολισμών στο βάθος.

O Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε επίσης ένα νέο κύμα επιστράτευσης λέγοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. «Η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα μας με τα όπλα στο χέρι δεν μειώνεται. Μαζί με τους εθελοντές, θα πρέπει να είναι γύρω στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Δεν υπάρχει ανάγκη για [περαιτέρω στρατιωτική] κινητοποίηση μέχρι σήμερα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 στρατιώτες πολεμούν σε ζώνες μάχης στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Προειδοποίηση από το ΝΑΤΟ 

Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να μην σταματήσει εκεί, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.

«Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η επίθεσή του να μην σταματήσει εκεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένοντας στην ανάγκη συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Η υποστήριξή μας δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επένδυση στην δική μας ασφάλεια», είπε την στιγμή που ο Πούτιν δήλωνε από την Μόσχα ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του σχεδόν σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, την χορήγηση πακέτου βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, προς την οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

«Ο τερματισμός τη στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει τον πόλεμο, δεν θα τον τερματίσει», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης είναι να πεισθεί ο πρόεδρος Πούτιν ότι δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε έπειτα από συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

«Και ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν κατανοεί ότι δεν κερδίζει στο πεδίο της μάχης είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM