Όρμπαν λέει ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ

Όρμπαν λέει ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Ουγγαρία κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι απειλούν την ενότητα της ΕΕ με τα σχέδια για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει τις προτάσεις που θα υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλειά της. 

Ο Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει πως η Ουγγαρία αδυνατεί να υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, «υπό την τρέχουσα μορφή τους». 

«Αν η Κομισιόν επιμείνει στην υιοθέτηση της πρότασής της, θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για μια ιστορική αποτυχία στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Διπλωμάτες της ΕΕ είναι σε αντιπαράθεση για τα σχέδια που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Η Ουγγαρία- που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο- και η Σλοβακία θα επωφεληθούν από μία πιο μακρά περίοδο σταδιακής κατάργησης με βάση τις προτάσεις της ΕΕ.  

«Για την Ουγγαρία, οι προτεινόμενες κυρώσεις απαιτούν σοβαρή αναβάθμιση της εναλλακτικής υποδομής εφοδιασμού και μία πλήρη αναδιάταξη των δυνατοτήτων του διυλιστηρίου μας», έγραψε ο Όρμπαν. «Αυτές οι προσπάθειες απαιτούν χρόνο και επενδύσεις, που είναι περιττές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε βάση αγοράς», συμπλήρωσε. 

«Ούτε η Ουγγαρία, ούτε η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα όπως προτείνονται από την Κομισιόν. Οι κυρώσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν τη στιγμή που θα πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλες τις χώρες μέλη», συνέχισε. 

Οι κυρώσεις «εκτρέπουν απαραίτητους εθνικούς πόρους σε περιττές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ενώ η σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι διαθέσιμη σε εμάς μόνο στα χαρτιά», τόνισε ακόμη, αναφερόμενος στη μακρά διαμάχη ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τις Βρυξέλλες για τη διανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων και για το κράτος δικαίου, που έχουν καθυστερήσει τα χρήματα για την ανάκαμψη από την πανδημία. 

Επίσης, ο Όρμπαν επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας, χωρίς μέτρα ελάφρυνσης από την ΕΕ. 

Σήμερα, Πέμπτη, η Κομισιόν έκανε συνομιλίες με την Ουγγαρία και διπλωμάτες της ΕΕ παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός ημερών, με πιθανές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή νέων υποδομών. 

«Είμαστε σκληροί διαπραγματευτές, αλλά τελικά ανοιχτοί σε συμβιβασμούς. Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε πέντε πακέτα κυρώσεων με την Ουγγαρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Anna Romandash: «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του Χίτλερ πολύ αποτελεσματικά και δεν το κρύβουν»

Anna Romandash / «Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του Χίτλερ πολύ αποτελεσματικά και δεν το κρύβουν»

Η βραβευμένη Ουκρανή δημοσιογράφος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της και απαντά για το αν η Ουκρανία θα γίνει το Βιετνάμ της Ρωσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ