Όρμπαν λέει ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ

Όρμπαν λέει ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Ουγγαρία κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι απειλούν την ενότητα της ΕΕ με τα σχέδια για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει τις προτάσεις που θα υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλειά της. 

Ο Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει πως η Ουγγαρία αδυνατεί να υποστηρίξει το σχέδιο της Κομισιόν για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, «υπό την τρέχουσα μορφή τους». 

«Αν η Κομισιόν επιμείνει στην υιοθέτηση της πρότασής της, θα πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για μια ιστορική αποτυχία στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Διπλωμάτες της ΕΕ είναι σε αντιπαράθεση για τα σχέδια που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν αυτή την εβδομάδα, αναφορικά με τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Η Ουγγαρία- που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο- και η Σλοβακία θα επωφεληθούν από μία πιο μακρά περίοδο σταδιακής κατάργησης με βάση τις προτάσεις της ΕΕ.  

«Για την Ουγγαρία, οι προτεινόμενες κυρώσεις απαιτούν σοβαρή αναβάθμιση της εναλλακτικής υποδομής εφοδιασμού και μία πλήρη αναδιάταξη των δυνατοτήτων του διυλιστηρίου μας», έγραψε ο Όρμπαν. «Αυτές οι προσπάθειες απαιτούν χρόνο και επενδύσεις, που είναι περιττές και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν σε βάση αγοράς», συμπλήρωσε. 

«Ούτε η Ουγγαρία, ούτε η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα όπως προτείνονται από την Κομισιόν. Οι κυρώσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν τη στιγμή που θα πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλες τις χώρες μέλη», συνέχισε. 

Οι κυρώσεις «εκτρέπουν απαραίτητους εθνικούς πόρους σε περιττές επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ενώ η σχετική χρηματοδότηση από την ΕΕ είναι διαθέσιμη σε εμάς μόνο στα χαρτιά», τόνισε ακόμη, αναφερόμενος στη μακρά διαμάχη ανάμεσα στη Βουδαπέστη και τις Βρυξέλλες για τη διανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων και για το κράτος δικαίου, που έχουν καθυστερήσει τα χρήματα για την ανάκαμψη από την πανδημία. 

Επίσης, ο Όρμπαν επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας, χωρίς μέτρα ελάφρυνσης από την ΕΕ. 

Σήμερα, Πέμπτη, η Κομισιόν έκανε συνομιλίες με την Ουγγαρία και διπλωμάτες της ΕΕ παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός ημερών, με πιθανές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή νέων υποδομών. 

«Είμαστε σκληροί διαπραγματευτές, αλλά τελικά ανοιχτοί σε συμβιβασμούς. Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε πέντε πακέτα κυρώσεων με την Ουγγαρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM