Οργή στην Ταϊβάν για την ευθανασία 154 γατών από επιχείρηση λαθρεμπορίας: «Σκοτώνουν αθώες γάτες έτσι;»

Οργή στην Ταϊβάν για την ευθανασία 154 γατών από επιχείρηση λαθρεμπορίας: «Σκοτώνουν αθώες γάτες έτσι;» Facebook Twitter
Μια Russian Blue ήταν ανάμεσα στις ράτσες που υποβλήθηκαν σε ευθανασία αφού εντοπίστηκαν σε επιχείρηση λαθρεμπορίας στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν. PIXABAY
0

Κατακραυγή και εκκλήσεις για αλλαγή νομοθεσία και αύξηση ποινών έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών της Ταϊβάν να θανατώσουν 154 γάτες, μερικές από σπάνιες ράτσες. που βρέθηκαν σε επιχείρηση λαθρεμπορίας. 

Την Πέμπτη, η ακτοφυλακή εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος από την Κίνα, περίπου 40 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Kaohsiung, στο νότιο άκρο της Ταϊβάν. Όταν επιβιβάστηκαν στο σκάφος την επόμενη μέρα, ανακάλυψαν 62 κλουβιά με γάτες, ανάμεσά τους ράτσες όπως Russian Blue, Ragdoll, Persian American Shorthair και British Shorthair.

Η αξία των ζώων υπολογίζεται σε 10 εκατ. δολάρια Νέας Ταϊβάν (περίπου 357.504 δολάρια ΗΠΑ). Όλες θανατώθηκαν το Σάββατο, που έτυχε επίσης να είναι Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πήραν την απόφαση για ευθανασία σε όλες τις γάτες καθώς η προέλευσή τους ήταν άγνωστη και συνιστούσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο η κίνηση προκάλεσε οργή και θλίψη στους πολίτες της και ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων.

«Η Ταϊβάν δεν έχει καραντίνα; Οι Ταϊβανέζοι σκοτώνουν αθώες γάτες έτσι;», σχολίασε κάποιος. «Είναι πολύ λυπηρό που οι γάτες έπρεπε να πεθάνουν, αλλά για να προστατέψουμε τη χώρα αυτό είναι το σωστό».

Τα αμέτρητα δημοσιεύματα για τις 154 γάτες συνοδεύτηκαν από φωτογραφίες των κλουβιών στη σειρά, σε μια κυβερνητική δομή, αλλά και μερικές κοντινές εικόνες από γατάκια, πριν την ευθανασία.

Μετά την κατακραυγή, η Tsai Ing-wen, πρόεδρος της Ταϊβάν, προχώρησε σε δημόσια δήλωση. Η ίδια έχει δύο γάτες, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στις αναρτήσεις της στα social media.

Η Tsai εξέφρασε την λύπη της για το συμβάν, αλλά κατηγόρησε τους λαθρεμπόρους για τους θανάτους, καλώντας τον κόσμο να κατανοήσει την ανάγκη να αποτραπεί μια ακούσια εισαγωγή ασθενειών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου που θα επιτρέπουν πιο ανθρώπινη προσέγγιση.

Σε δεκάδες χιλιάδες σχόλια, πολλοί κάτοικοι της Ταϊβάν αναρωτήθηκαν γιατί οι γάτες δεν μπορούσαν να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε θεραπεία, με τους περισσότερους να εκφράζουν οργή για τους λαθρεμπόρους. Ωστόσο κάποιοι αντέδρασαν στον σάλο για τις γάτες, αντιπαραβάλλοντας τη σφαγή άλλων ειδών για παρόμοιους λόγους.

Άλλοι πάλι προέτρεψαν τον κόσμο να διδαχθεί από το περιστατικό και να υιοθετούν τα κατοικίδια ζώα τους αντί να ψάχνουν περιζήτητες ράτσες. Η Taiwan Animal Emergency Rescue, μια τοπική ΜΚΟ, δήλωσε ότι είχε προσφερθεί να πληρώσει για την καραντίνα των ζώων και καταδίκασε την γρήγορη απόφαση για ευθανασία.

«Τα ζώα είναι αθώα. Ελπίζουμε ο νόμος να τροποποιηθεί και να αντιμετωπίζει αυτές τις ζωές με πιο ανθρώπινο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Chen Chi-chung, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου γεωργίας, υπερασπίστηκε την απόφαση και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.

«Ακόμη και μετά την καραντίνα, αυτές οι γάτες θα μπορούσαν ακόμη να μεταφέρουν ασθένειες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ιών, αποτελώντας σημαντική απειλή για κατοικίδια και αγροτικά ζώα στην Ταϊβάν», δήλωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι συνεργάζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αύξηση των ποινών στο λαθρεμπόριο ζώων, αλλά και των προστίμων για πώληση ζώων από άγνωστες πηγές σε τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία - Γιατί CIA και άλλοι δεν το πίστεψαν ποτέ

Διεθνή / Τουρκία: Αποτυχημένο πραξικόπημα κατά Ερντογάν 8 χρόνια μετά - Γιατί η CIA δεν το πίστεψε ποτέ

Από το 2016 συνολικά 705.172 Τούρκοι κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν - Το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν όσα χρειαζόταν για να εδραιώσει την απόλυτη κυριαρχία του και άλλαξε την Τουρκία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ