Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα

Ισραήλ: Διαμάχη μεταξύ Νετανιάχου και στρατιωτικών για την εισβολή στη Γάζα Facebook Twitter
O Nενατιάχου στο Ισραηλινό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα
0

Τις μέρες πριν από μια κρίσιμη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και στελέχη της ασφάλειας περιέγραφαν το επικείμενο σημείο-καμπή, όπου η χώρα θα αποφάσιζε αν θα επανακαταλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή θα συνεχίσει με την παρούσα τακτική.

Τελικά, η απόφαση ήταν ένας συμβιβασμός: οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), που ήδη ελέγχουν τα τρία τέταρτα της Γάζας, θα εισβάλουν στη Γάζα, το τελευταίο αστικό κέντρο εκτός ισραηλινού ελέγχου, θα καταλάβουν επιπλέον το 10% του εδάφους και θα περιορίσουν τον πληθυσμό της Λωρίδας στο υπόλοιπο 15%.

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με περιορισμένες δυνάμεις και θα ξεκινήσει μετά την εκκένωση περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί επανειλημμένα.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε υποχώρηση για τον Νετανιάχου, ο οποίος είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι σκοπεύει να ανακαταλάβει ολόκληρη τη Γάζα — κάτι που προκάλεσε εντάσεις με τους δεξιούς συμμάχους του και έδειξε τη δύναμη των στρατιωτικών να αντιστέκονται σε πολιτικές πιέσεις.

Ανώτεροι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφάλειας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η παρατεταμένη σύγκρουση έχει κοστίσει σε παλαιστινιακές ζωές πάνω από 61.000 και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση, ενώ οι διαφωνίες μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών παραμένουν έντονες.

Σε ένα έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, υπουργοί και ο Νετανιάχου ασκούν πιέσεις στον αρχηγό του IDF, στρατηγό Eyal Zamir, ο οποίος από την πλευρά του προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας πλήρους κατοχής.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει παραδοσιακά ισχυρή θέση στις αποφάσεις ασφαλείας του Ισραήλ, συχνά αντιστέκοντας σε πολιτικές επιταγές, όπως συνέβη και πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών ή στην αντίσταση για αεροπορικές επιθέσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Παρά την πολιτική ένταση και τις προκλήσεις, η ισορροπία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και στρατού συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του Ισραήλ, σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης και συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διεθνή / «Νιώθεις σαν σε παραμύθι»: 10 από τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο

Χτισμένα ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου, τα δεντρόσπιτα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας έναν χώρο που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό
THE LIFO TEAM
Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Διεθνή / Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Nομικοί εκπρόσωποι της Μινεσότα χαρακτήρισαν την κατάσταση «χωρίς προηγούμενo», περιγράφοντας τους πράκτορες σαν «στρατό» που συμμετέχει σε «εκτεταμένες παράνομες βίαιες ενέργειες»
THE LIFO TEAM
Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Διεθνή / Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Η αβεβαιότητα γύρω από το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του Ιράν σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος, αλλά και η πιθανότητα μακράς περιφερειακής αναταραχής, καθιστούν τη στρατηγική σιωπή του Ισραήλ κρίσιμη και επικίνδυνα εύθραυστη
THE LIFO TEAM