Ρατσιστικό παραλήρημα από τον Όρμπαν: Δεν αναμειγνύουμε τη φυλή μας, δεν θέλουμε να γίνουμε μεικτή φυλή

Οργή για τις δηλώσεις Όρμπαν περί «ανάμειξης φυλών» στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: EPA
0

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαναναφορικά με «ανάμειξη φυλών» στην Ευρώπη.

«Εμείς (σ.σ. οι Ούγγροι) δεν αναμειγνύουμε τη φυλή μας [...] και δεν θέλουμε να γίνουμε μεικτή φυλή» είπε ο Όρμπαν το Σάββατο. Συμπλήρωσε πως οι χώρες όπου αναμειγνύονται Ευρωπαίοι και μη «δεν είναι πλέον έθνη». 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διατυπώνει παρόμοιους ισχυρισμούς εδώ και χρόνια, αλλά αυτή τη φορά η χρήση λέξεων του ήταν πολύ σκληρότερη. 

Η Καταλίν Τσεχ, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Momentum, δήλωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού τη συγκλόνισε. «Οι δηλώσεις του θυμίζουν μια εποχή που νομίζω ότι όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Δείχνουν τα πραγματικά χρώματα του καθεστώτος» είπε, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο. 

«Το χρώμα του δέρματός σας μπορεί να είναι διαφορετικό, μπορεί να έρχεστε από την Ευρώπη ή από αλλού, αλλά είστε ένας από εμάς και είμαστε περήφανοι για εσάς. Η διαφορετικότητα ενισχύει το έθνος, δεν το αποδυναμώνει» συμπλήρωσε η ίδια. 

Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Αλίν Μιτούτα απάντησε, επίσης, οργισμένος στα σχόλια του Όρμπαν. «Το να μιλάμε για φυλετική ή εθνοτική "καθαρότητα", ειδικά σε μια τόσο μεικτή περιοχή, όπως η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είναι καθαρά παραπλανητικό και επικίνδυνο. Το ίδιο και ο κ. Όρμπαν» επεσήμανε. 

Ο Όρμπαν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά της διάρκεια ομιλίας του στη Ρουμανία, σε περιοχή όπου έχει επιλέξει και στο παρελθόν να εκφράσει τις ακροδεξιές του απόψεις. Από το ίδιο μέρος είχε πρωτοπεί το 2014 ότι θέλει να χτίσει μία «ανελεύθερη δημοκρατία» στην Ουγγαρία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM