Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ»

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την εξουσία, η δημοτικότητα της καγκελαρίου ανάμεσα στους Ευρωπαίους είναι ιδιαίτερα υψηλή. 

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το ECFR, το 41% από τους ερωτηθέντες θα ψήφιζαν την Άνγκελα Μέρκελ για «πρόεδρο της ΕΕ», αντί του Εμανουέλ Μακρόν

Στην έρευνα που διενήργησε το think tank, η Μέρκελ και ο Μακρόν ήταν οι μόνοι υποψήφιοι σε αυτό το υποθετικό ερώτημα για τον ποιον θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες για «πρόεδρο της ΕΕ». 

Πάνω από το 50% στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία απάντησαν ότι θα επέλεγαν την καγκελάριο της Γερμανίας. Πάνω από το 40% θα «ψήφιζαν» Μέρκελ έναντι Μακρόν και στη Δανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. 

Ακόμη και στη Γαλλία, το 32% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την Γερμανίδα καγκελάριο και μόλις το 20% τον πρόεδρο της χώρας, Μακρόν. 

Συνολικά, το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε την Άνγκελα Μέρκελ και μόλις το 14% τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απερχόμενη καγκελάριος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της στην Ολλανδία (58%) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (31%). Όσο για τον Γάλλο πρόεδρο, συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στην Ουγγαρία (24%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (6%). 

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ» Facebook Twitter

Με το τεχνοκρατικό στιλ ηγεσίας της, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολύ περισσότερο από ότι ο Εμανουέλ Μακρόν με τις ιδεαλιστικές ομιλίες του, σημειώνει το ECFR. 

Ακόμη, το think tank επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν τη Γερμανία μία αξιόπιστη, φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Πολλοί εμπιστεύονται περισσότερο το Βερολίνο για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ» Facebook Twitter

Παράλληλα, το think tank σημειώνει ότι ο τρόπος διακυβέρνησης της Μέρκελ έχει μειώσει τους φόβους για μια κυριαρχία της Γερμανίας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν ότι είναι κάτι κακό το γεγονός ότι μία Γερμανίδα- η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- είναι επικεφαλής της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, το 27% θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι καλό και το 10% εκφράζει αντίθετη άποψη. 

Όμως την ίδια ώρα, το 34% εκτιμά ότι η Γερμανία είναι μία δύναμη σε πτωτική πορεία. Μάλιστα, ακόμη και στην ίδια τη χώρα το 52% εκφράζουν την άποψη ότι έχει παρέλθει η «χρυσή εποχή» της Γερμανίας. 

Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» Μέρκελ αντί Μακρόν- Το 41% θα την επέλεγαν για «πρόεδρο της ΕΕ» Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM