Στους καυτούς δρόμους της Κανταχάρ, οι οδηγοί ταξί δεν περιμένουν πλέον από το εργοστασιακό air condition να τους σώσει. Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τα 40°C σχεδόν καθημερινά, πολλοί καταφεύγουν σε χειροποίητους ψύκτες, που προσαρμόζουν με κολλητική ταινία και σωλήνες στα αυτοκίνητά τους, σε μια απεγνωσμένη –αλλά ευρηματική– προσπάθεια να δροσιστούν.
Ο Αμπντούλ Μπάρι, οδηγός ταξί στην πόλη, λέει ότι το σύστημα που έφτιαξε μόνος του –μια δεξαμενή συνδεδεμένη με εξαγωγικό σωλήνα– λειτουργεί πιο αποδοτικά από το παραδοσιακό κλιματιστικό των οχημάτων. «Το air condition δροσίζει μόνο μπροστά. Αυτό διαχέει τον αέρα σε όλο το αυτοκίνητο», δήλωσε στο AFP. Στο σχετικό βίντεο, ο Μπάρι φαίνεται να στερεώνει με ταινία τον σωλήνα εξόδου στο παράθυρο του οδηγού, ενώ ένας βοηθός ανεβαίνει στην οροφή του ταξί για να τοποθετήσει τη δεξαμενή.
Η μόνη δυσκολία, όπως λέει, είναι ότι χρειάζεται να γεμίζει νερό δύο φορές την ημέρα. «Αλλά για μένα λειτουργεί μια χαρά».

Η εικόνα των μπλε ταξί με μεταλλικές δεξαμενές στην οροφή έγινε κοινή τα τελευταία χρόνια στην Κανταχάρ. Ο Γκιουλ Μοχάμαντ, άλλος ένας οδηγός, εξηγεί ότι άρχισε να χρησιμοποιεί αυτήν τη λύση πριν από λίγα χρόνια, όταν ο καιρός άρχισε να γίνεται αφόρητος.
«Τα air condition αυτών των αυτοκινήτων δεν λειτουργούν. Και η επισκευή τους είναι πανάκριβη. Πήγα λοιπόν σε έναν τεχνικό και μου έφτιαξε έναν χειροποίητο ψύκτη», λέει. Ο ίδιος πλήρωσε 3.000 αφγανί (43 δολάρια ή 32 λίρες) για την κατασκευή.
Η λύση δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά και χειροκροτείται από τους επιβάτες. Ο 19χρονος Νουρουλάχ δηλώνει ότι, χωρίς ψύκτη, η διαδρομή γίνεται μαρτύριο: «Όταν δεν υπάρχει δροσιστικό, είναι πολύ δύσκολο. Κουβαλάω μέχρι και φάρμακα για τη ζέστη. Πρόσφατα χρειάστηκε να μου βάλουν ορό για θερμοπληξία».

Η Αφγανιστάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, αλλά και από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2025, κατέγραψε το θερμότερο ανοιξιάτικο τρίμηνο στην ιστορία της. Παράλληλα, παρατεταμένη ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες και τα αγροτικά εισοδήματα, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Οι επιστήμονες επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Παρά την κλιματική του ευαλωτότητα, η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα του ΟΗΕ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.
Με πληροφορίες από BBC