Οδηγοί ταξί νικούν τον καύσωνα με αυτοσχέδια air condition στο Αφγανιστάν

Οδηγοί ταξί νικούν τον καύσωνα με αυτοσχέδια air condition στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτ.: X/ Getty
0

Στους καυτούς δρόμους της Κανταχάρ, οι οδηγοί ταξί δεν περιμένουν πλέον από το εργοστασιακό air condition να τους σώσει. Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τα 40°C σχεδόν καθημερινά, πολλοί καταφεύγουν σε χειροποίητους ψύκτες, που προσαρμόζουν με κολλητική ταινία και σωλήνες στα αυτοκίνητά τους, σε μια απεγνωσμένη –αλλά ευρηματική– προσπάθεια να δροσιστούν.

Ο Αμπντούλ Μπάρι, οδηγός ταξί στην πόλη, λέει ότι το σύστημα που έφτιαξε μόνος του –μια δεξαμενή συνδεδεμένη με εξαγωγικό σωλήνα– λειτουργεί πιο αποδοτικά από το παραδοσιακό κλιματιστικό των οχημάτων. «Το air condition δροσίζει μόνο μπροστά. Αυτό διαχέει τον αέρα σε όλο το αυτοκίνητο», δήλωσε στο AFP. Στο σχετικό βίντεο, ο Μπάρι φαίνεται να στερεώνει με ταινία τον σωλήνα εξόδου στο παράθυρο του οδηγού, ενώ ένας βοηθός ανεβαίνει στην οροφή του ταξί για να τοποθετήσει τη δεξαμενή.

Η μόνη δυσκολία, όπως λέει, είναι ότι χρειάζεται να γεμίζει νερό δύο φορές την ημέρα. «Αλλά για μένα λειτουργεί μια χαρά».

Οδηγοί ταξί νικούν τον καύσωνα με αυτοσχέδια air condition στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty

Η εικόνα των μπλε ταξί με μεταλλικές δεξαμενές στην οροφή έγινε κοινή τα τελευταία χρόνια στην Κανταχάρ. Ο Γκιουλ Μοχάμαντ, άλλος ένας οδηγός, εξηγεί ότι άρχισε να χρησιμοποιεί αυτήν τη λύση πριν από λίγα χρόνια, όταν ο καιρός άρχισε να γίνεται αφόρητος.
«Τα air condition αυτών των αυτοκινήτων δεν λειτουργούν. Και η επισκευή τους είναι πανάκριβη. Πήγα λοιπόν σε έναν τεχνικό και μου έφτιαξε έναν χειροποίητο ψύκτη», λέει. Ο ίδιος πλήρωσε 3.000 αφγανί (43 δολάρια ή 32 λίρες) για την κατασκευή.

Η λύση δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά και χειροκροτείται από τους επιβάτες. Ο 19χρονος Νουρουλάχ δηλώνει ότι, χωρίς ψύκτη, η διαδρομή γίνεται μαρτύριο: «Όταν δεν υπάρχει δροσιστικό, είναι πολύ δύσκολο. Κουβαλάω μέχρι και φάρμακα για τη ζέστη. Πρόσφατα χρειάστηκε να μου βάλουν ορό για θερμοπληξία».

Οδηγοί ταξί νικούν τον καύσωνα με αυτοσχέδια air condition στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty

Η Αφγανιστάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, αλλά και από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2025, κατέγραψε το θερμότερο ανοιξιάτικο τρίμηνο στην ιστορία της. Παράλληλα, παρατεταμένη ξηρασία καταστρέφει τις καλλιέργειες και τα αγροτικά εισοδήματα, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν. Παρά την κλιματική του ευαλωτότητα, η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα του ΟΗΕ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετείχε για πρώτη φορά σε εκδήλωση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους του στρατού

Ο βασιλιάς Κάρολος συμμετέχει στην πρώτη του επίσημη εκδήλωση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ως μονάρχης, αποτίοντας φόρο τιμής στα μέλη της ένοπλης δύναμης που υπέστησαν διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας
LIFO NEWSROOM
Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Διεθνή / Πρόσφυγες: Οι ΗΠΑ τους απομάκρυναν από το Αφγανιστάν και τώρα είναι αποκλεισμένοι στην έρημο του Κατάρ

Η ιστορία της παγιδευμένης κοινότητας Αφγανών προσφύγων στη βάση Camp As Sayliyah στο Κατάρ αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αμερικανικής παρέμβασης, της μεταναστευτικής πολιτικής και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας
LIFO NEWSROOM
Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM