Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Το ενδεχόμενο να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης σχολίασε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας μιλώντας στο κανάλι  nTV είπε αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία είναι κλειστή εδώ και πάνω από μισό αιώνα: «Το περιστατικό έχει δύο διαστάσεις, μία εκ των οποίων είναι η πολιτική διάσταση. Προσωπικά, θα ήθελα η Σχολή να είναι ανοιχτή. Όταν πήραμε την απόφασή μας για αυτό το θέμα, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας μάς ζήτησε να ερευνήσουμε τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα ανοιχτό λύκειο εκεί. Κάνουμε τις δικές μας εργασίες για να λειτουργήσει ως ιεροδιδασκαλείο».

Αναφερόμενος σε άλλο θέμα που αφορά την αλλαγή νόμου για τους εκπαιδευτικούς ο Τεκίν είπε: «Η διαδικασία αυτού του κειμένου νόμου έχει πλέον ολοκληρωθεί. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ρυθμίσεις σχετικά με την ακυρωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εάν μπορούμε να νομοθετήσουμε το επάγγελμα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα περίμενε τα συνδικάτα», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας είχε επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 25 Μαΐου. Τον υπουργό υποδέχθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος, στον χώρο της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Σχολής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε για τα υπό εξέλιξη έργα ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος της Σχολής, ενώ επισκέφθηκε και τη βιβλιοθήκη της.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter
Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας επισκέφθηκε στις 25 Μαΐου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη της (φωτ.: Millî Eğitim Bakannlığı)

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έκπληξη στη Θεολογική Σχολή», η τουρκική εφημερίδα Karar υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση κινείται για το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, που παραμένει κλειστή από το 1971. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος ηγείται των προετοιμασιών, επισκέφθηκε τη Σχολή όπου συναντήθηκε με τους αρμόδιους και έλαβε τις απόψεις πρώην υπουργών που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για αυτό το θέμα. Η επαναλειτουργία της Σχολής, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, εξετάζεται στο πλαίσιο του "δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων" που προετοιμάζεται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, χωρίς, όμως, ακόμη να διευκρινίζεται το περιεχόμενό τους.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η Ιερά Θεολογικὴ Σχολή της Χάλκης, η οποία δεσπόζει στον Λόφο της Ελπίδας, σε έναν δρόμο κατάφυτο με πεύκα, ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, μέχρι το 1971, όταν το τουρκικό κράτος, επί πρωθυπουργίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ (αντίπαλός του ήταν ο Ισμέτ Ινονού ο οποίος πέθανε 2 χρόνια αργότερα) αποφάσισε με νόμο να σταματήσει η λειτουργία της.

Η σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας, που είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α' (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ' ίδρυσε το 1843 θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος στις 13 Σεπτεμβρίου 1844.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter

Όλα τα κτήρια εκτός από ένα παρεκκλήσι καταστράφηκαν στον μεγάλο σεισμό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Ιουνίου του 1894 με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία της. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, διάρκειας 17 μηνών, η σχολή με νέο πλέον κτήριο εγκαινιάστηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε στη δεκαετία του '50. Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter

Η Χάλκη έχει λάβει διεθνή προσοχή τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1998, το Κογκρέσο των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία της Χάλκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει επίσης το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για την τουρκική προσχώρηση στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον επισκέφτηκε τη Χάλκη στην επίσκεψή του στην Τουρκία το 1999 και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να επιτρέψει την επαναλειτουργία της σχολής. Τον Αύγουστο του 2011, ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας μιλά για πιθανό άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Facebook Twitter

Η τουρκική Today's Zaman, (η οποία στο πλαίσιο του κυνηγιού που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον των γκιουλενιστών έκλεισε μετά από λίγα χρόνια με πολλά από τα στελέχη της να συλλαμβάνονται), είχε μεταδώσει το 2013 ότι το τουρκικό Συμβούλιο Ιδρυματων επέστρεψε 190 εκτάρια γης προς το ίδρυμα της Μονής της Αγίας Τριάδος. Το εν λόγω ίδρυμα είναι ο ιδιοκτήτης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της γης βρίσκεται στον χώρο της Θεολογικής Σχολής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM