Ο Ρέιφ Φάινς υπερασπίζεται ξανά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ: «Αηδιαστική η λεκτική βία που δέχεται»

Ο Ρέιφ Φάινς υπερασπίζεται ξανά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ: «Αηδιαστική η λεκτική βία που δέχεται» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Ρέιφ Φάινς, που υποδύθηκε μεταξύ άλλων τον ρόλο του Τom Riddle/Lord Voldemort στο κινηματογραφικό franchise Χάρι Πότερ, υπερασπίστηκε ξανά την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Σε νέα συνέντευξη στους New York Times, ο 59χρονος ηθοποιός, ο οποίος υποδύεται τον Τομ Ριντλ/Λόρδο Βόλντεμορτ στις πέντε τελευταίες ταινίες του Χάρι Πότερ, δήλωσε ότι η «λεκτική κακοποίηση που απευθύνεται στην [Ρόουλινγκ] είναι αηδιαστική και αποκρουστική», αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη διαμάχη που προκαλεί η συγγραφέας του Πότερ στα social media σχετικά με τις θέσεις της για την transgender κοινότητα.

«Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει γράψει αυτά τα σπουδαία βιβλία για μικρά παιδιά που βρίσκουν τον εαυτό τους ως ανθρώπινα όντα», δήλωσε. «Έχει να κάνει με το πώς γίνεσαι καλύτερος και πιο δυνατός».

Ο Ρέιφ Φάινς τόνισε ότι «μπορεί να καταλάβει μια άποψη που μπορεί να εκφράζει θυμό» για το δημόσιο σχόλιο της 57χρονης συγγραφέα σχετικά με το φύλο.

«Αλλά δεν είναι κάποια αισχρή, υπερδεξιά φασίστρια», είπε στους ΝΥΤ. «Είναι απλώς μια γυναίκα που λέει: "Είμαι γυναίκα και νιώθω ότι είμαι γυναίκα και θέλω να μπορώ να λέω ότι είμαι γυναίκα". Και καταλαβαίνω από πού προέρχεται. Ακόμα κι αν δεν είμαι γυναίκα».

Ο Ρέιφ Φάινς υπερασπίζεται ξανά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ: «Αηδιαστική η λεκτική βία που δέχεται» Facebook Twitter
Στην πρεμιέρα του «Harry Potter and The Goblet of Fire», στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2005. Φωτ: EPA/ANDREW GOMBERT

Ο 59χρονος ηθοποιός είχε ήδη τοποθετηθεί σχετικά με τις διαμάχες γύρω από τη Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph τον Μάρτιο του 2021, στην οποία υποστήριξε ότι το «επίπεδο μίσους» εναντίον της ήταν αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη του.

«Δεν μπορώ να καταλάβω το βιτριόλι εναντίον της. Μπορώ να καταλάβω την ένταση ενός καβγά, αλλά βρίσκω αυτή την εποχή των κατηγοριών και την ανάγκη καταδίκης παράλογη», δήλωσε ο Φάινς. «Βρίσκω ενοχλητικό το επίπεδο μίσους που εκφράζουν άνθρωποι για απόψεις που διαφέρουν από τις δικές τους και τη λεκτική βία προς τους άλλους».

Ο Ρέιφ Φάινς υπερασπίζεται ξανά την Τζ.Κ.Ρόουλινγκ: «Αηδιαστική η λεκτική βία που δέχεται» Facebook Twitter
Με τον Liam Neeson στην πρεμιέρα του «Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1», τον Νοέμβριο του 2010. Φωτ: EPA/ANDREW GOMBERT

Η Ρόουλινγκ δέχτηκε για πρώτη φορά πυρά τον Ιούνιο του 2020, όταν εμφανίστηκε να εκφράζει αντι-τρανς απόψεις σε μια σειρά από tweets. Αν και αρνήθηκε ότι οι απόψεις της για τον φεμινισμό είναι τρανσφοβικές, επανέλαβε τις αμφιλεγόμενες θέσεις της σε ένα μακροσκελές κείμενο που μοιράστηκε στον ιστότοπό της λίγες μέρες αργότερα.

Σε απάντηση στις αντιδράσεις που δέχτηκε τότε, η Ρόουλινγκ έγραψε ότι αρνείται να «υποκύψει σε ένα κίνημα που πιστεύω ότι κάνει αποδεδειγμένα κακό επιδιώκοντας να διαβρώσει τη "γυναίκα"».

Αρκετοί ηθοποιοί των ταινιών Χάρι Πότερ έχουν καταδικάσει τις απόψεις της Ρόουλινγκ το τελευταίο διάστημα. Τον Ιανουάριο, ο Ρούπερτ Γκριντ έγραψε ένα κείμενο για την ενότητα «What I've Learnt» των The Times, στο οποίο είπε ότι «[δεν] συμφωνεί απαραίτητα με όλα όσα λέει η θεία μου, αλλά εξακολουθεί να είναι θεία μου»  και χαρακτήρισε το θέμα «δύσκολο».

Επίσης, τον Ιανουάριο, ο Τζέισον Ίσαακς -που υποδύεται τον Λούσιους Μαλφόι στις ταινίες- σημείωσε ότι οι απόψεις του και της Ρόουλινγκ «διαφέρουν σε πολλούς τομείς» σε συνέντευξή του στην Telegraph.

Οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουότσον και Ρούπερτ Γκριντ έχουν καταδικάσει ο καθένας ξεχωριστά τα σχόλια της Ρόουλινγκ σχετικά με την κοινότητα των transgender.

«Οι τρανς άνθρωποι είναι αυτοί που λένε ότι είναι και αξίζουν να ζουν τη ζωή τους χωρίς να αμφισβητούνται συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι», έγραψε η 32χρονη Γουότσον στο Twitter τον Ιούνιο του 2020. «Θέλω οι τρανς φανς μου να γνωρίζουν ότι εγώ και τόσοι άλλοι σε όλο τον κόσμο σας βλέπουμε, σας σεβόμαστε και σας αγαπάμε γι' αυτό που είστε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM