Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύεται για διαφάνεια στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύεται για διαφάνεια στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αντιμετωπίζει ταυτόχρονες κρίσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς σε αρκετές χώρες απηύθυνε, σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά, μια επιστολή προς τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο στην οποία ζητά συλλογική αντιμετώπιση αυτής της κουλτούρας.


Στην επιστολή, που απευθύνει στον «λαό του Θεού», εγγυήθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη. 

«Έχουμε συνειδητοποιήσει πως αυτές οι πληγές δεν εξαφανίζονται ποτέ και πως απαιτούν από εμάς να καταδικάσουμε αποτελεσματικά αυτές τις θηριωδίες και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεριζωθεί αυτή η κουλτούρα του θανάτου», αναφέρει στην επιστολή του ο ποντίφηκας.

Η επιστολή απαντά επίσης σε μια πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε από ένα σώμα ενόρκων στους οποίους είχαν δοθεί τα συμπεράσματα έρευνας των εισαγγελικών αρχών της Πενσιλβάνια.

Όπως τονίζει, αν και οι περισσότερες υποθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση «ανήκουν στο παρελθόν», είναι σαφές πως η κακομεταχείριση «αγνοήθηκε επί μακρόν, έμεινε κρυφή η αποσιωπήθηκε».

Αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που ένας προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει επιστολή προς 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς για τη σεξουαλική κακοποίηση. Προηγούμενες επιστολές για το σκάνδαλο αυτό απευθύνονταν σε επισκόπους και πιστούς σε συγκεκριμένες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα το σώμα ενόρκων έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία 301 ιερείς στην πολιτεία είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικους στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Εκκλησία είναι αντιμέτωπη με σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Χιλής και της Αυστραλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM